Теми статей
Обрати теми

Помилились у розрахунку сільгоспчастки: як бути?

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.02.05 Бази знань

висновок документа

Юрособа — платник сільгоспЄП при виявленні помилки у поданому розрахунку сільгоспчатки може подати уточнюючий розрахунок тільки у складі уточнюючої декларації з сільгоспЄП

Юрособа може бути платником єдиного податку групи 4 (далі — сільгоспЄП), якщо її частка сільгосптоваровиробництва за попередній рік знаходиться на рівні, не меншому за 75 % (п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ). Дотримання цього критерію підтверджується поданням на початку року (до 20 лютого) разом із загальною та звітною деклараціями як їх додаток Розрахунку сільгоспчастки.

У цьому Розрахунку аграрій розраховує питому вагу суми виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід) у загальній сумі валового доходу. Детально про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 6, с. 13 та № 8, с. 20.

Припуститися помилки при розрахунку сільгоспчастки простіше простого. Тому в аграрія закономірно виникає запитання: як її виправити?

Податківці у роз’ясненні, що коментується, зазначають: коли аграрій допустив помилку у Розрахунку сільгоспчастки, то виправити її можна шляхом подання уточнюючого розрахунку. На це прямо вказує наявність в електронному форматі цього Розрахунку реквізиту «уточнюючий».

Водночас фіскали наголошують, що Розрахунок не є самостійним звітним документом. Так, згідно з приміткою 11 до форми декларації сільгоспЄП Розрахунок сільгоспчастки визнається невід’ємною частиною такої декларації, тобто окремо від податкової декларації подати його не вдасться.

У зв’язку з цим податківці наполягають, що подати уточнюючий Розрахунок сільгоспчастки можна (у тому числі в електронному форматі) тільки у складі уточнюючої декларації платника сільгоспЄП. Справедливе роз’яснення.

Водночас, на наш погляд, сам факт можливості подання уточнюючого Розрахунку сільгоспчастки не говорить про те, що його подання буде доцільним чи сильно допоможе аграрію. Судіть самі.

1. Якщо допущена помилка у Розрахунку сільгоспчастки збільшує розмір частки або зменшує її, але не робить меншою за допустиму 75 % межу, яка дає право перебувати на сільгоспЄП, то нагальної необхідності подати уточнюючий Розрахунок сільгоспчастки немає.

Річ у тому, що Розрахунок сільгоспчастки свідчить тільки про дотримання граничної межі і не впливає на розмір нарахованого податкового зобов’язання з сільгоспЄП.

Тому якщо фактично розмір сільгоспчастки навіть з урахуванням допущеної помилки вписується у 75 % межу, то подання уточнюючого Розрахунку жодним чином не вплине на розрахунки з бюджетом і на можливість перебувати на сільгоспЄП. А отже, доцільність подання уточнюючої декларації і Розрахунку ставиться під сумнів.

Хоча, якщо ви вирішите подати уточнюючий Розрахунок сільгоспчастки, то нічого поганого в цьому не буде. Головне пам’ятайте, що виправляєте ви саме розмір сільгоспчастки, а не розмір нарахованого податку.

Тому заповнювати уточнюючу декларацію сільгоспЄП потрібно так, наче ви помилку в ній не допускали. Тобто і правильні дані (ряд. 3), і помилкові (ряд. 4) мають бути ідентичними. В уточнюючому Розрахунку сільгоспчастки вам слід просто навести правильні дані.

2. Якщо допущена помилка призвела до того, що ви не дотрималися 75 % сільгоспчастки, то тут подання уточнюючого Розрахунку вас не врятує. Недотримання 75 % межі говорить про те, що аграрій не має права у році, на який його подавали, перебувати на сільгоспЄП. Тому в цьому випадку слід подати саме уточнюючу декларацію з сільгоспЄП і обнулити всі нараховані зобов’язання, а також повідомити фіскалів про те, що аграрій не може бути платником ЄП з початку поточного року і має працювати на загальній системі. Уточнювати Розрахунок сільгоспчастки необхідності немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі