Теми статей
Обрати теми

Проблеми платників сільгоспЄП з НГО

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 13.03.2019 р. № 11803/6/99-99-12-02-03-15

* Нормативна грошова оцінка.

висновок документа

Правила обчислення зобов’язань з сільгоспЄП не вимагають від аграріїв документального підтвердження зміни величини НГО

Про те, що агротоваровиробники, які на 2019 рік підтверджували свій статус платника сільгоспЄП чи вперше ставали платником сільгоспЄП, зіткнулися із труднощами при заповненні звітності з цього податку, ви знаєте й самі (див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13, № 8, с. 20).

Проблема була пов’язана з тим, що з 01.01.2019 р. набрав чинності наказ Мінагрополітики від 16.11.2018 р. № 552, яким була затверджена нова НГО земель сільгосппризначення за межами населених пунктів. А отже, з цієї дати при розрахунку сільгоспЄП за сільгоспугіддя (ріллю, сіножаті, пасовища і багаторічні насадження) слід застосовувати зовсім нову НГО.

Щоб довідатися її розмір, ми рекомендували аграріям отримати у місцевому органі Держгеокадастру довідку (витяг) із техдокументації про НГО таких угідь. На цьому наголошували і фіскали у категорії 108.02.04 БЗ. Отримати довідку можна було особисто або через електронний сервіс «Публічна кадастрова карта України» (map.land.gov.ua/kadastrova-karta).

І тут почалися проблеми через шквал запитів щодо НГО кожної ділянки, на які місцеві органи Держгеокадастру не встигали реагувати. Тому вони спочатку обмежили кількість запитів на день для однієї особи (не більше 50), а потім узагалі намагалися встановити плату за отримання витягів (хоча за надання такої адмінпослуги плата стягуватися не повинна).

Враховуючи все це, аграрії просто фізично не змогли своєчасно отримати витяги про новий розмір НГО для своїх земділянок.

В той же час сільгоспЄП все одно розраховувати потрібно. Тому довелося включати фантазію.

Певна частина аграріїв для розрахунку сільгоспЄП за землі, щодо яких не було отримано довідку, брала минулорічний показник НГО. Решта використовували НГО по області. Так, до речі, рекомендували чинити деякі місцеві органи Держгеокадастру. Напевно, ті, які лінувалися видавати своєчасно витяги. А дехто з аграріїв узяв інформацію на порталі «Загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення» (ngo.land.gov.ua/uk/about/).

На наш погляд, найменше відхилення від реальних показників могла дати остання інформація. Але повної довіри до даних на порталі, який працює в тестовому режимі, також не було.

Враховуючи такий різнобій, у фіскалів запитали: чи слід обов’язково аграрію мати довідки про НГО, отримані у Держгеокадастрі, які б підтверджували розмір нарахованого податку? Податківці дали відповідь у листі, що коментується. Вони зазначили, що з 01.01.2019 р. для сільгоспугідь має діяти нова НГО. Водночас, оскільки ПКУ не вимагає при зміні НГО подавати довідку з новою НГО, то фіскалам все одно, де аграрій візьме дані про розмір НГО своїх сільгоспугідь.

Враховуючи все це, вважаємо, що незалежно від того, яку інформацію про НГО аграрій брав для розрахунку сільгоспЄП, головне — щоб розмір податку був розрахований правильно. А тому радимо тим аграріям, які отримали довідку про НГО не для всіх своїх земель, отримати її тепер. І після цього порівняти з даними, що ви вказали в декларації. Якщо будуть розбіжності, то уточніть раніше задекларовані зобов’язання шляхом подання уточнюючого розрахунку. Як його заповнити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 16. Якщо ж дані збігаються, то працюйте спокійно і далі.

І ще фіскали вказують на те, що при заповненні звітності з сільгоспЄП у один рядок можна збирати тільки інформацію по землях, які мають одну НГО і розміщені на одній території (один код КОАТУУ). Податок за ділянки з різними НГО наводять в окремих рядках. На це також слід звернути увагу заповнюючи уточнюючий розрахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі