Теми статей
Обрати теми

Суди про ознаки трудових відносин у ЦПД

Амброзяк Наталя, юрист
Ми вже неодноразово говорили про ознаки трудових відносин. Настав час заглибитися в судову практику. Пропонуємо вам, дорогий читачу, разом з нами розібратися з тим, яку позицію займають суди. Як судді оцінюють той чи інший ЦПД? Відповідь знайдете в цій статті.

Основні ознаки, що цікавлять суди, залишилися незмінними ще з часів існування Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Розберемо їх на підставі негативної для роботодавця практики.

Отримання матеріального результату. Ви вже, напевно, засвоїли, що метою ЦПД є отримання визначеного матеріального результату.

Так, на думку суду, цей «фільтр» не пройшли ручні роботи в рослинництві. Псевдо-ЦПД неодноразово переукладався і кожного разу на короткий строк (див. ухвалу Львівського апеляційного адмінсуду від 29.05.2017 р. у справі № 876/5266/17).

Проте роботи за договорами (виходячи з пояснень «роботодавця» і свідка) полягали в контролі за прибиранням підлоги. Також установлювалася одиниця виміру — години. Загальна сума договорів складалася з вартості виконаних завдань, оформлених актами приймання-передачі. При цьому акти приймання-передачі підписувалися регулярно.

Також не пройшли «фільтр» послуги з обслуговування відвідувачів (див. постанову Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 16.05.2018 р. у справі № 804/6962/17). Під цими ЦПД крилися прибиральниця в караоке-барі і кальянник. При цьому останній пояснив, що за домовленістю з позивачем («замовником») виїжджав у заклад зі своїм кальяном у нічний час та обслуговував клієнтів. Але в рахунку закладу ЦПДшник значився офіціантом.

Строк договору. Звісно, цивільне законодавство не встановлює мінімальних і максимальних строків такої угоди. Суддів же іноді бентежить відсутність строків виконання робіт (див. постанову Черкаського окружного адмінсуду від 01.06.2016 р. у справі № 823/491/16).

Також зверніть увагу: у прикладах, зазначених нами вище, від перекваліфікації в трудові договори позивачів не врятували короткострокові ЦПД.

Тобто договір, укладений на короткий час, але з іншими ознаками трудових відносин, не може вважатися повноцінним ЦПД.

ЦПД-виконавець у штаті замовника. Про трудові відносини навіть за наявності ЦПД може свідчити наявність цих співробітників у штаті (постанова ВС від 04.07.2018 р. у справі № 820/1432/17). У цій справі йшлося про різноробочих на будівництві.

До речі, погубило роботодавців ще й те, що з одним із ЦПД-виконавців стався нещасний випадок. Інженер з охорони праці повідомив до Фонду соцстрахування, зазначивши потерпілого як працівника. Також «підкачала» назва договору — «трудова угода». Хоча представник касатора стверджував, що це цивільно-правові договори.

Наявність аналогічної професії в Класифікаторі професій. Верховний Суд у справі № 820/1432/17 (див. вище) також звернув увагу на те, що предметом однієї з таких угод були послуги головного інженера. Слуги Феміди зазначили: посада головного інженера визначена Класифікатором професій ДК 003:2010. При цьому Класифікатор призначений для внесення записів про роботу до трудової книжки.

Також на схожу обставину звертали увагу судді в постанові апеляційного суду Рівненською обл. від 24.06.2016 р. у справі № 556/1116/16-g (йшлося про головного бухгалтера). У «рівненській» справі суд також збентежило ведення обліку робочого часу в табелі щодо ЦПДшника.

Звертаємо вашу увагу на те, що кожна з ознак окремо «не працює». Тобто суд дивиться на ситуацію в комплексі. Тому неякісний ЦПД, але, наприклад, на короткий строк, ще не гарантує виграшу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі