Теми статей
Обрати теми

Помилкова ПН. Пристрасті не вщухають

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДФСУ від 10.07.2018 р. № 3048/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновки документа

Помилкова ПН і РК до неї не підлягають відображенню в декларації з ПДВ, а при реєстрації впливають на значення показника ∑Перевищ.

Оскільки ПКУ не передбачено вилучення з ЄРПН зареєстрованих ПН (у тому числі тих, які були складені помилково) або їх неврахування при обчисленні регліміту, врегулювання цього питання можливе шляхом внесення змін до нормативно-правових актів.

Вкотре податківці повідомляють про те, що помилкові ПН (складені без факту здійснення операції) і РК, що виправляє їх, не повинні відображатися в декларації з ПДВ. Ми з ними повністю згодні.

Проте платникам податків не дає спокою невдалий алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ, який зменшує регліміт. Система налаштована таким чином, що якщо дата виписки помилкової ПН і РК, що виправляє її, припадають на різні періоди, то після подання декларації за період складання РК неминуче вискочить ∑Перевищ.

Позбутися від нього дуже складно. Чи не єдиний варіант — усе-таки включити і ПН, і РК до декларації, наприклад, шляхом подання УР. Так, це неправильно і суперечить ПКУ, але якщо перед платником податків стоїть завдання позбутися від злощасного ∑Перевищ, то іншого шляху немає. Саме тому багато хто заплющував очі на ПКУ і подавав УР до декларації за період складання ПН, а РК, зазвичай, включав до зменшення ПЗ за поточною декларацією.

Зрозуміло, що це пов’язано з багатьма труднощами (перерахування «недоплати», самоштрафу, можливо, пені), але головне, що в результаті таких маніпуляцій регліміт, здебільшого, відновлювався до потрібного значення. Власне, нестикування цієї процедури з ПКУ не хвилювало і місцевих податківців, які часто самі радили так чинити, щоб позбутися від незаконного зменшення регліміту (та й ДФСУ, роз’яснюючи появу показника «Оverride» (по суті, той же ∑Перевищ) рекомендувала шукати помилки в деклараціях і виправляти їх; БЗ 101.17).

Роз’яснення, що коментується, насторожує тим, що на думку фіскалів єдино можливим шляхом виправлення показника ∑Перевищ є внесення змін до нормативно-правових актів. Сподіваємося, податківці не збираються викошувати задекларовані помилкові ПН і РК. Адже це може обернутися не лише відновленням ∑Перевищ, а й застосуванням штрафу за заниження ПЗ у періоді складання РК. Якщо наші побоювання немарні, то платники податків можуть опинитися в патовій ситуації: ні подати УР, ні відновити регліміт, та ще й за старі УР може влетіти.

Що можна порадити? По-перше, не зволікайте з виправленням помилки. Якщо ви складете виправляючий РК тим же періодом, що й помилкову ПН (і ваш контрагент укладеться з реєстрацією у відведені строки (ідеться про старі строки, під нові система не налаштована)), то ∑Перевищ не з’явиться. А ось якщо строк реєстрації буде порушений, то вискочить ∑Перевищ.

По-друге, можливо, дійсно поспішати немає сенсу (адже на складання РК до ПН є 1095 днів). На сьогодні існує проект змін до Порядку № 1307, який передбачає складання спеціального РК для виправлення помилкових ПН. Швидше за все, автори цього проекту врахували недоробку системи, а отже, після набрання ним чинності можна буде подати РК за оновленою формою до помилкової ПН без жодних ∑Перевищ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі