Теми статей
Обрати теми

Підприємець і декретні: що потрібно знати

Савченко Олена, налоговый эксперт
Підприємець-єдиноподатник планує піти в декретну відпустку. Як застрахована особа, він має право на отримання допомоги по вагітності та пологах. Але тут виникає низка запитань. Як отримати допомогу з ФСС і чи потрібно за неї звітувати і сплачувати із суми допомоги ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Як краще організувати свою діяльність, щоб мінімізувати витрати на сплату ЄСВ у період «простою» у зв’язку з вагітністю та пологами? Давайте розберемося.

Що зробити для отримання допомоги

Для отримання з ФСС допомоги по тимчасовій непрацездатності, у тому числі у зв’язку з вагітністю та пологами, підприємцеві потрібно пройти певний шлях. Почати, звичайно ж, потрібно з листка непрацездатності. У загальному випадку він буде «на підприємця».

Але (!) якщо ви працюєте в іншого роботодавця за основним місцем роботи, то в рядку з місцем роботи буде найменування такого роботодавця. Саме йому ви віддасте оригінал листка непрацездатності, а собі (для призначення декретних як підприємцеві) попросіть копію такого лікарняного листа, засвідчену підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (див. ст. 31 Закону № 1105).

Наступний етап — оформити протоколом рішення уповноваженого із соцстрахування про призначення матеріального забезпечення (детальніше див. с. 3 цього номера).

Далі потрібно самостійно розрахувати суму допомоги (про це трохи нижче).

Потім ідемо до банку. Там відкриваємо спецрахунок для отримання фінансування від ФСС, якщо, звичайно, ви раніше не відкривали такого рахунку, наприклад, щоб отримувати фінансування від цього Фонду для виплати допомоги найманим працівникам.

Наступний крок — заповнити заяву-розрахунок (детальніше див. с. 18, 21).

Потім ставимо собі в план відвідати ФСС. Туди нам потрібно віднести: заяву-розрахунок; копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ (див. лист Мінсоцполітики від 12.03.2016 р. № 72/18/99-16, лист Фонду «непрацездатності» від 27.04.2016 р. № 5.2-32-659). Не зайвим буде прихопити із собою копію листка непрацездатності.

Для замітки. Довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ видаються безкоштовно податковими органами за основним місцем обліку.

Для цього потрібно до них звернутися із заявою довільної форми

Оригінал листка непрацездатності (засвідчену копію, якщо оригінал на основному місці роботи) підприємець повинен зберігати в себе. Він йому знадобиться при проведенні ФСС перевірки використання коштів Фонду.

Як розрахувати допомогу

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах підприємець проводить у загальному порядку, дотримуючись обмежень за максимальною і мінімальною сумою допомоги (див. статті на с. 13 цього номера).

Зазначимо, що, зазвичай, підприємці-єдиноподатники платять ЄСВ з мінімальної заробітної плати. Отже, є сенс звернути увагу на правило 3, наведене на с. 14.

Ще раз озвучимо його: сума допомоги по вагітності та пологах не може бути меншою розміру допомоги, обчисленої виходячи з мінімальної заробітної плати, встановленої на момент настання страхового випадку.

Таким чином, якщо початок тимчасової непрацездатності у вас припадає на місяці 2018 року, то сума допомоги в будь-якому разі буде не менше:

122,31 грн. х 126 к. дн. = 15411,06 (грн.),

де 122,31 грн. — це середньоденна зарплата, розрахована з «мінімалки» (див. с. 14).

Чи можуть не видати допомогу

Отримати відмову можна хіба що в такому випадку: підприємцем не сплачений ЄСВ за місяці, які входять у розрахунковий період. Фактично право на допомогу підприємець отримає після сплати ЄСВ.

Раніше траплявся ще один випадок відмови в допомозі — коли підприємець перебуває в трудових відносинах з якимось роботодавцем (є найманим працівником за трудовим договором). У такому разі Фонд наполягав на тому, що допомога може бути отримана тільки за місцем роботи.

Зараз ця проблема усунена і працюючий підприємець може отримати допомогу і як підприємець, і як найманий працівник.

Звітуємо

Після того, як заяву-розрахунок у ФСС подано і допомога по вагітності та пологах «на себе» отримана, за неї потрібно відзвітувати перед Фондом. Для цього підприємцеві необхідно:

1) подати повідомлення про проведення виплати. Детальніше див. на с. 14;

2) заповнити і подати у ФСС за місцем обліку Звіт за ф. Ф4-ФСС з ТВП. Форма Звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП наведена в додатку 1 до Порядку № 4.

Цей Звіт подається щокварталу, не пізніше за 20-те число місяця, що йде за звітним періодом, наростаючим підсумком

Звертаємо увагу: в жодній іншій звітності отримані суми допомоги ми не відображаємо — ні в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ, ні в ЄСВшних формах № Д4 і Д5.

Як оподатковувати

Отримані підприємцем декретні єдиним податком, ПДФО і ВЗ не оподатковуються (див. консультацію в підрозділі 103.02 ЗІР). ЄСВ на суму допомоги підприємець теж нараховувати не зобов’язаний.

ЄСВ і єдиний податок за час «декрету»

У періоді декретної відпустки ЄСВ потрібно продовжувати платити за загальними правилами. Це стосується ФОП як на загальній системі, так і на єдиному податку.

Щокварталу доведеться сплачувати ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць. Відповідно ніхто не знімає з підприємця обов’язку подання річної звітності з ЄСВ.

А ось від сплати єдиного податку за період декретної відпустки жінка-підприємець, що перебуває в групі 1 або 2 єдиного податку, може бути звільнена, за умови що в неї відсутні наймані працівники (п. 295.5 ПКУ).

Зверніть увагу! У випадку з лікарняним по вагітності та пологах ідеться не про звільнення на 1 місяць (як у випадку з відпусткою), а на весь період тимчасової непрацездатності, який потрібно підтвердити лікарняним листом. При цьому в роз’ясненні 107.12 БЗ сказано, що якщо лікарняний відкритий до 20-го числа місяця і закритий у наступних місяцях, то звільнення від сплати єдиного податку діє тільки за календарні місяці тимчасової непрацездатності, а за календарний місяць, у якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, потрібно сплатити єдиний податок.

А тепер лайфхак для тих ФОП, хто не хоче продовжувати сплачувати ЄСВ і єдиний податок за час декрету і не планує продовжувати далі займатися підприємницькою діяльністю. Ви можете оптимізувати свої витрати і знятися з реєстрації відразу після отримання допомоги по вагітності та пологах. Назад її ніхто не відбере.

Але тут є нюанс. Якщо ФОП спочатку зніметься з держреєстрації, а вже потім звернеться за отриманням допомоги, то йому нарахують тільки частину допомоги: за період з початку лікарняного до дня припинення підприємницької діяльності (зняття з держреєстрації).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі