Теми статей
Обрати теми

Відновили ПДВ-реєстрацію! Але не ПДВ-ліміт…

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДФСУ від 08.10.2018 р. № 4332/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

Чинне законодавство не передбачає можливості для платника ПДВ, реєстрацію якого відновлено на підставі рішення суду, використовувати ліміт, який обліковувався у нього в СЕА до дати анулювання його ПДВ-реєстрації

У листі, що коментується, фіскали вкотре звертаються до вельми цікавої теми. А саме: згідно з п. 184.1 ПКУ контролюючий орган анулював реєстрацію платника ПДВ. Останній звернувся до суду і довів, що анулювання було незаконним. Якою буде доля тих сум ПДВ-ліміту, які обліковувалися у платника на дату незаконної розреєстрації?

Фіскали стоять на позиції «що впало — те пропало». Тобто навіть якщо суд у подальшому визнав, що ПДВ-розреєстрація була незаконною, відновлювати платнику ліміт вони не зобов’язані. Дещо схожі аргументи вже звучали у листі ДФСУ від 21.12.2017 р. № 3087/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Там фіскали наголошують, що при поновленні реєстрації за рішенням суду позивачу відкривають новий електронний ПДВ-рахунок, а отже старий реєстраційний ПДВ-ліміт до нього не має відношення.

Але п. 5.10 Положення № 1130* передбачає, що коли суд поновлює ПДВ-реєстрацію платника, анульовану фіскалами, то дата ПДВ-реєстрації: (а) не змінюється — якщо на дату судового рішення про анулювання реєстрації в особи відсутня наступна (повторна) реєстрація; (б) відповідає даті попередньої реєстрації платником ПДВ — якщо на дату судового рішення особа повторно зареєстрована платником ПДВ.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Отже, із Положення № 1130 випливає, що у випадку поновлення ПДВ-реєстрації згідно з рішенням суду датою ПДВ-реєстрації буде та сама дата, яка була датою ПДВ-реєстрації до незаконного рішення фіскалів про розреєстрацію. Фіскали посилаються на п. 8 Порядку № 569**, який стосується повторної ПДВ-реєстрації. Однак із Положення № 1130 випливає, що для поновлення ПДВ-реєстрації за рішенням суду платнику зовсім не обов’язково проходити через процедуру повторної ПДВ-реєстрації. А якщо він навіть поспішив через неї пройти, рішенням суду йому відновлюється попередня дата ПДВ-реєстрації.

** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Із п. 5 Порядку № 569 випливає, що відкриття електронного ПДВ-рахунку «прив’язане» якраз до дати ПДВ-реєстрації. А згідно з п. 5.10 Положення № 1130 дата ПДВ-реєстрації платника, поновленого у ПДВшних правах за рішенням суду, не змінюється. Якщо об’єднати і буквально зрозуміти дві вищеназвані норми, то взагалі можна вимагати від фіскалів поновити старий (закритий) ПДВ-рахунок, адже немає нової дати ПДВ-реєстрації. Тож не факт, що при поновленні ПДВ-реєстрації за рішенням суду взагалі повинен відкриватися новий електронний рахунок. Але якщо фіскали вже технічно не спроможні поновити старий ПДВ-рахунок, то відновити ліміт вони просто зобов’язані.

Фіскали посилаються на те, що відновити суму ліміту неможливо. Однак суди ухвалюють рішення не тільки повернути на новий електронний ПДВ-рахунок ті кошти, які у платника незаконно списали зі старого рахунку, але і збільшити платнику ліміт. І суд не цікавить, як фіскали будуть це робити. Сприятлива судова практика, коли платникам вдається через суд не тільки скасувати свою ПДВ-розреєстрацію, але й відновити ліміт, який діяв до такої розреєстрації, вже є. Докладно про неї читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 82, с. 26.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі