Теми статей
Обрати теми

І знову про відпускне коригування

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінсоцполітики від 22.03.2019 р. № 382/0/206-19

висновок документа

Підвищення окладу (тарифної ставки) у штатному розписі окремим працівникам підприємства згідно з рішенням роботодавця (не у зв’язку з переведенням, підвищенням розряду/категорії) є підставою для проведення коригування їх середньої зарплати

Коли бухгалтеру потрібно розрахувати відпускну середню зарплату, він звертається до Порядку № 100*. Причому роз’яснення з питань його застосування надає Мінсоцполітики (див. п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100). Як правило, такі роз’яснення доходять до роботодавців у вигляді листів, які хтось із роботодавців чи заінтересованих осіб отримав на свій запит, а потім поділився ними з іншими.

* Порядок обчислення середньої зарплати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Але для правильного застосування таких роз’яснень іноді вкрай необхідно знати, про що саме запитували у відомства.

Хочете приклад? Будь ласка! Лист Мінпраці від 03.08.2005 р. № 18-441-1, в якому шановне відомство звертало увагу на те, що «у випадку, коли в розрахунковому періоді або періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, на підприємстві відбулося підвищення тарифних ставок (окладів) лише окремій категорії працівників, коригування середнього заробітку не провадиться».

Чому не провадиться? На жаль, у листі Мінпраці посилань на конкретні положення Порядку № 100 наведено не було. Тож ми ретельно проаналізували норми цього Порядку, і… не знайшли, чому так, адже не бачили запит.

Дійсно, п. 10 Порядку № 100 встановлено обов’язок роботодавця у випадках підвищення окладів (тарифних ставок) відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, коригувати зарплату, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої зарплати, за проміжок часу до підвищення на коефіцієнт їх підвищення.

З цих правил у п. 10 Порядку № 100 є єдиний виняток: коригування середньої заробітної плати не провадиться у разі зміни окладу (тарифної ставки) працівникові у зв’язку з присвоєнням вищого розряду, переведенням на іншу вищеоплачувану роботу (посаду) тощо.

На нашу думку, цей виняток стосується ситуації, коли розміри окладів у схемі посадових окладів і, відповідно, у штатному розписі не змінюються. При цьому зміна окладу (тарифної ставки) конкретного працівника пов’язана з його «рухом» у штатному розписі: з посади на посаду, з одного розряду (категорії) до іншого в межах посади (професії).

В інших випадках, коли працівнику згідно з рішенням роботодавця підвищується оклад (тарифна ставка) в штатному розписі, вважаємо, проводити коригування середньої зарплати потрібно.

За підтвердженням правильності наших міркувань ми звернулися до Мінсоцполитики. Запитання було таким: директору комунального підприємства підвищують оклад окремо від інших працівників. Тобто місяці підвищення його окладу не збігаються з місяцями підвищення окладів усім іншим працівникам. Чи потрібно йому коригувати виплати, які включаються до розрахунку «відпускної» середньої зарплати, у випадку підвищення окладу у розрахунковому періоді?

Відповідь міністерства: оскільки підвищення окладу директору відбулося без підвищення кваліфікації чи переведення на вище оплачувану роботу, то коригування проводити потрібно.

Таким чином, висновок Мінсоцполітики підтвердив правильність наших міркувань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі