Теми статей
Обрати теми

ПН на мінбазу

Нестеренко Максим, податковий експерт
«Мінбазна» ПН складається у тому випадку, коли мають місце операції з «дешевого» продажу. Цебто коли потрібно донараховувати ПЗ на підставі абзацу другого п. 188.1 ПКУ. У цьому випадку ПЗ постачальника складаються з двох величин: ПЗ, нарахованих на договірну вартість, і ПЗ, розрахованих виходячи із суми перевищення мінбази над договірною ціною.

Відповідно при постачанні за ціною нижче мінбази слід складати дві ПН (п. 15 Порядку № 1307): окремо на договірну вартість, окремо — на суму перевищення (див., наприклад, лист ДФСУ від 05.11.2018 р. № 4700/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Першу ПН оформляють у загальному порядку, реєструють і надають покупцю. Саме на підставі цієї ПН покупець у себе в обліку відобразить ПК з ПДВ.

А от при складанні другої ПН у платників є вибір: або складати «індивідуальні» ПН — на кожну дату, коли виникає «мінбазний» ПДВ, або складати зведену ПН на всі однакові випадки «дешевого» продажу — не пізніше останнього дня місяця, у якому сталися такі операції (п. 201.4 ПКУ). Давайте подивимося на особливості складення «мінбазних» ПН.

Якщо ви складаєте «індивідуальну мінбазну» ПН, все — як і раніше. Тобто робимо позначку «Х» у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» і зазначаємо тип причини «15». А от для зведеної «мінбазної» ПН наказ № 763 підготував новинку: у полі «Зведена податкова накладна» замість «безликої» позначки зазначається спеціальний код «зведеності». У нашому випадку, оскільки йдеться про «мінбазну» ПН, тут зазначаємо код ознаки «3» (п. 11 Порядку № 1307). При цьому тип причини у полі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» також зазначається «15».

І в рядках, призначених для даних продавця, і в рядках, відведених для даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Звертаємо увагу, що наказ № 763 не вніс до п. 15 Порядку № 1307 згадку про те, що у «мінбазній» ПН не заповнюється податковий номер платника податку (для покупця). Тож потрібно думати, що у «мінбазних» ПН цей новий реквізит зазначається. У таких ПН і для продавця, і для покупця платник зазначає свій податковий номер (так само, як і ІПН).

У графі «Номенклатура товарів/послуг продавця», крім власне найменування товару, продавець прописує наступний текст: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання» (п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307). Натомість графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 розділу Б у «мінбазній» ПН не заповнююються (п.п. 10 п. 16 Порядку № 1307).

В іншому — правила складання ПН на суму перевищення не відрізняються від правил оформлення накладної виходячи з фактичної ціни постачання.

У ПДВ-декларації суму перевищення мінбази над договірною вартістю і суму донарахованого ПДВ окремо виділяти не потрібно. Такі суми разом з договірною вартістю і загальним ПДВ зазначають у рядках 1.1, 1.2 або 3 залежно від використовуваної ставки ПДВ (20, 7 і 0 % відповідно).

Виняток тут є тільки для експортних постачань: фіскали при експортних постачаннях нижче мінбази дозволяють не складати «мінбазну» ПН (див. консультацію із БЗ, підкатегорія 101.07). Але при цьому у рядку 2 декларації, на нашу думку, усе одно слід зазначати базу оподаткування, підвищену до мінімальної.

Приклад того, як заповнюється «мінбазна» ПН, наведемо на с. 37.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі