Теми статей
Обрати теми

День збігів у наступних лікарняних

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лікарняний лист був відкритий після закінчення робочого дня. За цей день працівникові була нарахована зарплата. Зараз працівник знову захворів. При розрахунку лікарняних день-«накладку» залишили в розрахунку як відпрацьований. Проте фахівець ФСС наполягає на тому, що цей день і заробіток за нього потрібно прибрати з розрахунку, оскільки є лікарняний лист, який підтверджує, що в такий день працівник був непрацездатний. Хто правий?

Роботодавець має рацію. І ось чому.

Дійсно, якщо лікарняний лист відкритий працівникові після закінчення робочого дня, то цей день: (1) у табелі робочого часу відображається як відпрацьований; (2) оплачується виходячи з умов трудового договору. Тобто простіше кажучи, працівникові за цей день нараховується зарплата.

Як відпрацьований (а не «непрацездатний») день він буде відображений і у звітності з ЄСВ.

Ідемо далі і дивимося на п. 3 Порядку № 1266. У ньому зазначено: «лікарняна» середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів перебування в трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

До поважних причин, які виключаються із загальної кількості календарних днів у розрахунковому періоді, належать у тому числі й дні тимчасової непрацездатності. Але (!) щоб такі дні виключити з розрахунку, вони не мають бути відпрацьовані. Саме про це говорить нам п. 3 Порядку № 1266 (див. вище). А «наш» день-«накладка» відпрацьований!

Таким чином, для виключення з розрахункового періоду дня хвороби абсолютно недостатньо того, що він відмічений у лікарняному листі як день тимчасової непрацездатності. Умова для виключення: цей день не має бути відпрацьованим. Отже, в ситуації, описаній у запитанні, і зарплата за день-«накладку», і сам день-«накладка» беруть участь у розрахунку «лікарняної середньої».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі