Теми статей
Обрати теми

Списуємо недоамортизований орендний ОЗ

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.05 Бази знань

висновок документа

Недоамортизована частина ремонту орендованого основного засобу (ОЗ) по закінченні договору оперативної оренди враховується у витратах платника податку

Якщо витрати на ремонт орендованої нерухомості призводять до збільшення економічних вигод від використання такого об’єкта і орендодавець одразу не компенсує такі витрати, то орендар в обліку формує окремий об’єкт необоротних матеріальних активів. Так чинити рекомендують п. 8 П(С)БО 14 «Оренда» та п. 21 Методрекомендацій № 561*.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку ОЗ, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. № 561.

Тобто орендар у бухобліку понесені на ремонт орендованого об’єкта витрати відносить у дебет субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи» і амортизує за загальними правилами.

Якщо розмір витрат на поліпшення орендованого об’єкта відповідає «податковому» визначенню ОЗ, тобто їх вартість більша 6000 грн. (п.п. 14.1.138 ПКУ), то і в податковому обліку їх теж визнають ОЗ групи 9 з мінімальним строком амортизації 12 років (див. лист ДФСУ від 19.03.2018 р. № 1092/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, 102.05 БЗ). Нарахована амортизація за таким об’єктом бере участь при визначенні амортизаційних податкових різниць.

Враховуючи це, високодохідників турбує запитання: як відображати в податковому обліку операцію з повернення ремонтованого об’єкта орендодавцю до закінчення договору оренди, тобто до закінчення строку амортизації?

Відповідь на нього дали фіскали у роз’ясненні, що коментується. У ньому контролери сказали, що оскільки утворений ремонтно-орендний об’єкт визнається у податковому обліку ОЗ, то і його вибуття слід відображати як вибуття звичайного об’єкта ОЗ, тобто списувати на витрати. При цьому недоамортизована частина такого ОЗ буде визнана залишковою вартістю ОЗ, що вибуває, і вона візьме участь у продажних податкових різницях, передбачених ст. 138.1 ПКУ. А саме високодохіднику при списанні такого об’єкта доведеться:

— збільшити фінрезультат на бухоблікову суму недоамортизованої частини ремонтно-орендного ОЗ;

— зменшити фінрезультат на податкову суму недоамортизованої частини ремонтно-орендного ОЗ.

Цілком справедливо і зважено. Адже вибуття недоамортизованого ремонтного об’єкта ОЗ вписується у поняття продаж товарів відповідно до п.п. 14.1.202 ПКУ.

Хотілося б додати тільки те, що повертаючи відремонтований об’єкт, який визнано в обліку ОЗ, орендар фактично дарує орендодавцю недоамортизовану частину ОЗ. Тому:

1) високодохідник також має звернути увагу на статус орендодавця. Якщо він — юрособа — неплатник податку на прибуток, прибутківець-нульовик або ж ФОП-єдинник, то йому доведеться ще застосувати податкову різницю із п.п. 140.5.10 ПКУ. А саме: збільшити фінрезультат на суму недоамортизованої частини безоплатно переданого об’єкта-поліпшення (БЗ 102.13);

2) така передача вписується у поняття постачання товарів відповідно до п.п. 14.1.191 ПКУ. А отже, орендар при поверненні недоамортизованої частини ремонту має нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за правилами, встановленими для безоплатної передачі необоротних активів. Тобто йому доведеться скласти дві податкові накладні:

— одну виходячи з договірної вартості (нульову);

— іншу виходячи з мінбази постачання ОЗ, тобто залишкової (незамортизованої) вартості поліпшень на початок періоду, в якому здійснювалася передача.

Водночас фіскали проти такого трактування. Так, у категорії 101.06 БЗ вони наполягають, що при поверненні поліпшеного об’єкта оренди за мінбазу ПДВ потрібно приймати вартість придбання товарів/послуг, використаних для такого поліпшення.

Із цим ми не погоджуємося. Тому радимо тим, хто зіткнувся з цією проблемою, отримати індивідуальну консультацію на своє ім’я з цього приводу. Можливо, вам дадуть лояльне роз’яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі