Теми статей
Обрати теми

Придбання за свої: Мінфін не підтримав побори ДФСУ

Адамович Наталія, податковий експерт
Лист Мінфіну від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675

висновок документа

Виплачена працівнику сума компенсації за придбані ним товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом, що оподатковується ПДФО та ВЗ

Чудова новина. Мінфін вкотре поставив на місце ДФСУ.

Згадайте: фіскали вже тривалий час твердять, що компенсація працівнику витрачених ним власних коштів на закупівлю товарів (робіт, послуг) для потреб підприємства має оподатковуватися ПДФО та ВЗ, намагаючись при цьому ситуацію з «кредитовим підзвітом» підтягнути під купівлю-продаж.

І повірте, ця їх тривала навіжена ідея змусила понервувати геть усіх роботодавців: хто, скажіть, хоча б раз не користувався грошима працівника, відкладаючи видачу підзвітних коштів на потім? Податківці направо й наліво встигли навидавати роботодавцям купу ІПК, активно вимагаючи в них оподатковувати ПДФО та ВЗ суми компенсації, що виплачуються працівникам за авансовими звітами.

Ми не раз критикували підхід податківців, виступаючи за відсутність оподатковуваного доходу (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 27). А платники, що впіймалися на «ІПК-гачок», навіть встигли добитися справедливості в суді (див. рішення Полтавського окружного адмінсуду від 02.05.2018 р., постанову Харківського апеляційного адмінсуду від 12.07.2018 р. та ухвалу ВСУ від 08.08.2018 р.* у справі № 816/909/18 // «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 61, с. 24).

* Див. відповідно reyestr.court.gov.ua/Review/73733567, reyestr.court.gov.ua/Review/75325645 і reyestr.court.gov.ua/Review/75805368

Спіймавши в суді облизня, податківці, мабуть, вирішили заручитися підтримкою Мінфіну, спрямувавши йому на узгодження свої фантастичні домисли. Але Мінфін, на щастя, їх не погодив, а навів своє правильне бачення ситуації.

По-перше, порядок оподаткування суми відшкодування за товар не повинен ставитися в залежність від того, (1) було зроблено попередню виплату коштів під звіт чи (2) працівник витратив свої гроші, які потім відшкодовує роботодавець.

Хоча зобов’язати працівника купувати будь-що за свої роботодавець, звичайно, не може.

По-друге, вірний собі** Мінфін пояснив: у разі, якщо працівник за власні грошові кошти, у тому числі й із власної платіжної картки придбавав товар для потреб підприємства, він повинен подати до бухгалтерії авансовий звіт. Після його затвердження керівником підприємство має визнати перед працівником заборгованість за кредитом субрахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами», тобто відображати у бухобліку суму відшкодування так само, як якби працівник витратив гроші, видані під звіт, або допустив перевитрату коштів у відрядженні.

** Див. лист Мінфіну від 01.12.2016 р. № 31-11170-16-29/34246.

По-третє, Мінфін звернув увагу податківців на висновки тих самих судів, згаданих вище, згідно з якими у разі виплати працівнику суми витрат, здійснених ним під час виконання трудових обов’язків на підприємстві (зокрема, на придбання канцелярських товарів, пального чи конвертів), такий працівник не отримує дохід.

І правильно підсумував: якщо підприємство визнає доцільність здійснених працівником на користь підприємства придбань за свій рахунок, то виплачена працівникові сума компенсації за придбані ним товари (роботи, послуги) не є доходом, що оподатковується ПДФО та ВЗ.

Сподіваємося, податківці не відмахнуться від позиції Мінфіну. Тож чекаємо зміни позиції ДФСУ, підтвердженням чого буде якщо не видання правильної ІПК, то хоча б видалення з БЗ 103.04 старої неправильної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі