Теми статей
Обрати теми

Час — друг: чому тайм-менеджмент не працює

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
Великий і жахливий Інтернет переповнений (так-так, і він може погладшати!) порадами, прийомами, практиками, покликаними допомогти людині управляти часом, тобто вирішувати свої завдання вчасно, устигати більше, рухатися життєвим шляхом швидше. Уся біда в тому, що насправді багато порад чомусь не працюють: у мене, у моїх друзів і знайомих, клієнтів і студентів, людей, відгуки яких мені траплялися. Як же так виходить? І як дійсно «потоваришувати» з часом?

Серед відомих практик управління часом найчастіше зустрічаються і нахвалюються тими, хто про них говорить, дві такі штуки: перша — аналіз робочого часу, друга — розставляння пріоритетів.

1. Людина аналізує фактичні витрати часу для того або іншого завдання, використовуючи спеціальну табличку, де в першій колонці фіксується вид роботи, а в другій — час, який вона дійсно витратила на цей вид роботи.

2. Для розставляння пріоритетів використовують так звану матрицю Ейзенхауера, яка за допомогою двох вимірів «терміновість» і «важливість» дозволяє розділити усі завдання на 4 види: «термінові і важливі», «термінові, але неважливі», «важливі, але нетермінові», «нетермінові і неважливі». Звісно, жити потрібно так, щоб займатися тільки важливими, але нетерміновими справами.

Усе це так красиво в теорії, дуже обґрунтовано і логічно, а головне — як раціонально! Дійсно, будь-яка система управління, і система управління часом — не виняток, будується на раціональних принципах, які мають бути простими і зрозумілими. Чому ж це не працює? Тут відразу треба понизити рівень узагальнення — у деяких випадках працює… Десь в 1/4 випадків працює дуже навіть добре! Але ж є ще 3/4. Читачу, ну що, остаточно заплутався? Давай розплутуватися…

Справа в тому, що насправді, за природженими особливостями нервової системи, існує, як мінімум, чотири типи людей: сангвініки, холерики, флегматики і меланхоліки. Напевно ці слова вам щось говорять? Тим не менш трохи нагадаємо.

Сангвінік — сильний, урівноважений, рухливий тип. Тобто досить емоційний, любить спілкуватися, але емоції у нього найчастіше позитивні. Це той тип, який сміється на знаменитій картинці Бідструпа, коли на його капелюх сів інший громадянин.

Холерик — сильний, неврівноважений тип. Теж емоційний, але частіше реагує роздратуванням, усе-то його хвилює, усе-то його чіпляє, усе-то йому потрібно. У Бідструпа він схопив кривдника за лацкани піджака і гнівно кричить йому щось прямо в обличчя.

Флегматик — сильний, урівноважений, інертний тип. Непохитний, методичний, спокійний товариш. Незворушний, любить деталі, здатний виконувати наймонотоннішу діяльність. У Бідструпа — продовжує незворушно палити сигару.

Меланхолік — слабкий тип. Ранимий, чутливий, схильний до смутку, печалі, самокопання і самозвинувачення. Побачивши свій розплющений капелюх, ллє гіркі сльози.

Як бачите, люди у своїй базовій конфігурації ☺ дуже різні, ага, а отже, і відносини з часом у них дуже різні, і йти проти своєї природи дуже складно.

Пропонуємо вам невеликий експеримент. Включіть на телефоні секундомір, заплющіть очі, і постарайтеся, не рахуючи, відчути, коли пройде одна хвилина.

Відчули? Розплющуйте очі і бігом дивіться на секундомір.

Отже, можливі три реакції: точна, запізнювання, випередження.

— точна реакція — ви плюс/мінус п’ять секунд потрапили в хвилину. Ви відчуваєте час дуже і дуже об’єктивно. Таке неймовірне почуття часу властиве флегматикам. Вони і приходять на будь-який захід точно вчасно, ні хвилиною раніше, ні хвилиною пізніше;

— запізнювання — ви на 6, 10, 20, 30 секунд пізніше розплющили очі. Реакція запізнювання властива сангвінікам і холерикам, вони на багато що відволікаються, а тому спізнюються і на наради, і на дні народження. Пояснюють цей факт, щоправда, самі собі по-різному. Сангвінік: «Мене такого чудового і почекати можна». Холерик: «Біс візьми! У мене купа справ, а тут ще ваша нарада безглузда, звичайно, я на неї не встиг»;

— випередження — відчули, що хвилина вже спливла на шість або більше секунд раніше. Випереджають час меланхоліки, вони тривожаться, не можуть витримати свою тривогу, а тому усюди приходять раніше за інших.

Так ось воно, виявляється, як… У кожного типу свої стосунки з часом. Ці стосунки у нас із ним від народження, змінити їх дуже складно, тим складніше, чим більше виражені у нервової системи ті або інші властивості.

Чому ж учить нас ця типологія у сфері тайм-менеджменту? Тому, що відомі, так звані раціональні, прийоми управління часом, а-ля аналіз робочого часу або розставляння пріоритетів, будуть добре і без особливих зусиль працювати тільки у флегматиків! У всіх інших представників популяції, тобто сангвініків, холериків і меланхоліків, будуть певні складнощі.

Що ще важливо сказати? Для розвитку людини як виду потрібні усі чотири типи нервової системи: сангвініки ведуть за собою і надихають, холерики керують і воюють, меланхоліки творять і гостро реагують на усі труднощі, флегматики виконують і утілюють. Тобто припиняйте лаяти себе за свої запізнення і починайте навіть трохи хвалити — ось така вам техніка з парадоксального, ірраціонального тайм-менеджменту.

Ще туди ж: якщо вже бачите, що спізнюєтеся, забороніть собі квапитися, робіть усе розмірено, з толком, ось побачите — у підсумку запізнитеся менше і зробите більше, ніж якби квапилися як той відомий голий, що біжить у лазню.

А найголовніше, основна думка цієї замітки — підбирайте усі способи робити щось індивідуально під себе! Вони не мають бути вже дуже складними і неприємними для вас, як би не нахвалювало сучасне суспільство вихід із зони комфорту. Ще нікому не допомогло ходити по вулицях у вузьких туфлях, які натирають мозолі, зрозуміло, що і прогулянка в завеликому взутті теж обіцяє мало задоволення. Тож будь-який інструмент, у тому числі й інструмент управління часом, має для вас бути зручним. А взагалі, чого ним управляти, він йде собі і йде… І, на глибоке переконання автора, немає нічого абсурднішого, ніж напрям руху «проти» власної нервової системи, прийміть її такою як є, хваліть її і розмовляйте з нею, і вона допоможе вам. Настав час дружити зі своєю біологією, а не заперечувати її!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі