Теми статей
Обрати теми

Зупиніть постанову щодо штрафів!

Ярмак Марія, юрист
Збираєтеся оскаржувати «подарунок» Держпраці у вигляді штрафів за ст. 265 КЗпП у суді? Тоді не забудьте подати заяву про зупинення реалізації відповідної постанови Держпраці! Як це зробити і чому так важливо — читайте в цій статті.

Перше, що необхідно усвідомити: подання позову до суду не призупиняє виконання постанови Держпраці. Адже це не узгодження грошового зобов’язання за ПКУ.

Припустимо, ви звернулися до суду, при цьому не виконали постанову*. З погляду Держпраці тут ідеться про звичайну несплату штрафних санкцій у добровільному порядку. У цьому випадку постанова передається до виконавчої служби для примусового стягнення штрафних санкцій (п. 11 Порядку № 509). Призведе це до того, що виконавець може звернути стягнення на грошові кошти роботодавця, накласти арешт на рахунки госпсуб’єкта тощо.

* Штраф сплачується протягом 1 місяця з дня прийняття постанови про його застосування. Про виконання цього обов’язку роботодавець повинен повідомити посадовій особі, яка склала «штрафну» постанову (п. 9 Порядку № 509).

Для того щоб таких казусів не траплялося, потрібно подати заяву про забезпечення позову в порядку, встановленому КАСУ.

Зауважте! Суд може відмовити в задоволенні такої заяви, оскільки діє тут на власний розсуд.

Заяву можна подати (а) до звернення до суду з позовом (у такому разі позов необхідно подати протягом 10 днів з дня винесення «забезпечувальної» ухвали суду), (б) разом з позовом або (в) на будь-якій стадії розгляду справи. Цей документ направляється письмово і повинен у собі містити (ст. 152 КАСУ):

1) найменування суду;

2) повне найменування (для юросіб) або П. І. Б. (для фізосіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юросіб) або місце проживання чи перебування (для фізосіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юрособи в ЄДР; ідентифікаційний код або номер та серія паспорта (для фізосіб — громадян України, у яких немає ідентифікаційного коду); номери засобів зв’язку, адресу офіційної або звичайної електронної пошти;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) засіб забезпечення позову з обґрунтуванням його необхідності. У нашому випадку — це:

— зупинення дії індивідуального акта або

— зупинення стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється в безспірному порядку (якщо постанова Держпраці вже потрапила до виконавця);

5) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Обґрунтовуючи свою заяву, посилайтеся на ч. 2 ст. 150 КАСУ. Написати можна таке: роботодавець не сплачуватиме незаконно застосовані штрафні санкції, а звернення до суду не призупиняє реалізацію оскаржуваної постанови, що спричиняє за собою стягнення цих сум у примусовому порядку. Тому існує очевидна загроза заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до винесення рішення в адміністративній справі. Захист цих прав, свобод та інтересів згодом стане неможливим без ужиття таких заходів і для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль.

Згідно з ч. 1 ст. 154 КАСУ заява розглядається судом протягом 2 днів з моменту її отримання. Ухвала про забезпечення позову направляється позивачеві й органу Держпраці, що виніс спірну постанову (або державному виконавцеві, у провадженні якого перебуває така постанова).

Ухвала суду підлягає негайному виконанню (ст. 156 КАСУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі