Теми статей
Обрати теми

ПН на пільговані постачання

Нестеренко Максим, податковий експерт
ПДВ-пільгованими є постачання, які відбуваються в межах здійснення операцій, зазначених у ст. 197 ПКУ і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. На відміну від операцій, які оподатковуються на нульовою ставкою (п. 195.1 ПКУ), ці операції не є оподатковуваними. Так само як і операції, які не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ).

Усі неоподатковувані операції (як ПДВ-необ’єктні, так і ПДВ- пільговані) у декларації з ПДВ відображаються у рядку 5 і розшифровуються в додатку Д6. Але, на відміну від операцій, які не є об’єктом оподаткування, у пільгованих операціях є додана вартість. Тому на постачання в межах ПДВ-необ’єктних операцій ПН не складаються, а в межах ПДВ- пільгованих операцій складаються. Саме про такі ПН та особливості їх складання ми зараз поговоримо.

Особливості складання «пільгових» ПН починаються із лівого верхнього кута. У ньому потрібно зробити позначку «Без ПДВ» у графі «Складені на операції, звільнені від оподаткування» (п. 17 Порядку № 1307).

Увага! Графу «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» у загальному випадку не заповнюємо! Тип причини «09» — «складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість» (п. 8 Порядку № 1307), — стосується тільки компенсуючих ПН (про них читайте на с. 31). Адже «пільгова» ПН у загальному випадку якраз надається покупцю. Водночас у п. 10 Порядку № 1307 передбачено кілька випадків, коли у «пільгових» ПН зазначають тип причини «12». У цих випадках ПДВ-пільговані постачання здійснюються на адресу неплатників ПДВ, найменування яких зазначається у ПН. А ПН на неплатника покупцю дійсно не надається.

Заголовна частина «пільгової» ПН у загальному випадку заповнюється без будь-яких особливостей. Тобто у ній платник зазначає власні дані (для продавця) і дані отримувача товарів чи послуг за ПДВ-пільгованими постачаннями (для покупця). Виняток — «пільговані» постачання у випадках, передбачених п. 10 Порядку № 1307. У «пільгових» ПН на такі постачання у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування юридичної особи (дипломатичної місії) або П. І. Б. фізичної особи з числа дипперсоналу, а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «200000000000». Реквізит «Податковий номер платника податку» для покупця у «пільгових» ПН на неплатника не заповнюється (крім ПН з типом причини 12), як і у випадку зі звичайними ПН на неплатника (п. 12 Порядку № 1307).

У табличній частині «пільгової» ПН також є свої особливості. Зокрема, у графі 8 розділу Б «Код ставки» зазначаємо «903» (п.п. 6 п. 16 Порядку № 1307). А у графі 9 «Код пільги» необхідно зазначити код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджені ДФСУ станом на дату складання ПН. Наразі актуальними є Довідник № 90/1 та Довідник № 90/2, затверджені станом на 01.10.2018 р.

Відстежувати появу нових довідників пільг можна на офіційному сайті ДФСУ*. Якщо ж ви здійснюєте ПДВ-звільнені операції, які ще не встигли внести до довідників (зазвичай, таке відбувається у випадку, коли запроваджено нову пільгу), у графі 9 «пільгової» ПН зазначаємо умовний код пільги «99999999». Водночас у спеціально відведеному полі під ПН зазначаємо норму ПКУ (пункт (підпункт), стаття, підрозділ, розділ) та/або норму (положення) міжнародного договору, на підставі яких операція звільняється від оподаткування ПДВ.

* Див.: http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri-- perelik/dovidniki-/54005.html.

У розділі А «пільгової» ПН рядки II — VIII не заповнюються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307). Відповідно й нова графа 11 «Сума податку на додану вартість» у розділі Б теж не заповнюється. Решта граф розділу Б заповнюються без будь-яких особливостей. Аналогічної позиції дотримуються також і фіскали у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 101.16, присвяченій «пільговим» ПН.

І насамкінець. На ПДВ-звільнені постачання завжди потрібно складати окрему ПН. Поєднувати в одній ПН ПДВ-звільнені і ПДВ- оподатковувані (навіть за ставкою 0 %) операції не можна (п. 17 Порядку № 1307).

Приклад, як заповнювати «пільгову» ПН, див. на с. 35.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі