Теми статей
Обрати теми

Нестача перетворюється на продаж

Нестеренко Максим, податковий експерт
Ви вже знаєте, що визнати нестачу — означає навести на себе цілу купу проблем — як організаційних, так і облікових. Тож чимало платників ставлять запитання: а чи можна їх якось уникнути ? У цій статті ми пропонуємо розглянути найпростіший із можливих варіантів — оформити продаж.

Ситуація така: за результатами інвентаризації виявлено нестачу ТМЦ. Аби не морочитися, вирішено «продати» зниклі товари винній особі.

Документальне оформлення

Чи потребує така операція якогось специфічного документального оформлення? Аж ніяк! Оскільки вирішено «маскувати» вибуття товарів у зв’язку з їх нестачею під продаж, при списанні товару з балансу складаємо звичайну «видаткову» накладну.

Бухоблік і податок на прибуток

У бухобліку «маскування» зниклого товару відображається як звичайний «продаж». Дохід від реалізації відображається проводкою Дт 301 (311) — Кт 702. Зверніть увагу: якщо ви оформлюєте саме продаж нестачі, не слід проводити «оплату» шляхом утримання із зарплати винного. Це може викликати додаткові сумніви у «звичайності» продажу. Списання зниклих товарів відображається проводкою Дт 902 — Кт 28. Торговельна націнка, яка припадає на зниклі товари (якщо йдеться про нестачу на торговельному підприємстві), списується проводкою Дт 285 — Кт 282.

Отже, якщо маскувати нестачу під продаж, жодних проводок, які б відрізняли «продаж» нестачі від звичайного продажу, не повинно бути.

У податковоприбутковому обліку «продаж» нестачі не спричинить жодних різниць. Це буде звичайний продаж, який відобразиться на об’єкті оподаткування податком на прибуток цілком виходячи з бухоблікових правил.

ПДВ

У ПДВ-обліку також відображається звичайна реалізація товару. За фактом такої реалізації нараховується ПДВ виходячи з договірної вартості зниклих товарів. Але така договірна вартість не має бути нижчою за мінбазу — цебто за ціну придбання (для покупних товарів) чи за звичайну ціну (для самостійно виготовлених) (п. 188.1 ПКУ). Якщо ви «пожалієте» винну особу і «продасте» їй зниклі товари за вартістю, нижчою, ніж мінбаза, вам доведеться донарахувати ПДВ до мінбази. Що означає те саме, що і «компенсуючий» ПДВ при списанні нестачі «в лоб».

Приклад. Під час інвентаризації на складі виявлено нестачу 10 банок фарби балансовою вартістю 150 грн. за банку. Аби не списувати їх як нестачу, вирішено оформити продаж цих 10 банок комірнику за оптовою ціною — 180 грн. за банку (у тому числі ПДВ — 30 грн. за банку).

Облік продажу виявленої нестачі

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Отримано готівку від комірника за 10 банок фарби

301

702

1800

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

300

3

Списано собівартість зниклих 10 банок фарби як реалізованих

902

281

1500

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі