Теми статей
Обрати теми

Інспектор праці на порозі: краще помовч!

Ярмак Марія, юрист
Ось і настала година «І» (інспекційне відвідування). На порозі інспектор Держпраці. Що робити? Що говорити, а про що краще промовчати? Чи можна відмовитися від спілкування з контролером? У кого такі привілеї, а хто буде вимушений «падати на амбразуру»? Чи може директор або ФОП-роботодавець передоручити комусь спілкування з інспектором? Надамо декілька практичних порад із цього приводу.

Для роботодавця особливо важливо розуміти, що і коли говорити (чи не говорити) працівникам. Адже саме їх пояснення формують доказову базу для інспектора. Дуже часто аргументи госпсуб’єкта в суді розбиваються об свідчення працівників. Звичайно, ми не закликаємо вас змушувати співробітників приховувати протиправні дії. Але їм важливо донести думку: благополуччя бізнесу та благополуччя співробітників дуже міцно пов’язані.

В ідеалі працівник чітко повинен розуміти, на якій підставі в нього будується співпраця з роботодавцем/замовником. Але в більшості випадків раптовість інспекційного відвідування вибиває з колії. А якщо ще й із поліцейськими прийшли, то можна забути всі інструкції. Однак

працівник може дозволити собі відмовитися від спілкування з інспектором

При цьому посилатися можна на ч. 1 ст. 63 Конституції України: особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Особливо важливо донести співробітникам, що за відмову спілкуватися з представниками Держпраці їм нічого не буде.

Інша річ — відмова від спілкування з інспектором з боку директора або безпосередньо ФОП. З одного боку, це цілком може скидатися на перешкоджання у проведенні заходу контролю.

Якщо говорити про ФОП, то саме він виступає роботодавцем у розумінні трудових нормативно-правових актів. Директор же, як правило, виступає уповноваженою особою роботодавця.

Водночас виходячи з положень п. 16 Порядку № 295 під перешкоджанням проведенню інспектування вважається відмова в допуску до проведення відвідування. У свою чергу, під відмовою в допуску розуміється ненадання інформації, необхідної для проведення відвідування або невиїзного інспектування та перешкоджання в реалізації інших прав, передбачених п. 11 Порядку № 295.

Тобто, з одного боку, відмова директора/ФОП від спілкування може бути ототожнена інспектором з відмовою у наданні інформації об'єктом відвідування. З іншого, керівник підприємства — це теж найманий працівник і на нього також поширюються положення Конституції України.

Чи може директор/ФОП делегувати свої повноваження зі спілкування з контролерами комусь іншому (своєму заступникові, юристу, бухгалтеру тощо)?

Виходячи з положень Порядку № 295 така ситуація цілком можлива. Цей нормативно-правовий акт неодноразово згадує уповноважену особу об’єкта відвідування:

— інспектор зобов’язаний пред’являти своє службове посвідчення уповноваженій особі (п. 9 Порядку № 295);

— відсутність уповноваженої особи об’єкта відвідування спричиняє за собою складання акта про неможливість проведення інспекційного відвідування або невиїзного інспектування (п. 16 Порядку № 295);

— припис інспектора може бути підписаний уповноваженим представником об’єкта відвідування (п. 24 Порядку № 295) і т. д.

Тому доручити спілкуватися з інспектором праці комусь зі співробітників (і навіть не співробітників) роботодавця цілком реально.

Тепер справа за малим — провести інструктаж для останніх. Упевнені, що наша стаття спростить вам це завдання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі