Теми статей
Обрати теми

Працівниці салону краси на оренді

Амброзяк Наталя, юрист
До нас на «гарячу» лінію достатньо часто надходять запитання про перевірки. Суть одного з них була такою. Працівниці салону краси (надавали послуги з манікюру та перукарські послуги) оформилися як ФОП. З власником же салону уклали договори оренди робочого місця. Чи можуть таких ФОП перевіряти податківці в ході перевірки власника приміщення? Якщо так, то які документи повинні пред’явити при цьому перевіряючі? Про це й поговоримо в нашій статті.

У статті ми не порушуватимемо питання штрафних санкцій за КЗпП і перевірок з боку Держпраці. Зосередимося на податкових перевірках.

На якій підставі?

Безумовно, податкові перевірки можуть проводитися на підставах, достатньо чітко прописаних у ПКУ. Серед можливих підстав для потрапляння в зону інтересу податківців ФОП, які орендують приміщення (при перевірках власника салону), можуть бути:

1) для документальних позапланових перевірок:

— отримання податкової інформації, що свідчить про порушення платником податку валютного, податкового та іншого «підконтрольного» податківцям законодавства (п.п. 78.1.1 ПКУ). Проте перевірка проводиться тільки у разі, якщо платник податку не надасть відповіді на обов’язковий інформаційний запит протягом 15 робочих днів, що настають за днем отримання запиту.

Тут нагадаємо: податковою інформацією є, зокрема, інформація, отримана за результатами податкового контролю.

Знову ж таки акцентуємо вашу увагу на словосполученні «за результатами». Відповідно, для того щоб у ході перевірки власника салону стали перевіряти ФОП, потрібно, щоб ці результати були зафіксовані! А отже, має бути щонайменше акт про проведений контрольний захід стосовно орендаря.

2) для фактичних перевірок:

— випадки, коли за результатами перевірок інших платників податків виявлено факти, що свідчать про порушення платником податку законодавства щодо, зокрема, здійснення платником податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій та інших «підконтрольних» податківцям документів (п.п. 80.2.1 ПКУ).

Тут також ідеться про результати перевірок. А вони, як ми зазначили вище, мають бути зафіксовані.

Звісно, на перевірку до ФОП і власника салону можуть завітати паралельно. Але тільки у разі, якщо будуть на те підстави, передбачені ПКУ. Наприклад, ФОП і власника салону включили до плану перевірок або щодо орендаря й орендодавця існують підстави, передбачені тією ж ст. 78 ПКУ.

Таким чином, у ході перевірки власника салону

ФОП-орендарів можуть перевірити тільки тоді, коли підстави, передбачені ПКУ, стосуватимуться безпосередньо таких орендарів

З підставами розібралися. Тепер переходимо до того, які документи повинні надати податківці у разі, якщо вони зібралися перевірити й орендодавця, й орендаря.

Пред’явіть документи!

ФОП-перукарі та інші госпсуб’єкти індустрії краси, які орендують у власників салону робоче місце, повинні запам’ятати таке.

Для того щоб ФОП-орендарів міг перевірити податковий інспектор у межах документальної виїзної або фактичної перевірки, йому необхідно подати (п. 81.1 ПКУ):

1) направлення на проведення перевірки. У ньому обов’язково зазначаються, зокрема, найменування і реквізити суб’єкта (П. І. Б. фізичної особи, яка перевіряється) або об’єкта, перевірка якого проводиться. Якщо в направленні зазначені реквізити власника салону, то цього недостатньо для перевірки ФОП-орендарів. Власник салону жодного стосунку до ФОП-орендарів не має;

2) копію наказу про проведення перевірки. У ньому також зазначаються найменування і реквізити конкретної особи, що перевіряється;

3) службові посвідчення осіб, зазначених у направленні на проведення перевірки.

Звернувши увагу на формулювання в п. 81.1 ПКУ основних реквізитів направлення, може скластися враження, що замість реквізитів суб’єкта господарювання можна вписати реквізити об’єкта, що перевіряється. І цього буде достатньо. Проте це не так.

Варто поглянути на реквізити наказу про призначення перевірки все в тому ж п. 81.1 ПКУ. Із цього положення можна дійти висновку:

адреса об’єкта, що перевіряється, не замінює реквізити госпсуб’єкта, який перевірятиметься

Тобто не можна видати наказ на якийсь об’єкт і проводити перевірку всіх працюючих там госпсуб’єктів. Адже адреса об’єкта зазначається разом із реквізитами конкретного суб’єка, що перевіряється. Причому у випадках, коли перевірка відбувається в місці, що відрізняється від зареєстрованого місцезнаходження суб’єкта господарювання. Про це говорить і п.п. 1.2.1 розд. І Методичних рекомендацій № 22.

Звідси висновок: для перевірки ФОП-перукарів та інших госпсуб’єктів індустрії краси в умовах оренди інспекторові потрібні документи під кожного такого ФОП.

Чому перелік і реквізити документів, що пред’являються податківцями при перевірці, дуже важливі? Усе просто. Неналежно оформлені документи в податківців (див. вище) є «зеленим світлом» для госпсуб’єкта на недопущення таких перевіряючих до перевірки.

Якщо ФОП-орендарі зважилися на недопущення до перевірки, то їм варто звернути увагу на те, який акт складає податківець. Це має бути саме акт про недопущення і ніяк не акт про відмову в підписанні направлення. Адже акт про відмову в підписанні направлення є підставою для початку проведення перевірки.

До речі, при допущенні до перевірки підпис у направленні ставить платник податків та/або його посадова особа (представник або особа, які проводить розрахункові операції) із зазначенням своїх П. І. Б., посади, дати і часу ознайомлення.

І тут важливо: ФОП-орендарі (їх працівники або представники) проставлятимуть свій підпис на направленні, якщо наказ містить їх реквізити. Адже фактично ФОП не мають жодного стосунку до власника салону — орендодавця.

І навіть якщо в цьому випадку податківці складуть акт про відмову в підписанні направлення, то він може стати підставою для перевірки власника салону, але ніяк не ФОП-орендарів.

Отже, з документами теж розібралися. Тепер можна переходити до висновків.

висновки

  • ФОП-орендарів не можуть перевіряти в межах перевірки власника салону — орендодавця. Виняток — випадки, коли щодо власника салону і таких ФОП підстави, передбачені ПКУ, існують одночасно.
  • Податківці, які бажають перевірити ФОП-орендарів, повинні надати окремо для кожного такого госпсуб’єкта направлення, копію наказу про призначення щодо ФОП перевірки, службові посвідчення.
  • Акт про недопущення до перевірки не є підставою для її початку. Таким може вважатися, зокрема, акт про відмову в підписанні направлення.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі