№29

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2019/№ 29 Інші номери журналу ›
  • Як зменшити ризик проведення інспектування? На перевірочно-трудову тему вже було написано чимало. Але, як не дивно, запитання все ж залишаються. Та й новобранці в бізнесі як-не-як з’являються. Тож тема досі актуальна. У цьому номері ми не будемо занурюватися в перевірочні подробиці: хто, як і в межах яких повноважень перевіряє. Про це читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86. У руках же ви тримаєте звід відповідей на найгостріші запитання. Отже, почнемо.
  • Що повинен пред’явити інспектор? Уявіть: на порозі в роботодавця з’являється особа, яка представляється інспектором праці. Як перевірити його повноваження? Чи дійсно цей нежданий гість — інспектор? Що повинен пред’явити перевіряючий, приходячи на виїзне інспектування? Давайте розбиратися.
  • Інспектування за скаргою фізособи При космічних штрафах із КЗпП сваритися зі співробітником дуже небажано. Адже його скарга може стати підставою для інспекційного відвідування. Але як перевірити, чи була скарга насправді? Раптом представники Держпраці злукавили і скарги зовсім не було? Чи може трудовий контролер, проводячи інспекційне відвідування в межах «кляузи» фізособи, заразом перевірити всі інші трудові питання? Відповіді — у цій статті.
  • Годину перевірці, а роботі час Погодьтеся, погано, коли гості приходять невчасно. Та ще й засиджуються допізна. Ще гірше, якщо такими гостями є трудові перевіряючі. А що як вони прийшли в неробочий час? Чи можна спровадити контролерів? Про це й поговоримо в статті.
  • Поліція/СБУ & трудінспектування Люди у формі завжди навівають страх. А трудові інспектори цим користуються, приходячи на перевірку під руку з правоохоронцями. Імовірно, щоб показати, що з ними жарти лихі. Коли трудові контролери мають право залучати поліцію в процесі проведення інспектувань? Коли трудові документи може перевірити сама СБУ?! Розбираємося в проблемі.
  • Директора або документів немає на місці: наслідки «Керівник у відпустці/відрядженні/на виїзді» — чи може ця фраза перешкодити інспекторові провести відвідування? Або, наприклад, у конкретному об’єкті (магазині з роздрібної мережі) немає всього переліку документів, якого вимагає перевіряючий. Частина з них знаходиться в головному офісі. Чи може трудовий інспектор «вліпити» штраф за недопущення до перевірки? Давайте розбиратися разом.
  • Вас знімає… камера трудового інспектора Інспектор має право знімати на камеру процес інспекційного відвідування. Але наскільки широко це право може трактуватися? Чи є якісь обмеження? Чи може госпсуб’єкт заборонити інспекторові знімати те, що відбувається? Чи є таке право в того, хто перевіряється? Що ж, як говорять на знімальному майданчику: «Камера! Мотор! Почали!».
  • Як органи місцевого самоврядування роботодавців штрафують У боротьбу з неоформленими працівниками втягнута не лише Держпраці. Їм на допомогу законодавець відрядив представників органів місцевого самоврядування. Хто з «місцевих» проводить трудові інспектування? Що мають право перевіряти? Чи можуть штрафувати і за якою статтею? Які документи повинні пред’явити тому, хто перевіряється? Відповіді знайдете в цій статті.
  • Інспектор праці на порозі: краще помовч! Ось і настала година «І» (інспекційне відвідування). На порозі інспектор Держпраці. Що робити? Що говорити, а про що краще промовчати? Чи можна відмовитися від спілкування з контролером? У кого такі привілеї, а хто буде вимушений «падати на амбразуру»? Чи може директор або ФОП-роботодавець передоручити комусь спілкування з інспектором? Надамо декілька практичних порад із цього приводу.
  • Сплати адмінштраф! Звільнися від штрафу за КЗпП! Погодьтеся, звучить принадно... ФОП або директор юрособи оплачує невеликий (за мірками санкцій за ст. 265 КЗпП) адмінштраф і все! Вільний! Така ситуація може стати реальністю. Принаймні якщо виходити із судової практики. Але чи так усе просто?
  • Трудові штрафи. Скільки коштує ризик Штрафи за порушення законодавства про працю визначені ст. 265 КЗпП і ст. 41 КпАП. Є ще й кримінальна відповідальність за ККУ за грубі порушення законодавства про працю. Але її пропонуємо залишити осторонь. Сподіваємося, що до цього справа не дійде. Хоча… Якщо говорити про грошову сторону питання, то в окремих випадках розмір штрафів за КЗпП може легко переплюнути розмір штрафів за ККУ. Чому так? Уся річ у тому, що є в КЗпП такі капосні штрафи, розмір яких залежить від кількості скривджених працівників.
  • Дорогі (дуже недешеві) порушення Ви вже знаєте, що у переліку підстав для притягнення до трудової відповідальності згідно з КЗпП є такі санкції, розмір яких прямо залежить від готовності роботодавця ризикнути. Це штрафи за допуск до роботи без трудового договору, ігри із зайнятістю та невиконання мінімальних держгарантій. Саме про них, як про «найдорожчі за ціною», пропонуємо вам сьогодні поговорити.
  • Чи є сенс самому виправлятися? Бухгалтер помилився: не нарахував або неправильно розрахував суму виплати, яка належить до мінімальних державних гарантій в оплаті праці. Він знає про свою помилку. Але чи варто її виправляти і, по суті, вказувати на цю помилку інспекторам праці? Чи, може, зачаїтися й чекати: а раптом не знайдуть? Давайте подумаємо над цими питаннями разом.
  • Якщо потрібно «підшаманити»… Тут ми з вами розглянемо можливі варіанти уникнення трудового штрафу в 10 МЗП залежно від виду забутої міндержгарантії в оплаті праці. Отже, що ж робити бухгалтерові, який виявив, що не нарахував (нарахував у меншій сумі) працівникові…
  • ФОП під трудовими штрафами: чи є вихід? Для роботодавців штрафні санкції за ст. 265 КЗпП укупі зі ст. 41 КУпАП та іншими донарахуваннями іноді стають непідйомною ношею. Багато хто подумує про банкрутство або згортає бізнес, працевлаштується і сплачує відрахування вже із заробітної плати. Адже щодо таких відрахувань уже діятимуть гарантії, передбачені тим же КЗпП (іронія долі). Пропонуємо в цій статті розглянути і банкрутство, і відрахування із зарплати.
  • Перелік основних документів, що використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі