Теми статей
Обрати теми

ФОП сплачує за причіп готівкою через банк. Що з ПК?

Голенко Олександр, податковий експерт
ФОП на ЄП третьої групи — платник ПДВ, що має «авто-вантажний» код КВЕД 49.41, планує придбати автопричіп. Чи буде у нього право на податковий кредит (ПК), якщо він сплатить за причіп готівкою через касу банку?

Розпочнемо з тієї частини вашого запитання, що стосується можливості для ФОП сплатити за причіп шляхом внесення готівки до каси банку. Законодавство цього варіанта не забороняє. І більше того: на такий платіж не поширюються готівкові обмеження — ані у розмірі 10000, ані у розмірі 50000 грн. (109.13 БЗ).

Проте при виборі цього варіанта оплати будьте насторожі. Якщо розмір готівкового платежу не покриватиметься сумами готівкової виручки згідно з Книгою обліку доходів і витрат (а з неї запросто можна отримати цю цифру, адже записи в Книзі здійснюються щодо готівки і безготівки окремо), контролери, за звичаєм, можуть подивитися на таку готівку як на неоприбутковану (тобто «ліву») виручку… ☹

А якщо попередня ваша декларація з ЄП не підтверджує, що відповідну суму ви заробили хоча б у попередньому періоді, від таких підозр контролерів відбитися буде ще складніше. Зрозуміло, що подібні дії податківців ґрунтуються лише на їх припущеннях, а не на приписах законодавства. Але нерви попсувати можуть… ☹

Тепер про ваше право на ПК з ПДВ. Передусім скажемо про момент виникнення такого права при розрахунку готівкою.

Дивіться уважно: якщо першою подією було отримання причепа, то зареєстрована продавцем за датою такої першої події ПН буде достатнім підтвердженням як самого вашого права на ПК, так і зазначеного в ПН моменту його виникнення.

Але якщо готівкова оплата була авансовою, то такий варіант оплати — на відміну від безготівкової (з банківського рахунку або корпоративної платіжної картки) — не тягне на статус першої події. А тому (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 27)

з моментом визнання ПК вам доведеться почекати до дати отримання причепа

Ми не пишемо «оприбуткування», оскільки бухоблік ви не ведете. Але відповідну дату ви зможете взяти з того первинного документа, яким буде оформлено приймання-передачу причепа.

Заразом згадаємо про іншу проблему з ПК у ФОП (у тому числі — і на ЄП) у зв’язку з придбанням транспортних засобів (ТЗ*).

* До речі, причіп — це теж ТЗ.

Фіскали давлять на те, що ФОП — на відміну від «звичайної» фізичної особи — суб’єктом права власності бути не може. Тобто, на їх думку, ТЗ, куплений ФОП, останній передає самому собі (?!), але як «просто» фізичній особі (див., наприклад, лист ДФСУ від 17.10.2017 р. № 2253/З/99-99-13-01-02-14/ІПК, а також БЗ 101.13). Через це ПК такому ФОП, мовляв, слід компенсувати шляхом нарахування відповідного податкового зобов’язання… ☹

Та є і гарна новина!

Можливо, деструктивна позиція податківців зміниться завдяки виваженій позиції ВС (див. постанову від 24.05.2018 р. у справі № 803/1021/17**), що підтверджує право ФОП як платника ПДВ формувати ПК у зв’язку з придбанням ТЗ на загальних підставах.

** http://reyestr.court.gov.ua/Review/74261969

Добре, що ВС нарешті в усьому розібрався, і сподіваємося, скоро це дійде і до фіскалів. А поки все не визначиться остаточно, будьте готові до того, що ПК за купленим автопричепом доведеться відстоювати в суді. ☹

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі