Теми статей
Обрати теми

Довгострокові забезпечення: без дисконтування нікуди

Адамович Наталія, податковий експерт
Наше підприємство прийняло рішення створити забезпечення під зобов’язання, яке є довгостроковим. Виплати за таким зобов’язанням здійснюватимуться після закінчення декількох років. У якій сумі слід визнавати забезпечення? Чи потрібно дисконтувати суму такого забезпечення?

Відразу скажемо, що забезпечення, яке створюється на строк більше року, повинно дисконтуватися. Тобто відображатися в балансі в сумі з урахуванням дисконтування. Пояснимо.

Як і будь-яке зобов’язання, резерв залежно від очікуваного строку погашення (виконання зобов’язання, під яке створений резерв) може бути і короткостроковим, і довгостроковим.

Як наведено в п. 4 П(С)БО 11, довгострокові — це всі зобов’язання, які не є поточними. А поточні — зобов’язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або 12 місяців починаючи з дати балансу (п. 4 П(С)БО 11).

Відповідно, якщо ви маєте справу з довгостроковим зобов’язанням (у вас виконання такого зобов’язання очікується після закінчення декількох років), то і забезпечення, що створюється під нього, слід класифікувати як довгострокове.

Згідно з п. 16 П(С)БО 11 забезпечення довгострокових зобов’язань визнаються в сумі їх теперішньої вартості.

У свою чергу, теперішня вартість — дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде потрібна для погашення зобов’язання в процесі діяльності підприємства (п. 4 П(С)БО 11).

Тож, як бачимо, за вимогами П(С)БО 11

при формуванні довгострокових забезпечень відповідні суми підлягають дисконтуванню

Тобто визнавати в обліку довгострокове забезпечення слід у сумі з урахуванням дисконтування.

Аналогічно вимагається оцінювати довгострокові забезпечення й при обліку за міжнародними стандартами. Згідно з п. 45 МСБО 37 «Забезпечення, умовні зобов’язання та умовні активи» у випадках, коли вплив фактора часу на вартість грошей є суттєвим, величина забезпечення повинна дорівнювати наведеній вартості очікуваних витрат на врегулювання зобов’язання.

Через вплив фактора часу на вартість грошей забезпечення, пов’язані з вибуттям грошових коштів, які виникають невдовзі після звітного періоду, є більш обтяжливими, ніж забезпечення з пізнішим строком вибуття такої самої суми грошових коштів. Отже, там, де такий вплив суттєвий, забезпечення дисконтуються (п. 46 МСБО 37).

Для визначення величини довгострокового забезпечення вплив зміни вартості грошей у часі є, зазвичай, суттєвим. Тож, враховуючи норми пп. 45 і 46 МСБО 37, величина забезпечення має бути теперішньою вартістю витрат, які, як очікується, знадобляться для погашення зобов’язання, тобто підлягати дисконтуванню.

Дисконтована сума (вартість) дозволяє отримати суму грошових коштів, які будуть потрібні в майбутньому для погашення зобов’язання, яке ми маємо сьогодні, з урахуванням їх можливого знецінення протягом періодів перебування забезпечення на балансі підприємства.

Тож при створенні довгострокового забезпечення його суму потрібно продисконтувати до теперішнього часу — оцінити за дисконтованою вартістю. Дисконтована вартість, звісно, буде меншою, ніж майбутня сума витрат на виконання зобов’язання. А різниця між ними списуватиметься протягом усього періоду на фінансові витрати (Дт 952 — Кт 47).

У результаті, до кінця строку виконання зобов’язання забезпечення буде сформоване в повному обсязі з урахуванням ставки дисконтування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі