Теми статей
Обрати теми

Коли друкувати чек РРО при оплаті через систему LiqPay?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство продає товари через інтернет-магазин. Розрахунки за товари здійснюються через систему LiqPay. Тому кошти за товар надходять на рахунок підприємства не одразу, а протягом декількох днів. В який саме момент продавцю слід проводити цю розрахункову операцію через РРО: в момент здійснення транзакції через систему LiqPay чи в момент зарахування коштів на рахунок підприємства?

Дійсно, у вашій ситуації без РРО не обійтися. Такий висновок випливає зі ст. 3 Закону про РРО*. Річ у тім, що розрахунки, які відбуваються на сайті продавця через систему LiqPay з використанням банківської платіжної картки, — це так званий інтернет-еквайринг. А тут РРО-обов’язок працює на повну силу.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Такий висновок підтверджують і фіскали (див. листи ДФСУ від 23.05.2016 р. № 5295/К/99-99-22-07-03-14 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63, с. 5, від 11.07.2017 р. № 1129/6/99-99-14-05-01-15/ІПК та 109.02 БЗ). Деталі шукайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24, с. 3. А ми йдемо далі.

Коли ж саме слід пробивати через РРО суму здійсненої оплати через систему LiqPay?

Усе просто, коли кошти за оплачений товар надходять на рахунок продавця день у день. Але на практиці так відбувається не завжди. Трапляється й так, що на рахунок продавця кошти зараховуються не одразу в момент здійснення транзакції, а протягом певного строку, визначеного у договорі з еквайєром. Наприклад, покупець оплачує за товар у понеділок, а кошти надходять на рахунок продавця у четвер.

На наш погляд, роздруковувати чек РРО в такому разі було б логічно при отриманні позитивного результату авторизації з номером замовлення, тобто коли приходить підтвердження платежу банком — емітентом платіжної картки покупця (для наведеного прикладу — у понеділок).

Але на практиці зробити це складно, адже для цього потрібно постійно відстежувати надходження такої інформації. Тому з практичної точки зору кошти, що надійшли через систему LiqPay, краще пробивати через РРО датою їх зарахування на рахунок продавця.

Водночас оскільки контроль за своєчасністю проведення операцій через РРО покладено на фіскалів, варто прислухатися саме до їх позиції. Вони її на сьогодні вже сформували.

Податківці наполягають (див., наприклад, листи ГУ ДФС у Харківській обл. від 30.05.2017 р. № 412/ІПК/20-40-14-10-17, від 26.05.2017 р. № 387/ІПК/20-40-14-10-17, а також 109.02 БЗ): пробивати чек РРО при надходженні оплати через систему LiqPay слід саме на підставі виписки з фінансової установи, тобто після зарахування коштів на розрахунковий рахунок продавця. Проте тут є одна проблемка.

Цей підхід гарно працює, коли відвантаження товару, за який заплатив покупець через систему LiqPay, відбувається після зарахування коштів. Тоді доволі просто виконати вимоги п. 2 ст. 3 Закону про РРО — видати чек РРО при передачі товарів покупцю.

Та покупець може прийти за товаром ще до надходження коштів. Наприклад, покупець оплатив за товар через систему LiqPay у неділю (про що в цей день продавець отримав повідомлення від платіжного посередника) і прийшов за ним у понеділок, а кошти на рахунок продавця надійшли тільки в середу.

У цьому випадку скористатися вищезазначеним підходом контролерів щодо моменту формування чека РРО не вдасться. Тому логічно буде пробивати чек РРО у момент відвантаження товару. З цим погоджуються і фіскали. Вони роз’яснюють, що пробивати чек РРО потрібно незалежно від того, чи надійшли кошти за товар на розрахунковий рахунок продавця (лист ДФСУ від 29.08.2017 р. № 1743/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Зверніть увагу: обидві рекомендації не суперечать одна одній, а взаємно доповнюють. Тож якщо дослухаєтесь до них, проблем із РРО-штрафами бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі