Теми статей
Обрати теми

Консультації у БЗ, що роз’яснюють особливості оподаткування орендних доходів ПДФО та нарахування ЄСВ*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

Запитання

Відповідь

Діяльність зі здавання майна в оренду

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись підприємцем?

Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізособою як у межах підприємницької діяльності, так і шляхом виконання норм п. 170.1 ПКУ без реєстрації орендодавця фізичною особою — підприємцем

Чи має право фізособа-іноземець, яка має постійне місце проживання в Україні, здавати нерухоме майно в оренду самостійно?

Незалежно від того, що фізична особа — нерезидент має постійне місце проживання в України, здавання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог п.п. 170.1.3 ПКУ, тобто через фізичну особу — підприємця або юридичну особу — резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента* на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів

*Думка редакції. Вимога щодо надання фізособою в оренду нерухомості виключно через фізичну особу — підприємця або юридичну особу — резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такої фізособи, встановлена п.п. 170.1.3 ПКУ для фізосіб-нерезидентів.

Однак іноземець, який має місце проживання також в іноземній державі, вважається резидентом, якщо має місце постійного проживання в Україні. Це прямо зазначено у абз. 2 п.п. «в» п.п. 14.1.213 ПКУ.

Таким чином, вважаємо, що якщо іноземець — резидент України, він має право здавати нерухоме майно в оренду самостійно.

Чи має право фізособа-нерезидент здавати в оренду власне нерухоме майно безпосередньо юрособі, що виконує функції податкового агента відносно доходів такої фізособи?

Фізична особа — нерезидент не може здавати в оренду власне нерухоме майно безпосередньо юридичній особі, що виконує функції податкового агента відносно доходів такої фізичної особи.

Такий висновок випливає з положень ст. 237, 238 ЦКУ

Оренда земельних ділянок

Чи має право фізособа отримати довідку за формою № 3ДФ, якщо одна із земельних ділянок здається в оренду іншому суб’єкту господарювання?

Довідка видається власнику сільськогосподарської продукції окремо на кожну земельну ділянку, яка була використана для вирощування (вироблення) сільськогосподарської продукції, та не видається на земельні ділянки, які здані в оренду іншим суб’єктам господарювання (не використовується безпосередньо платником податків)

Як визначається об’єкт оподаткування ПДФО за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю)?

Об’єкт оподаткування ПДФО за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільгосппризначення, земельної частки (паю) визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж 3 % визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю) (див. п.п. 170.1.1 ПКУ, ст. 1 Указу Президента України від 02.02.2002 р. № 92/20).

Сплата ПДФО

До якого бюджету перераховуються податковим агентом суми ПДФО, що нараховуються з доходів за здавання фізособою в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок?

Відповідно до п.п. 168.4.9 ПКУ суми ПДФО, утримані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису)

До якого бюджету повинен сплачувати ПДФО суб’єкт господарювання, який не має відокремлених підрозділів, а має власні або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах України або/та районах міста, де працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання?

ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель)* у різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів

* Думка редакції. Пунктом 168.4 ПКУ обов’язок зі сплати ПДФО за місцезнаходженням підрозділу передбачено тільки для відокремлених підрозділів. Структурний підрозділ не відповідає ознакам відокремленого підрозділу. Тому ПДФО підлягає сплаті за місцезнаходженням юридичної особи, а не за місцезнаходженням його структурного підрозділу (пп. 168.2.4 — 168.4.4 ПКУ, ч. 2 ст. 64 БКУ).

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ

Чи потрібно відображати в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» форми № 1ДФ кількість фізосіб за договорами оренди майна?

У графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ не проставляється кількість фізичних осіб, які отримували доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна

Яким чином оподатковується ПДФО дохід від надання фізособою в оренду рухомого майна юридичній особі?

Суб’єкт господарювання — орендар при виплаті доходу фізичній особі — орендодавцю зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити до бюджету ПДФО за ставкою 18 % та відобразити таку виплату у формі № 1ДФ з ознакою доходу «127»

Чи необхідно відображати в формі № 1ДФ суму орендної плати, що перераховується фізособі-підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання нерухомого майна в оренду фізособою-нерезидентом?

Так, сума орендної плати, що перераховується юридичною особою (фізичною особою — підприємцем) іншій фізичній особі — підприємцю (уповноваженій особі), яка виконує представницькі функції стосовно надання майна в оренду фізичною особою — нерезидентом за договором оренди нерухомого майна, відображається за ознакою «157»

Яка особа зазначається у формі № 1ДФ якщо суми орендних платежів нараховуються (виплачуються) на користь неповнолітньої дитини, малолітньої дитини, в якої є опікун?

Якщо орендодавцем, з яким безпосередньо укладено договір оренди, є неповнолітня (малолітня) дитина — власник майна і орендні платежі нараховуються (виплачуються) на користь цієї дитини, то у формі № 1ДФ відображається нарахована (виплачена) сума орендних платежів із зазначенням реєстраційного номера облікової картки такої дитини

ЄСВ

Чи є базою нарахування ЄСВ сума орендної плати, що виплачується юрособою (ФОП) за договором оренди нерухомого (рухомого) майна фізособі?

Відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Тому ЄСВ не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь фізичної особи згідно з договором найму (оренди) нерухомого (рухомого) майна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі