Теми статей
Обрати теми

Оренда авто у фізособи: коли і як оподатковувати ПДФО «ремонтні» витрати?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ваше підприємство орендує у фізособи автомобіль? Тоді рано чи пізно, але ви обов’язково зіткнетеся з витратами на технічне обслуговування, ремонт або навіть поліпшення орендованого «залізного коня». Щоб бути готовим до такої ситуації, давайте прямо зараз розберемося: коли «ремонтні» витрати стають об’єктом для утримання ПДФО і ВЗ, а коли проведення ремонту не призводить до жодних ПДФО-наслідків.

Техобслуговування і поточний ремонт авто

Розпочнемо з «найлегшого» втручання в технічний стан автомобіля, а саме його техобслуговування.

Техобслуговування, за визначенням п. 1.3 Положення № 102, — комплекс операцій чи операція щодо підтримки роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання та транспортування. Тобто, по суті, проведення таких робіт націлене на підтримку автомобіля в робочому стані, є запорукою його безпечної та надійної роботи і не приводить до поліпшення орендованого майна.

У свою чергу, згідно з ч. 1 ст. 801 ЦКУ підтримка орендованого майна в належному стані є обов’язком (наймача) орендаря. Тому

витрати орендаря на проведення технічного обслуговування об’єкта оренди не є доходом фізособи-орендодавця й об’єкт оподаткування ПДФО (ВЗ) не виникає

Не буде оподатковуваного доходу у фізособи-орендодавця в тому випадку, якщо орендар провів поточний ремонт автомобіля. Міркуйте самі.

Поточним вважається ремонт, який виконують для забезпечення або відновлення роботоздатності транспортного засобу. Він полягає в заміні та (або) відновленні окремих його частин. Поточний ремонт виконують за потреби згідно з результатами діагностування технічного стану дорожнього транспортного засобу або за наявності несправностей (п. 3.12 Положення № 102).

Цей вид ремонту також не приводить до поліпшення об’єкта оренди або збільшення строку його служби, а лише забезпечує або відновлює його роботоздатність.

Більше того, за вимогами ч. 1 ст. 776 ЦКУ поточний ремонт орендованого майна проводиться орендарем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Тож сміливо проводьте поточний ремонт орендованого автомобіля без будь-яких ПДФО (ВЗ) наслідків для його власника.

А ось з «великим» ремонтом, а також поліпшенням орендованого авто вже не все так просто.

Капітальний ремонт

Капітальний ремонт орендованого майна провадиться орендодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 2 ст. 776 ЦКУ).

Виходить, якщо немає інших застережень у договорі оренди автомобіля, усі витрати на його капітальний ремонт повинен нести орендодавець. Звісно ж, «капітально» відремонтувати орендоване авто може й орендар, але в цьому випадку фізособа-орендодавець повинна компенсувати йому вартість ремонту (окремим платежем або шляхом заліку до вартості оренди).

Звідси головний принцип утримання ПДФО з «капремонтних» доходів:

— якщо фізособа-орендодавець компенсує понесені орендарем витрати на ремонт — оподатковуваний дохід не виникає, а ПДФО (ВЗ) не утримують;

— у разі коли орендодавець не (!) компенсує орендареві вартість капітального ремонту — по суті орендар надає орендодавцеві безоплатну послугу з капітального ремонту орендованого майна.

Отже,

в орендодавця виникне оподатковуваний дохід, який слід класифікувати як додаткове благо (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ)

Нагадаємо, що згідно п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Про подробиці утримання ПДФО і ВЗ розповімо трохи пізніше. А зараз поглянемо, як впливає на оподатковуваний дохід фізособи поліпшення автомобіля, що здається їм в оренду.

Поліпшення орендованого авто

Для того щоб розібратися з ПДФО-обліком сум, витрачених орендарем на поліпшення орендованого авто, також доведеться зазирнути до ЦКУ.

Частина 1 ст. 778 ЦКУ категорично заявляє: орендар може здійснити поліпшення* орендованого майна тільки з дозволу орендодавця. І тільки в цьому випадку орендар має право на отримання компенсації вартості таких витрат або залік їх суми до рахунку орендної плати (ч. 3 ст. 778 ЦКУ). Якщо ви не подбали про отримання відповідного дозволу, то в подальшому не маєте права вимагати в орендодавця компенсації за здійснені «поліпшувальні» заходи.

* Поліпшенням автомобіля можна вважати роботи, які приведуть до підвищення його технічних характеристик, і як наслідок — до збільшення економічних вигід від його використання.

Крім того, усі поліпшення можна розділити на віддільні від об’єкта оренди і невіддільні. При цьому віддільні поліпшення об’єкта оренди орендар може вилучити після закінчення строку дії договору оренди (ч. 2 ст. 778 ЦКУ).

З урахуванням цих вимог ЦКУ і для цілей ПДФОшного розд. IV ПКУ доходимо таких висновків.

1. Об’єкт оподаткування ПДФО не виникає, якщо:

(а) орендар отримав дозвіл на проведення поліпшень об’єкта оренди й орендодавець компенсує їх вартість;

(б) орендар не отримав попередню згоду на поліпшення від орендодавця, але після проведення поліпшень орендодавець їх схвалив і відшкодував орендареві понесені витрати;

(в) після закінчення договору оренди перед поверненням орендованого майна орендар вилучає віддільні поліпшення об’єкта оренди;

2. Поліпшення орендованого майна розглядають як надання орендодавцеві послуг з поліпшення об’єкта оренди, а отже, якщо перелічені вище в першому висновку пункти «а» — «б» не спрацювали, «поліпшення» можуть потрапити до оподатковуваного доходу орендодавця.

Коли різного роду «ремонтні» витрати орендаря мають шанс потрапити під оподаткування ПДФО і ВЗ, ми з вами розібралися. Тепер давайте з’ясуємо, коли та в якій сумі нараховувати оподатковуваний дохід і стягувати з нього податки.

Правила утримання ПДФО і ВЗ

Дата виникнення доходу. Перша думка, звісно, — нараховувати дохід у місяці завершення орендарем капремонту та/або поліпшення орендованого автомобіля. Але не поспішайте!

На наш погляд, оподатковуваний дохід у фізособи виникає набагато пізніше — у момент передачі (повернення) капітально відремонтованого або поліпшеного об’єкта орендодавцеві.

Дійсно, який же може бути дохід у періоді проведення ремонту, якщо скористатися всіма принадами відремонтованого авто орендодавець зможе тільки після отримання об’єкта оренди назад?

До того ж у періоді ремонту ще абсолютно незрозуміло: чи залишаться до моменту повернення автомобіля підстави для визнання доходу. Наприклад, до закінчення строку договору оренди поліпшення можуть значно зноситися, а то й зовсім втратити свою актуальність; орендодавець може виплатити орендареві компенсацію його витрат або орендар може вилучити віддільні поліпшення перед поверненням об’єкта оренди орендодавцеві.

Розмір оподатковуваного доходу. Не менш важливо правильно визначити величину оподатковуваного доходу, оскільки тут теж є два цікаві моменти.

По-перше, до того моменту, як орендар поверне орендареві поліпшений/відремонтований автомобіль, замінений при проведенні капітального ремонту агрегат та/або додаткові вдосконалення, будуть уже якоюсь мірою зношені. Тому, визначаючи розмір отриманого доходу, потрібно обов’язково врахувати ступінь такого зносу.

Для оцінки ступеня зносу здійснених поліпшень на підприємстві слід створити спеціальну комісію.

По-друге, у цій ситуації дохід фізособі надається не в грошовій формі, а у вигляді вартості капітального ремонту та/або поліпшень (з урахуванням зносу), майна, що належить йому. Тому до бази оподаткування такий дохід повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт з п. 164.5 ПКУ (останній абзац п.п. 164.2.17 ПКУ). При ставці податку 18 % величина цього коефіцієнта становить 1,219512.

Тобто

база оподаткування дорівнюватиме вартості капремонту/поліпшень за вирахуванням суми фактичного зносу замінених або встановлених об’єктів, помноженої на «натуральний» коефіцієнт

Практично все наведене нами вище стосується і ВЗ. Єдина відмінність у тому, що, на думку податківців, до бази оподаткування ВЗ «ремонтний» дохід потрапить без застосування «натурального» коефіцієнта (див. листи ДФСУ від 03.03.2018 р. № 865/6/99-99-13-02-03-15/ІПК і від 30.07.2018 р. № 3318/5/99-99-13-02-03-16, категорія 103.25 БЗ).

Суму утриманого ПДФО і ВЗ підприємство-орендар сплачує до бюджету в строки, встановлені п.п. 168.1.4 ПКУ, тобто протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем нарахування негрошового доходу.

Ну й нарешті, суму нарахованого та виплаченого орендодавцеві доходу обов’язково потрібно показати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126». Причому зверніть увагу (!): суму негрошового доходу в розділі I форми № 1ДФ показують з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. листи ДФСУ від 24.05.2018 р. № 2306/5/99-99-13-02-03-16/ІПК, від 04.04.2016 р. № 7309/6/99-95-42-02-16 і консультацію в категорії 103.25 БЗ), а в розділі II — фактичну суму доходу, з якої був утриманий ВЗ.

І наостанок декілька слів про ЄСВ. Як ви пам’ятаєте, звичайний ремонт і техобслуговування взагалі не приводять до виникнення доходу фізособи, а отже, нараховувати ЄСВ у цьому випадку загалом і нема на що. Але навіть якщо ви провели податководохідний капремонт (поліпшення) орендованого автомобіля, то і в цьому випадку дохід фізособи не підлягає оподаткуванню ЄСВ. Усе тому, що виник такий дохід не в межах трудових відносин і не у зв’язку з виконанням цією особою робіт (послуг).

висновки

  • Витрати орендаря на технічне обслуговування і поточний ремонт орендованого автомобіля не збільшують оподатковуваного доходу його власника й об’єкт оподаткування ПДФО (ВЗ) не виникає.
  • Якщо орендодавець компенсує (зараховує до рахунку орендної плати) орендареві витрати на капремонт/поліпшення авто, оподатковуваний дохід у нього не виникає. Інакше вартість такого ремонту/поліпшення доведеться оподаткувати ПДФО і ВЗ.
  • Вважаємо, що «ремонтний» дохід у фізособи виникає в момент передання (повернення) орендодавцеві капітально відремонтованого або поліпшеного автомобіля.
  • Витрати орендаря на «податководохідний» капремонт/поліпшення орендованого автомобіля ЄСВ не оподатковують.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі