Теми статей
Обрати теми

ФОП пішов зі спрощенки: що з ПДВ-реєстрацією?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Підприємець, перебуваючи на групі 2 єдиного податку (ЄП), перевищив у другому кварталі 2018 року граничний розмір доходу для своєї групи. З третього кварталу перейшов на загальну систему оподаткування і діяльність не провадив. Чи обов’язково йому реєструватися платником ПДВ і яка передбачена відповідальність за нереєстрацію? З якого періоду можна повернутися на спрощенку без ПДВ?

Одразу відповідаємо: у цьому випадку ви зобов’язані зареєструватися платником ПДВ. Проте, якщо ви на загальній системі оподаткування (ЗС) не здійснюєте діяльність, то вам нічого й не загрожує.

Що стосується повернення на спрощенку без ПДВ, то зробити це вийде лише з 1 кварталу 2019 року і тільки на групу 3 зі сплатою ЄП за ставкою 5 %. А ось на 2 групу ЄП ви зможете претендувати не раніше 1 січня 2020 року за умови, що дохід за 2019 рік не перевищить 1,5 млн грн. Тепер докладніше.

Перевищення ЄП-доходу. Спершу нагадаємо порядок дій ФОП на ЄП групи 2, якщо його дохід перевищив граничну величину (1,5 млн грн.), що дозволяє залишатися в цій групі.

Отже, якщо ваш дохід у 2 кварталі 2018 року перевищив 1,5 млн грн., але залишився в межах 5 млн грн., у вас на той момент були два варіанти. Подавши заяву, ви могли обрати (п.п. 2 п. 293.8 ПКУ):

(1) або з 3 кварталу 2018 року перейти до групи 3 ЄП;

(2) або з цього ж періоду перейти на загальну систему оподаткування (пп. 1, 2 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Така заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу.

Як випливає із запитання, ви обрали другий варіант — перейти на ЗС з липня 2018 року. У такому разі вам слід було:

(1) подати декларацію єдиноподатника за 2 квартал у строки, встановлені для квартального звітного періоду (п.п. 296.5.1 ПКУ). При цьому подавати річну єдиноподаткову декларацію вже не потрібно;

(2) до суми перевищення застосувати ставку 15 % (п.п. 1 п. 293.4, п.п. 2 п. 293.8 ПКУ);

(3) сплатити ЄП:

— для групи 2 за останній місяць застосування спрощенки (не пізніше 20 числа поточного місяця);

з суми перевищення протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації за квартал (п. 295.7 ПКУ).

ПДВ-реєстрація. На додачу до цього ви повинні були

подати заяву на реєстрацію платником ПДВ за формою № 1-ПДВ не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід

У вашому випадку — не пізніше 10.07.2018 р. Цього вимагають п. 183.4 ПКУ та пп. 3.5, 3.6 Положення № 1130*.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Цей обов’язок стосується тільки тих ФОП, які потрапляють під обов’язкову реєстрацію як платники ПДВ. Зокрема, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн.(п. 181.1 ПКУ). Причому для цілей ПДВ-реєстрації до таких відносять операції, що підлягають оподаткуванню за ставкою ПДВ 20 %, 7 %, 0 % та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ (101.02 БЗ).

Якщо не подати в установлений строк таку реєстраційну заяву, то в загальному випадку роззяві ☺ загрожує відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні (!) зареєстрованого платника (п. 183.10 ПКУ, 101.27 БЗ). А саме:

— за всіма об’єктними операціями контролери за результатами документальної перевірки донарахують ПЗ з ПДВ без урахування сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів, робіт (послуг) та без права на бюджетне відшкодування;

— до сум податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом, застосують штраф у розмірі 25 % (у разі повторного порушення — 50 %) (п. 123.1 ПКУ).

А ось штрафу за неподання декларації з ПДВ згідно з п. 120.1 ПКУ, нарахування пені згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ, а також штрафу за неподання заяви на реєстрацію платником ПДВ боятися нічого (див. 101.27 БЗ). Отже,

якщо протягом усього періоду перебування на загальній системі оподаткування не здійснювати оподатковувані ПДВ операції, жодна відповідальність за нереєстрацію платником ПДВ не загрожує

Тобто ви можете, в принципі, не заморочуватися з ПДВ-реєстрацією.

Повернення на спрощенку. Тут слід врахувати такі моменти.

По-перше, повернутися на спрощенку можна не раніше 1 кварталу 2019 року. Пояснюється це тим, що, на думку фіскалів, єдиноподатник, перейшовши зі спрощенки на ЗС (нехай навіть добровільно), вже скористався своїм правом на спрощену систему оподаткування в поточному році і може повернутися на неї тільки з наступного року (107.01 БЗ).

По-друге, з початку 2019 року ви можете перейти тільки на 3 групу ЄП, подавши відповідну заяву не пізніше 14.12.2018 р. А ось на 2 групу ЄП ви можете претендувати лише з 01.01.2020 р. та й то за умови, що ваш дохід за 2019 рік не перевищить 1,5 млн грн.**.

** Зрозуміло, у разі одночасної відповідності іншим вимогам п. 291.4 ПКУ.

Вся річ у тім, що ФОП може перейти на спрощенку 1 або 2 групи з початку календарного року, наступного за роком, у якому виконано вимоги п. 291.4 ПКУ щодо вибраної групи ЄП, у тому числі і щодо обсягу доходу (п. 292.16 ПКУ, 107.01 БЗ).

Також зауважимо, що на місцях податківці можуть відмовити підприємцю в переході на спрощенку з 1 кварталу 2019 року, вимагаючи попередньої його реєстрації платником ПДВ.

Вважаємо, що самий тільки факт відсутності реєстрації платником ПДВ не може слугувати підставою для відмови в переході на спрощенку без ПДВ.

Проте, іноді дії фіскалів передбачити складно... Тому задля виконання їх вимог, можна спершу подати заяву на реєстрацію платником ПДВ і слідом — заяву на перехід на спрощенку.

Щоправда, для того, щоб усе пройшло гладко і з 1 кварталу 2019 року ви гарантовано потрапили на спрощенку зі сплатою 5 % ЄП, потрібно встигнути прокрутити послідовно обидві заявки не пізніше 14 грудня 2018 року (п.п. 298.1.4 ПКУ). Тобто, заздалегідь подати заяву на реєстрацію платником ПДВ, а, отримавши ПДВ-статус (протягом 3 робочих днів після дати отримання податківцями такої заяви***), одразу подати заяву на спрощенку зі сплатою 5 % ЄП. Причому за короткий період роботи в статусі платника ПДВ доведеться ще подати ПДВ-декларацію.

*** Див. абзаци шостий і сьомий п. 3.11 Положення № 1130.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі