Теми статей
Обрати теми

Логістичні послуги нерезиденту: об’єкт / не об’єкт ПДВ?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство надає нерезиденту послуги транспортної логістики (оператори через мережу Інтернет супроводжують перевезення вантажів по території США). Чи оподатковувати вартість таких послуг ПДВ?

Загальновідомий факт, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ). Відповідно, послуги, місце постачання яких за межами України, під оподаткування ПДВ не потрапляють.

Правила визначення місця постачання залежно від виду послуг, що надаються, розписані в пп. 186.2 — 186.4 ПКУ. Отже, щоб відповісти на ваше запитання, достатньо проаналізувати ці правила і з’ясувати, як визначити місце постачання логістичних послуг, що надаються вами?

На наш погляд, у вашому випадку при визначенні місця постачання послуг потрібно виходити з умов договору і керуватися:

п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ — якщо ви надаєте транспортно-експедиторські послуги за договором транспортного експедирування. Нагадаємо, що до транспортно-експедиторських послуг належать, зокрема, послуги, які забезпечують оптимізацію руху матеріальних потоків від вантажовідправника до вантажоодержувача з метою досягнення мінімального рівня витрат (ст. 8 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність» від 01.07.2004 р. № 1955-IV);

п.п. «в» п. 186.3 ПКУ — якщо послуги, що надаються вами, носять консультаційний характер.

Причому в обох випадках

місцем постачання послуг вважається місце, у якому їх одержувач зареєстрований як суб’єкт господарювання, а за відсутності такого місця — місце постійного (переважного) проживання

Тобто: ПДВ-облік логістичних послуг залежить від резидентного статусу замовника:

— якщо замовник таких послуг — резидент — їх вартість оподатковують ПДВ за ставкою 20 %;

— якщо замовник — нерезидент — вартість послуг не є об’єктом оподаткування ПДВ.

У вашому випадку підприємство надає послуги транспортної логістики — супровід вантажів по території США операторами через мережу Інтернет — замовникові-нерезиденту. А отже:

(а) вартість таких послуг, не є об’єктом оподаткування ПДВ;

(б) ПДВ-зобов’язання виходячи з вартості «необ’єктних» послуг не нараховують і податкову накладну не виписують;

(в) обсяг наданих послуг наводять у рядку 5 декларації з ПДВ, а також додатка Д6 до неї.

Той факт, що транспортно-експедиторські послуги нерезиденту не оподатковують ПДВ, податківці підкреслювали ще в Узагальнюючій податковій консультації щодо порядку оподаткування ПДВ транспортно-експедиторської діяльності, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610, а також пізніших роз’ясненнях, наприклад, листах від 04.01.2019 р. № 54/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 09.08.2018 р. № 3500/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, категорії 101.20 БЗ (ср. ).

Ну й останнє, на чому хотілося б акцентувати увагу: описані нами правила оподаткування стосуються виключно згаданих у запитанні логістичних послуг. Якщо ж ваше підприємство не лише супроводжує вантаж по території іноземної держави, але ви ж займаєтеся міжнародним перевезенням цього вантажу, тоді пам’ятайте, що такі послуги є самостійним об’єктом оподаткування ПДВ згідно з п.п. «е» п. 185.1 ПКУ. При цьому п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ для таких операцій установлено спеціальну ставку ПДВ — 0 %, яка не залежить від території надання послуг. Тобто ставку 0 % застосовують до всього маршруту міжнародного перевезення: і до «закордонної», і до «української» частини.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі