Теми статей
Обрати теми

Орендуєте нерухомість у фізичної особи? Не забудьте про ПДФО і ВЗ

Свіриденко Алла, податковий експерт
Часи, коли операції з нерухомістю були підпільною діяльністю (згадаємо ріелтора — героя В. Басова з фільму «За сімейними обставинами»), канули в Лету. Сьогодні здавання майна в оренду — цілком легальне джерело доходу. Причому доступна така діяльність як юридичним особам, так і простим громадянам. Про оподаткування орендних платежів у підприємства-орендаря(орендодавця) ми розповіли в попередніх статтях. А якщо орендодавцем виступає звичайна фізична особа, яка не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності? Про це читайте в нашій статті.

Дохід фізособи від здавання нерухомості в оренду включається до складу його оподатковуваного доходу на підставі п.п. 164.2.5 ПКУ. А ось спеціальні правила утримання і сплати ПДФО в цьому випадку встановлює п.п. 170.1.2 ПКУ*. Давайте згадаємо основні правила оподаткування таких доходів.

* У цій статті ми говоримо виключно про оренду нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки.

Загальні правила сплати ПДФО і ВЗ

Найперше, що треба запам’ятати:

якщо підприємство орендує нерухоме майно у фізичної особи, то саме воно є податковим агентом при виплаті «орендного» доходу (абзац перший п.п. 170.1.2 ПКУ)

Тобто якщо ви уклали договір оренди приміщення з фізичною особою, то саме ви повинні:

(а) утримати і сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18 % (п. 167.1 ПКУ). Зауважте! Сплачувати податок треба в день безготівкового перерахування орендної плати вашому орендодавцеві (п.п. 168.1.2 ПКУ). Якщо ж ви виплачуєте орендну плату «по-старому» — готівкою з каси підприємства — тоді ПДФО потрібно перерахувати до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем виплати доходу (п.п. 168.1.4 ПКУ). Ну і нарешті, якщо ви нараховуєте, але не виплачуєте орендну плату, тоді не забудьте утримати і сплатити ПДФО не пізніше 30 днів, що настають за місяцем нарахування доходу (п.п. 168.1.5 ПКУ).

(б) утримати із суми орендного платежу ВЗ за ставкою 1,5 % (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Строки сплати ВЗ і ПДФО збігаються;

(в) відобразити «орендний» дохід фізичної особи, а також суми утриманих і перерахованих з нього ПДФО і ВЗ у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ. У розділі I цього звіту суму доходу та утриманого ПДФО показують з ознакою доходу «106». І звісно ж, суму орендної плати потрібно показати в рядку «Військовий збір» розділу II Звіту.

Ну й декілька слів про ЄСВ. Не секрет, що винагорода за ЦП-договором включається до бази нарахування внеску лише у тому випадку, якщо цей договір передбачає виконання робіт або надання послуг. За договором оренди нерухомості не відбувається ні того, ні іншого. Тому

сума орендної плати не є об’єктом нарахування ЄСВ

Такої ж думки дотримуються як податківці (див. консультацію в категорії 301.03 БЗ), так і фахівці ПФУ (див. лист ПФУ від 11.03.2013 р. № 6211/03-20).

Із загальними правилами оподаткування орендної плати фізичній особі ми з вами розібралися. А тепер найцікавіше: як визначити об’єкт оподаткування ПДФО в цьому випадку?

Об’єкт оподаткування

Про це розповідає абзац другий п.п. 170.1.2 ПКУ. Тут йдеться, що при нарахуванні доходу від надання в оренду нерухомості об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний або не повний місяць оренди.

Мінімальну суму орендного платежу визначають за Методикою № 1253 за допомогою формули (п. 3 цієї Методики):

П = З х Р,

де П — мінімальна сума орендного платежу за нерухоме майно, грн.;

З — загальна площа орендованого нерухомого майна, кв. м;

Р — мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. м загальної площі нерухомого майна з урахуванням його місцезнаходження, інших функціональних і якісних показників, грн.

У свою чергу, показник мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. м загальної площі нерухомого майна (Р) установлюють органи місцевого самоврядування села, селища, міста, об’єднаної територіальної громади, на території яких розташовано майно, що здається в оренду, і оприлюднюють способом, доступним для жителів територіальної громади, до 1 січня звітного податкового року.

Для довідки! На сьогодні рішення про встановлення мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. м були прийняті багатьма міськими, сільськими і селищними радами, у тому числі, міськими радами Києва, Дніпра, Миколаєва, Сум, Чернівців, Чернігова, Івано-Франківська, Ужгороду тощо.

Якщо орган місцевого самоврядування не визначив мінімальну вартість оренди 1 кв. м або визначив, але не оприлюднив до початку звітного (податкового) року, об’єкт оподаткування ПДФО і ВЗ орендар визначає виходячи з розміру орендної плати, передбаченого в договорі.

Отже, що виходить? Для того щоб правильно утримати ПДФО з суми «орендного» доходу особи-орендодавця, вам передусім треба з’ясувати: чи встановив орган місцевого самоврядування за місцерозташуванням орендованого майна такий показник, як мінімальна вартість місячної оренди 1 кв. м. Знайти цю інформацію ви можете або на офіційному сайті органу місцевої ради, або звернувшись туди особисто.

Якщо мінімальна вартість оренди не встановлена або не оприлюднена до 1 січня звітного року, тоді усе просто: утримуємо ПДФО і ВЗ із суми, зазначеної в договорі оренди

Якщо ж органи місцевого самоврядування встановили мінімальну вартість 1 кв. м, тоді ПДФО (ВЗ) доведеться утримати з найбільшої із двох сум:

— орендної плати за договором

або

— мінімальної суми орендного платежу, розрахованої за формулою з Методики № 1253.

Виходить, що при укладенні договору оренди ви зі своїм орендодавцем можете погодити будь-яку суму орендної плати. Проте ПДФО все одно доведеться сплатити із суми не менше, ніж сума мінімального орендного платежу.

висновки

  • Податковим агентом при виплаті «орендного» доходу фізособі-орендодавцю є підприємство-орендар.
  • Дохід особи-орендодавця від здавання нерухомості в оренду включається до його оподатковуваного доходу і з нього утримують ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ за ставкою 1,5 %.
  • Об'єкт оподаткування ПДФО при виплаті «орендного» доходу визначають виходячи з суми орендної плати, але не менше мінімальної суми орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.
  • У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід фізичної особи від здавання в оренду нерухомого майна показують з ознакою доходу «106».
  • «Орендний» дохід фізичної особи не включається до бази для нарахування ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі