Теми статей
Обрати теми

Розблоковані ПН та штраф за п. 1201.1 ПКУ

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.27 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) в розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа

Якщо орган ДФС прийняв рішення про реєстрацію ПН/РК або задовольнив скаргу платника ПДВ, відповідальність за порушення строку реєстрації ПН/РК починає застосовуватися з наступного дня за днем прийняття відповідного рішення

У консультації йдеться про розблоковані ПН/РК, тобто які платник може зареєструвати в ЄРПН.

Основні моменти цієї консультації:

— схоже, фіскали день розблокування вважають граничним днем реєстрації. І якщо ПН/РК не зареєструвати в день, коли їх розблокували, то їх реєстрація вважатиметься простроченою і до платника застосують штраф відповідно до п. 1201.1 ПКУ (залежно від кількості днів прострочення — від 10 до 50 % від суми ПДВ). Тобто у разі, коли реєстрація буде наступного дня, уже «світить» 10 % штрафу;

— фіскали окремо зазначили, що в цьому разі платник ПДВ не звільняється від відповідальності, якщо на день прийняття ДФС рішення неможливо зареєструвати ПН/РК у зв’язку з недостатністю коштів на СЕА-рахунку (коректніше було б говорити про потрібну суму регліміту);

— у світлі того, що в консультації йдеться про санкції тільки стосовно розблокованих ПН/РК, сподіваємося, що ПН/РК, щодо яких винесено рішення про відмову в реєстрації, фіскали за п. 1201.1 ПКУ не штрафуватимуть. Але не факт, що вони згодом не застосують штраф до таких («відмовлених») ПН/РК за п. 1201.2 ПКУ. Нещодавно в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 14 ми розглядали питання щодо застосування санкцій за ст. 1201 ПКУ саме стосовно випадків з нерозблокованими ПН/РК, тобто коли їх неможливо зареєструвати в ЄРПН (не подали документи, заблоковано помилкові ПН, ДФС відмовила в реєстрації ПН/РК).

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що вважати граничним терміном реєстрації дату розблокування ПН/РК — це дуже фіскальний підхід**. Тим паче що, порушуючи п. 2001.9 ПКУ, який передбачає у більшості випадків збільшення регліміту при розблокуванні, ПЗ фіскалів робить це не в той же день, а пізніше! Проте стара норма з п. 201.10 ПКУ, де йшлося про переривання/відновлення строку реєстрації ПН/РК у разі їх блокування/розблокування, з 01.01.2018 р. померла, а в ст. 1201 ПКУ залишилися тільки фрази про незастосування санкцій «на період зупинення такої реєстрації до прийняття рішення щодо відновлення реєстрації» ПН/РК. Цей формальний момент і розв’язав фіскалам руки.

** Логічніше (і законніше) було б орієнтуватися на найближчий граничний строк після розблокування (15-те число або останній день місяця). Звичайно, якщо тільки граничний строк реєстрації платник уже не порушив до моменту блокування реєстрації ПН/РК.

При цьому не варто особливо сподіватися на те, що розблоковані ПН/РК до ЄРПН уносяться «заднім числом» (за датою їх блокування) і що ПЗ СЕА не налаштовано на такі строки для розрахунку штрафів за п. 1201 ПКУ. Скрізь, де справа пахне грошима, усе (у тому числі й ПЗ) фіскали можуть переналаштувати дуже швидко… ☹

Що ж робити? Задля уникнення таких штрафів намагайтеся забезпечити на дату розблокування ПН/РК необхідну суму регліміту.

Якщо ж ви за ці штрафи готові судитися з фіскалами, то наполягайте на тому, що вашої провини в цьому немає, оскільки ПЗ СЕА в порушення ПКУ не забезпечило вам вчасно суму регліміту за п. 2001.9 ПКУ, та/або також на тому, що це питання чітко не врегульоване, а тому згідно з п.п. 4.1.4 та п. 56.21 ПКУ воно має трактуватися на користь платника. У цьому світлі граничним терміном реєстрації розблокованих ПН/РК не повинен вважатися день їх розблокування (див. виноску **).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі