Теми статей
Обрати теми

Цивільно-правовий договір замість трудового: у чому вигода?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Трудові відносини — справа відповідальна. Уклавши з фізичною особою трудовий договір, роботодавець бере на себе низку зобов’язань перед працівником: виплачувати йому зарплату в певні строки не менше мінімального розміру, забезпечити соціальні і трудові гарантії, додержуватися законодавства про охорону праці. Звісно, потрібно вести кадрову документацію і багато чого ще. Не дивно, що деякі підприємства в певних ситуаціях намагаються обійтися без укладення трудового договору, замінивши його цивільно-правовим (далі — ЦПД). А ось наскільки це вигідно в економічному плані і які ще можуть бути причини шукати щастя у ЦПД, поговоримо в цій статті.

Чому ЦПД?

Причин, з яких суб’єкт господарювання, що потребує додаткової робочої сили, віддасть перевагу ЦПД на виконання робіт (надання послуг), може бути немало. Озвучимо основні з них.

Оплата. За трудовим договором розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим розміру мінімальної заробітної плати (ст. 31 Закону про оплату праці). Є відпускні та лікарняні/декретні.

Сума винагороди за ЦПД обмежується лише волею сторін (тим паче, що в цьому випадку оплачується не процес, а результат роботи/послуги). Немає відпускних, але є лікарняні/декретні*.

* Якщо ЦПД укладено з ФОП, то замовник йому лікарняні/декретні не оплачує.

Строки виплати. У межах трудового договору заробітна плата повинна виплачуватися із суворою періодичністю, визначеною в ст. 115 КЗпП. За ЦПД строк виплати винагороди обумовлюється договором.

Охорона праці. Трудовий договір зобов’язує роботодавця створювати працівникам умови праці, встановлені законодавством. Серед них й умови, пов’язані з охороною праці. Стосовно ЦПД таких вимог немає, адже такий договір не регулює процес виконання роботи / надання послуги. У цивільно-правових відносинах визначальним фактором для умов праці виконавця є те, про що домовилися сторони.

Прийняття/звільнення. Роботодавець повинен враховувати масу приписів, діючих у межах трудових відносин. Наприклад, якщо він захоче укласти трудовий договір з іноземцем, то для цього йому в більшості випадків доведеться отримати відповідний дозвіл (ст. 42 Закону про зайнятість). А ось при укладенні з іноземцем ЦПД жодного дозволу отримувати не потрібно — чинне законодавство України такої процедури не передбачає (див. лист Державного центру зайнятості від 05.02.2013 р. № ДЦ-09-588/0/6-13).

Стаття 24 КЗпП вимагає: працівник може бути допущений до роботи тільки після того, як буде (1) укладено з ним трудовий договір, оформлений наказом (розпорядженням) роботодавця, і (2) подано до податкового органу Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

А ось

на осіб, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД, Повідомлення не подають

Якщо роботодавець надумає за власною ініціативою розірвати трудовий договір, то зможе це зробити виключно за підставами, передбаченими в ст. 40 і 41 КЗпП. Розірвати ЦПД набагато простіше (див., наприклад, ч. 4 ст. 849, ч. 2 ст. 852, ст. 907 ЦКУ).

А що з оподаткуванням зарплати, що виплачується за трудовим договором, і винагородою за ЦПД? У якому випадку податкове навантаження нижче? Розбираємося!

Податкове навантаження. Порівнюємо

Особливості оподаткування доходів, нарахованих фізособам згідно з трудовим договором, ЦПД на виконання робіт (надання послуг), а також ФОП на єдиному податку 2 і 3 групи, наведемо в таблиці нижче.

Податкове навантаження на дохід фізособи за трудовим договором, ЦПД, а також ФОП на єдиному податку групи 2 і 3

Податки, внески

Працівник за трудовим договором

Фізособа за ЦПД

ФОП на єдиному податку

група 2

група 3

Ставки

ЄСВ

Звичайні роботодавці-юрособи:

— 22 % — на доходи звичайних працівників;

— 8,41 % — на доходи працівників з інвалідністю.

роботодавці-ФОП — 22 % на доходи всіх працівників(1)

Звичайні суб’єкти господарювання — 22 % бази нарахування ЄСВ(2)

ФОП сплачує самостійно. Ставка ЄСВ — 22 % бази нарахування ЄСВ(3).

Звільнені від сплати ЄСВ «за себе» пенсіонери за віком і особи з інвалідністю перелічені в ч. 4 ст. 4 Закону № 2464

ПДФО

18 %. Є право на ПСП

18 %. ПСП не застосовується

Х

ВЗ

1,5 %

1,5 %

Х

ЄП

Х

Х

До 20 % від МЗП (у 2018 році — 744,6 грн.)

3 % доходи — для платників ПДВ.

5 % доходу — для неплатників ПДВ

(1) За основними працівниками, які перебували в трудових відносинах повний місяць або відпрацювали всі робочі дні згідно з графіком роботи (і база нарахування ЄСВ за якими відмінна від нуля), ЄСВ сплачують у розмірі не нижче мінімального страхового внеску (у 2018 році — 819,06 грн.). Якщо фактична база нарахування ЄСВ перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ (далі — максимальна база, у 2018 році дорівнює 55845 грн.), ЄСВ сплачують з максимальної бази. За працівниками з інвалідністю і зовнішніми сумісниками ЄСВ сплачують з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не вище за максимальну базу.

(2) До бази нарахування ЄСВ винагороду за ЦПД включають у сумі, яка не перевищує максимальної бази. Якщо ЦПД укладено з: — працівником, для якого це місце роботи є основним, то роботодавцеві потрібно виконати вимогу про сплату ЄСВ з фактичної бази нарахування ЄСВ, але не нижче розміру мінзарплати (далі — МЗП). З розміром МЗП порівнюємо загальну базу нарахування ЄСВ за місяць, у тому числі й суму винагороди за ЦПД, що припадає на цей місяць; — працівником — зовнішнім сумісником або сторонньою фізособою (непрацівником), ЄСВ стягуйте з фактичної бази нарахування ЄСВ.

Якщо строк виконання робіт (надання послуг) за ЦПД перевищує календарний місяць, для порівняння з максимальною базою винагороду ділять на кількість місяців, за які вона нарахована (ч. 2 ст. 7 Закону № 2464).

(3) Базу нарахування ЄСВ «за себе» єдиноподатник визначає самостійно, але не вище за максимальну базу. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску.

Як видно з таблиці, для підприємства в економічному плані найвигідніше укладати договір ЦПД з ФОП на єдиному податку. Якщо ж ЦПД укладений з фізособою (не ФОП), то ЦПД не такий вигідний, оскільки податкове навантаження в межах трудових відносин приблизно таке ж. Крім того, до фізособи, яка постійно працює (надає послуги) за ЦПД, можуть бути претензії з боку перевіряючих за нереєстрацію її як ФОП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі