Теми статей
Обрати теми

Імпорт послуг: чи потрібен акт?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство отримує послуги від нерезидента. Чи достатньо для бухгалтерських і податкових цілей інвойсу? Чи обов’язково потрібен акт наданих послуг?

Інвойсу може бути цілком достатньо. Але тільки за умови, що цей інвойс оплачений і містить усі обов’язкові реквізити первинного документа. Пояснимо детальніше.

Бухгалтерський облік. Як ви знаєте, підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, п. 2.2 Положення № 88). А первинними вважаються документи, що містять відомості про господарську операцію (ст. 1 Закону про бухоблік, п. 2.1 Положення № 88).

Зверніть увагу: сьогодні щоб вважатися первинним, документ не повинен обов’язково підтверджувати здійснення господарської операції. Достатньо лише містити відомості про неї. Відповідні зміни до визначення терміна «первинний документ» внесено з 03.01.2017 р.

Тому рахунок-фактура (інвойс) цілком може вважатися первинним документом. Але для цього, безумовно, він повинен містити всі обов’язкові реквізити, названі в ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.4 Положення № 88. Підтверджує це й Мінфін у листах від 16.02.2017 р. № 31-1141006-5/4339 і від 22.08.2017 р. № 35210-07/233364/2658. Водночас він додає ще одну умову для отримання рахунком-фактурою (інвойсом) статусу первинки. Так,

первинним документом рахунок-фактура (інвойс) стане лише після його оплати

До речі, Мінфін підкреслює, що оплачений рахунок-фактура може замінити акт приймання-передачі. І не згадує ні про товарно-транспортні, ні про видаткові накладні. Тому використовувати рахунок-фактуру (інвойс) як первинку рекомендуємо тільки при оформленні операцій з надання послуг.

А якщо інвойс не оплачений і отримати акт від нерезидента не є можливим?

Тоді підприємство цілком може скласти акт самостійно (п. 2.6 Положення № 88). Точніше, такий самоакт повинна скласти посадова особа підприємства, відповідальна за приймання послуг. Але можливість складання самоакта має бути передбачена правилами документообігу підприємства.

Зауважте: незважаючи на те, що імпортна операція в цьому випадку не потрапляє під валютний контроль (оскільки першою подією є отримання послуг), підтвердити факт отримання послуг банку при здійсненні оплати все одно доведеться. І тут вже знадобиться документ, який згідно з умовами договору підтверджує факт надання послуг нерезидентом.

Якщо таким документом є інвойс, то проблем не виникне. Якщо ж згідно з умовами договору підтверджуючим документом є акт нерезидента, без такого акта підприємству не обійтися.

Податок на прибуток. Для цілей оподаткування платник зобов’язаний вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єкта оподаткування та/або податкових зобов’язань на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з розрахунком і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачене законодавством (п. 44.1 ПКУ). Тобто для податкових цілей згодиться будь-який первинний документ (у тому числі й самоакт), що відповідає бухгалтерським вимогам.

Статус рахунку-фактури (інвойсу) як первинного документа при оформленні наданих послуг за умови їх оплати підтверджують і податківці (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 31.03.2017 р. № 6964/10/26-15-14-05-04-22). Хоча трапляються і роз’яснення з протилежним висновком. Наприклад, у листі ДФСУ від 14.11.2017 р. № 2608/О/99-99-13-01-02-14/ІПК фіскали стверджують, що рахунок-фактура не відповідає ознакам первинного документа. При цьому вони посилаються на старі листи Мінфіну. І вимагають, щоб факт отримання послуг підтверджувався актом. Тож, мабуть, ще не всі контролери в курсі змін, унесених до Закону про бухоблік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі