Теми статей
Обрати теми

Звідки взялося ΣПеревищ: шукаємо причину в Електронному кабінеті

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Причин для появи показника ΣПеревищ досить багато. Це можуть бути як технічні помилки (некоректний підрахунок даних програмним забезпеченням податківців), так і неточності, яких припускаються самі платники ПДВ*. Допомогти розібратися, чому у вас виник цей показник, може Електронний кабінет (ЕК). А точніше, новий сервіс, який зовсім недавно впровадили контролери.

* Детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 7.

Новий сервіс: де його знайти

Для того щоб ознайомитися з новим сервісом:

— увійдіть до особистої (приватної частини) ЕК (за допомогою ЕЦП);

— виберіть у розділі «СЕА ПДВ» підрозділ «Інформація про суму перевищення» (рис. 1).

Перед вами з’явиться вікно, в якому ви знайдете:

— поле для вибору періоду (місяця), за який ви бажаєте переглянути інформацію про ∑Перевищ (рис. 1). Виберіть той, який вас цікавить.

img 1

Рис. 1. Вікно нового сервісу «Інформація про суму перевищення»

Нагадаємо: починаючи з вересня 2017 року ∑Перевищ розраховується щомісячно, хоча раніше його розраховували наростаючим підсумком (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 85, с. 3);

— 4 таблиці: «Розрахунок суми перевищення», «Дані декларації», «Дані ЄРПН» та «Результат порівняння даних податкової звітності по ПДВ та ЄРПН».

Розглянемо їх докладніше.

Таблиця 1 «Розрахунок суми перевищення»

Цю таблицю можна назвати «підсумковою», оскільки в ній ви знайдете вже розраховане значення ∑Перевищ за період, який ви обрали, та дані, що взяли участь у такому розрахунку (рис. 2). А саме:

— суму ПДВ з ряд. 9 ПДВ-декларації того періоду, інформацію за який ви хочете отримати;

— суму ПДВ, зазначену в податкових накладних (ПН) та розрахунках коригування (РК), які були зареєстровані в ЄРПН та взяли участь у розрахунку ∑Перевищ у такому звітному періоді.

На підставі цієї інформації система обчислює суму відхилення між зазначеними даними (колонка «Сума відхилення») та показує значення ∑Перевищ (колонка «Сума перевищення за даними СЕА ПДВ»).

Зверніть увагу: ∑Перевищ може мати тільки додатне значення*. Тому якщо відхилення між даними ПДВ-звітності та даними ЄРПН виявиться меншим за нуль, програма прирівняє ∑Перевищ до нуля (рис. 2).

* Див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 24.

img 2

Рис. 2. Таблиця 1 «Розрахунок суми перевищення»

Нюанс. У таблиці 1 є загадкова колонка з назвою «ПН-РК по яких очікуються ∑Накл». Найімовірніше, йдеться про ті ПН/РК, які платник ПДВ не може зареєструвати в ЄРПН через нестачу ліміту, розрахованого за п. 2001.9 ПКУ (не вписуються у формулу, яка надає право реєструвати ПН/РК за рахунок показника ∑Перевищ).

Попереджаємо: якщо додаткового регліміту за п. 2001.9 ПКУ достатньо, то ви можете сміливо надсилати «підвішені» ПН/РК на реєстрацію до ЄРПН (для цього податківці вже переналаштували своє програмне забезпечення).

Таблиця 2 «Дані декларації»

Ця таблиця розшифровує значення першої зі складових формули розрахунку ∑Перевищ — суму задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ за період, що аналізується.

Тобто суму ПДВ, яку ви зазначили у:

— ряд. 9 колонки Б ПДВ-декларації того періоду, інформацію за який ви бажаєте проаналізувати;

— та ряд. 9 колонки Б усіх уточнюючих розрахунків (УР), поданих до такої ПДВ-декларації (в окремих рядках).

Ви побачите суми ПДВ з рядків 1.1, 1.2, 4.1, 4.2, 6, 7 та 9 у розрізі ПДВ-декларації та кожного УР до неї (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Таблиця 2 «Дані декларації»

Таблиця 3 «Дані ЄРПН»

А в цій таблиці мають бути зібрані дані про суми ПДВ з ПН/РК, які були зареєстровані в ЄРПН та відображені в розрахунку ∑Перевищ у періоді, що аналізується (друга зі складових формули розрахунку ∑Перевищ).

При цьому інформацію має бути наведено за кожним таким документом (номер документа, дата складання, дата реєстрації в ЄРПН, сума ПДВ та ІПН контрагента). А ось реквізити РК, що зареєстровані в ЄРПН та взяли участь у розрахунку ∑Перевищ у цьому періоді, виведено в окремі колонки навпроти ПН (див. рис. 4 на с. 11).

Але! На сьогодні вона не заповнена. Сподіваємося невдовзі побачити ці дані.

Таблиця 4 «Результат порівняння даних...»

Це найважливіша таблиця з усіх, наведених вище, оскільки саме в ній можна знайти розгадку появи ∑Перевищ (рис. 4). У ній за рядками порівнюються дані ПДВ-звітності та дані ЄРПН щодо кожного ІПН контрагента і виводиться сума відхилення за кожним з таких ІПН в окремій графі «Відхилення». Підсумковий показник за всіма сумами відхилень переноситься до таблиці 1.

img 4

Рис. 4. Таблиця 4 «Результат порівняння даних…»

Увага! Така таблиця може бути доволі чималою (залежно від кількості покупців, з якими ви працювали в аналізованому звітному періоді). При цьому система не показує в першу чергу ті документи, щодо яких є розбіжності. Їх доведеться шукати самостійно, перегортаючи усі сторінки (кількість сторінок, як і кількість ІПН, зазначено внизу таблиці).

На жаль, відфільтрувати дані в таблиці не можна, як і вивантажити її в Excel для подальшого сортування. Єдине, що змогли зробити податківці, щоб полегшити вам завдання, — навести спочатку дані щодо ПН з умовним ІПН («100000000000», «400000000000» і т. д.). І на цьому все.

Зверніть увагу, що інформація про РК (і про зменшуючі, і про збільшуючі) до ПН виділено в окремі графи.

Проаналізуємо дані, наведені на рис. 4, і знайдемо можливі причини появи відхилень між даними ПДВ-звітності та даними ЄРПН (∑Перевищ у цьому періоді дорівнює нулю, оскільки загальна сума відхилень виявилася від’ємною).

На наш погляд, це можуть бути:

— або помилки при заповненні додатка Д5 ПДВ-декларації за жовтень 2015 року (зазначено неправильний ІПН);

— або помилки у виборі періоду для відображення ПН, виписаних на неплатника ПДВ (умовний код — «100000000000»);

— або звичайна неуважність (ПН на суму ПДВ 25 грн. у ПДВ-звітності відобразили, а зареєструвати в ЄРПН забули).

Тож доведеться додатково переглянути дані за звітні періоди, суміжні з тим, що розглядається, та з’ясувати причину відхилень.

Отже, тепер ви маєте над чим поміркувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі