Теми статей
Обрати теми

Якщо ліміт викривлено через технічні помилки

Солошенко Людмила, податковий експерт
При запізнілій реєстрації ПН у нас повторно зменшився ліміт (у формулі збільшилося ΣНаклВид, але не зменшилося ΣПеревищ). Як бути? Як скасувати ΣПеревищ і як повернути ліміт?

На жаль, до викривлення ліміту може призводити недосконала робота програмного забезпечення СЕА. Тобто ліміт може викривлятися через некоректний підрахунок показників системою (так звані «технічні помилки»), що підтверджує запитання.

Адже в цьому випадку несвоєчасна реєстрація ПН врахувалася платникові в ліміті однобоко: врахувалася в одному компоненті формули і не врахувалася в іншому. Тоді як, по-хорошому, на дату запізнілої реєстрації ПН повинні були перерахувати одночасно обидва компоненти формули: зменшити ∑Перевищ й одразу ж збільшити ∑НаклВид (тобто «перекинути» суму з ∑Перевищ в ∑НаклВид), що не повинне було у результаті вплинути якось на ліміт — його величина повинна була залишитися незмінною.

Тому при запізнілій реєстрації ПН ліміт не повинен був у платника зменшитися. Проте це відбулося через «технічні помилки», оскільки чомусь не перерахувалося ∑Перевищ.

Ще одним яскравим поширеним прикладом «технічних проблем» була осіння ситуація 2017 року, коли в СЕА переналаштували порядок розрахунку показника ∑Перевищ і почали його рахувати не «наростаючим підсумком», а «помісячно». Тоді багатьох платників по повній нагородили зайвим ∑Перевищ, визначеним некоректно (в окремих місяцях з’явився так званий override), — одним словом, викрали ліміт.

Що ж у цих випадках можна зробити платникам? Якщо ліміт крадеться з «технічних причин», то вихід у тому, щоб поскаржитися на ситуацію податківцям. Для цього потрібно з письмовою скаргою звернутися до своїх (а заразом і до обласних) податківців, описати проблему і технічні «витівки» СЕА та вимагати повернути ліміт.

Тим паче, що скаржитися на викривлення ліміту закликали навіть головні фіскали (лист ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17). Щоправда, при цьому в більшості випадків вони вимагали від місцевих податківців вирішувати лімітні питання переважно на місцевому рівні, не перенаправляючи за цим до ДФСУ. І тільки у разі виявлення технічних помилок у роботі СЕА зобов’язували (!) місцевих контролерів збирати «технічні» скарги платників і для вирішення таких технічних питань звертатися до ДФСУ. Тому

на викривлення ліміту через «технічні помилки» платник може поскаржитися своїм і обласним податківцям

У свою чергу, обласні контролери за кожним таким випадком (тобто за кожним платником) повинні:

1) збирати таку інформацію,

2) складати Запит на виправлення помилок (за формою, наведеною в додатку 1 до листа ДФСУ від 11.01.2018 р. № 968/7/99-99-12-03-01-17) і

3) направляти такий Запит ДФСУ, щоб проблему вирішувати вже системно.

До речі, в Запиті зазначаються назва і код ЄДРПОУ платника, що постраждав, а також суми, що викривили ліміт. Тобто за скаргою кожен випадок розглядається і береться на контроль.

Щоправда, наскільки дієвим і ефективним буде цей варіант, до кінця не ясно. Чи повернуть і як швидко ліміт, сказати доволі складно.

Повинні повернути, хочеться вірити, що повернуть і що заклик реагувати на скарги платників буде почутий на місцях. Адже закликала «зверху» сама ДФСУ.

Утім, окрім письмових звернень до місцевої податкової, ще платник може звернутися в ДФСУ, зателефонувавши на сервіс «Пульс» і повідомити свій код ЄДРПОУ, суму, поскаржитися на ситуацію з ∑Перевищ і вимагати його повернення. І як показала практика, таким шляхом питання вирішується куди оперативніше, ніж за письмовими скаргами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі