Теми статей
Обрати теми

Стаємо платником єдиного податку групи 4

Децюра Сергій, податковий експерт
На початку кожного року сільськогосподарські товаровиробники підтверджують своє право працювати на єдиному податку групи 4 (далі — сільгоспЄП) у поточному році. А новачки намагаються потрапити до когорти цих щасливчиків. З початку 2019 року кількість суб’єктів господарювання, які забажають стати платником сільгоспЄП, зросте за рахунок того, що віднедавна до когорти його платників потрапляють і фізособи-підприємці. Про те, на що слід звернути увагу аграріям, які підтверджують або обирають сільгоспЄП на 2019 рік, поговоримо далі.

Вимоги до платників

Розпочнемо з найприємнішого. Обрати сільгоспЄП на 2019 рік можуть не тільки юридичні особи, а й ФОП. Це стало можливим через набрання чинності Законом України від 10.07.2018 р. № 2497-VIII (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 67, с. 3).

Щоб стати платником ЄП, аграрії (як юрособи, так і ФОП) мають відповідати критеріям, що прописані у п.п. 4 п. 291.4 ПКУ. При цьому для кожної категорії претендентів на ЄП (юросіб і ФОП) ці критерії дещо відрізняються. Тому далі окремо наведемо вимоги до кожного виду платників цього податку.

СільгоспЄП для юросіб. Вимоги для цієї категорії перелічені у п.п. «а» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

1. Юрособа повинна бути сільгосптоваровиробником, тобто займатися виробництвом сільгосппродукції та/або розведенням, вирощуванням та виловом риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах) та її переробкою на власних чи орендованих потужностях, у тому числі власновиробленої сировини на давальницьких умовах, та здійснювати операції з її постачання (п.п. 14.1.235 ПКУ).

2. Сільгоспчастка повинна дорівнювати або перевищувати 75 %. Під сільгоспчасткою розуміють відношення суми виручки від реалізації сільгосппродукції власного виробництва та продуктів її переробки (сільгоспдохід) до загальної суми валового доходу. Про те, на що слід звернути увагу при розрахунку сільгоспчастки, ми поговоримо в одному з наступних номерів.

Зараз лише нагадаємо, що

розрахувати сільгоспчастку аграрій має за результатами роботи у минулому році (п.п. 4 п. 291.4 ПКУ)

Тобто, щоб визначити, чи може аграрій обрати сільгоспЄП у 2019 році, потрібно визначити розмір сільгоспчастки саме за весь 2018 рік. Якщо протягом року (в окремих звітних періодах) сільгоспчастка була меншою за 75 %, то звертати на це увагу не потрібно. Головне, щоб річний показник був у нормі, тобто був не менше 75 % (лист ДФСУ від 20.11.2017 р. № 2668/ІПК/12-32-12-04-01).

Звертаємо увагу! За певних обставин аграрій може стати платником сільгоспЄП, якщо навіть за результатами роботи у 2018 році він не дотримається 75 % сільгоспчастки. Ідеться про випадок, коли причиною такого недотримання стали обставини непереборної сили (форс-мажор) (п.п. 298.8.4 ПКУ). Щоб такий аграрій був у поточному році платником сільгоспЄП, йому потрібно це довести.

Підтвердити це можна, подавши податківцям разом із документами на обрання сільгоспЄП рішення ВР АР Крим, обласних рад про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин, і якому серед інших фігурує і він.

3. Наявні сільгоспугіддя та/або землі водного фонду. Мова іде про те, що у аграрія мають бути належним чином оформлені права власності або користування на сільгоспземлі. При цьому, коли йдеться про користування землею, то маються на увазі не тільки землі, взяті в оренду, а всі землі, які взяті в користування аграрієм незалежно від того, на підставі яких видів цивільно-правових договорів відбулося оформлення права користування. Тобто, щоб бути платником ЄП, можна взяти у користування землі, наприклад, на підставі договорів емфітевзису, сервітуту тощо (лист ДФСУ від 15.08.2018 р. № 3543/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Аграрій, у якого землі взяті в користування (найчастіше орендовані), має пам’ятати, що для того, щоб можна було говорити, що у нього є у користуванні землі, право користування такими землями має бути належним чином зареєстроване. Так, коли йдеться про оренду землі, то, щоб договір оренди був належним чином оформлений, він не просто має бути укладений, також мають бути зареєстровані речові права на користування землею за таким договором.

Якщо договір оренди не буде належним чином оформлений (наприклад, буде лише укладений, а право оренди не зареєстровано), то таку землю не можна вважати такою, що використовується аграрієм у його діяльності.

Використання землі без належного оформлення не тільки не дасть права аграрію включити таку землю до розрахунку сільгоспЄП, а й не дасть права вважати вирощену на ній продукцію власновирощеною продукцією аграрія

Тому дохід від її продажу потрапить тільки до загального доходу, що може не дати підприємству дотриматися 75 % сільгоспчастки (лист ГУ ДФС у Донецькiй обл. від 17.12.2018 р. № 5258/ІПК/05-99-12-04-14, ГУ ДФС у Полтавській обл. від 25.11.2016 р. № 6356/10/16-31-12-04-30, 108.02.02 БЗ).

4. У юрособи не повинно бути податкового боргу на 01.01.2019 р.

СільгоспЄП для ФОП. Для них свої вимоги встановлені п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

1. ФОП повинен бути сільгосптоваровиробником, а саме фермерським господарством (ФГ) сімейного типу (детально про такі ФГ читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 38).

2. ФОП має займатися виключно вирощуванням, переробкою та реалізацією власновирощеної сільгосппродукції (тобто продукції, що віднесена до груп 1 — 24 УКТ ЗЕД). Якщо перекласти цю вимогу на мову юросіб, то у ФОП, які хочуть бути платниками ЄП групи 4, частка сільгосптоваровиробництва має бути 100 %.

3. Займатися вирощуванням сільгосппродукції слід за місцем своєї податкової адреси. Хоча продавати (тобто здійснювати постачання) свою вирощену продукцію ФГ можуть де завгодно.

4. ФОП не повинен використовувати працю найманих осіб. Вважаємо, що ця заборона стосується виключно випадків використання праці найманих працівників на умовах трудового договору (контракту). Тому вважаємо, що ФОП може за потреби лише укласти з фізособами цивільно-правові договори (договори підряду чи договори про надання послуг). А щоб фіскали чи «трудовики» не перекваліфікували ці договори у трудові, слід бути дуже уважним при їх складанні (детальніше про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 86).

5. ФОП повинні мати площу сільгоспугідь та/або земель водного фонду, що перебувають у власності та/або користуванні членів ФГ (наприклад, взяті в оренду), у розмірі не меншому 2 га і не більшому 20 га.

6. У ФОП не повинно бути податкового боргу станом на 01.01.2019 р.

Усі сільгосптоваровиробники, як юрособи, так ФОП, які дотримуються всіх вищезгаданих вимог, мають право працювати на сільгоспЄП.

При цьому

ФОП мають дотримуватися вищезазначених вимог не тільки на 1 січня звітного року, а й протягом усього періоду перебування на сільгоспЄП

Інакше доведеться перейти на ЄП групи 3 або на загальну систему і сплатити ЄП у розмірі 25 % річної суми податку за кожний квартал, протягом якого ФОП неправомірно перебував на ЄП (п.п. 298.8.6 ПКУ).

Але дотримання всіх цих вимог ще не гарантує юрособам чи ФОП того, що вони стануть обов’язково платником сільгоспЄП. Річ у тім, що у ПКУ передбачено певні види діяльності, здійснювати які на сільгоспЄП заборонено. Про це ми поговоримо далі.

Заборонені види діяльності

Не можуть бути платниками сільгоспЄП як юрособи, так і ФОП (п.п. 291.51.2 ПКУ):

1) у яких понад 50 % доходу, отриманого від продажу сільгосппродукції, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільгосптоваровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);

2) які провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів.

Ця заборона стосується не всіх виробників підакцизних товарів. Із числа таких виробників стати платником ЄП мають право на сьогодні виробники:

виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства;

вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, якщо вони вироблені та розлиті у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

До відома! Малими виробництвами виноробної продукції є суб’єкти господарювання, які здійснюють за повним технологічним циклом без додавання спирту виробництво та розлив у споживчу тару вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових в об’ємі, що не перевищує 10000 декалітрів на рік (ст. 1 «алкогольного» Закону України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР).

Про те, що виробники таких підакцизних товарів можуть бути платниками сільгоспЄП, стало відомо тільки з початку цього року, відколи набули чинності новорічні зміни до ПКУ;

електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії. При цьому вони можуть стати платником ЄП, якщо дотримуються умови: дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання.

Якщо аграрій не займається забороненими видами діяльності і дотримується вимог, прописаних вище, то він має право обрати чи підтвердити своє право бути платником ЄП у 2019 році.

Стаємо платником ЄП

Юридичні особи та ФОП, щоб стати платником сільгоспЄП, мають не пізніше 20 лютого поточного року подати до контролюючого органу відповідний пакет документів (пп. 295.9.1 та 298.8.1 ПКУ). Для кожної категорії платників документи, які подають для підтвердження статусу платника ЄП, різні. Так, щоб стати чи продовжувати бути платником ЄП у 2019 році:

1) юрособи подають:

загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земділянок, з яких справляється податок, — органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

звітну декларацію на поточний рік окремо щодо кожної земділянки — органу ДФСУ за місцем розташування такої земельної ділянки;

розрахунок частки сільгосптоваровиробництва — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

відомості (довідку) про наявність земділянок (додаток 1 до декларації) — органам ДФСУ за своїм місцезнаходженням та/або за їх місцем розташування;

2) ФОП подають органу ДФСУ за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку):

загальну декларацію на поточний рік щодо всієї площі земділянок, з яких справляється податок;

відомості (довідку) про наявність земділянок (додаток 1 до декларації).

Про те, як заповнити декларацію з ЄП юрособам і ФОП, читайте в одному з наступних номерів.

Пам’ятайте тільки одне — розраховану у декларації з ЄП суму податкових зобов’язань як юрособи, так ФОП сплачують щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки (п.п. 295.9.8 ПКУ).

При цьому перерахувати потрібно буде суму податку не рівними частинами щокварталу, а в пропорції, визначеній у п.п. 295.9.2 ПКУ (ср. ). А саме: у I та ІІ кварталі — по 10 % річної суми, у III кварталі — 50 %, а у IV кварталі — 30 %. Така специфіка сплати передбачена специфікою сільськогосподарського виробництва, а саме вирощування продукції рослинництва.

Алгоритм розрахунку ЄП-зобов’язань

Щоб платник сільгоспЄП, як юрособа, так і ФОП, міг розрахувати розмір податкових зобов’язань з ЄП, йому потрібно знайти добуток таких трьох показників.

1. Площа сільгоспугідь. Відшукати площу сільгоспугідь, яка потрапляє до розрахунку сільгоспЄП, аграрій може зазирнувши у правовстановлюючі документи на земельну ділянку: держакти на право власності, витяги з реєстру речових прав, договори користування землею (тобто договори оренди, емфітевзису, сервітуту тощо).

В розрахунок податку включаються всі землі, право власності або користування якими належним чином оформлене і які використовуються аграрієм у сільгоспдіяльності.

Не підпадають під оподаткування ЄП лише землі, орендовані в інших платників сільгоспЄП

Річ у тім, що відповідно до п.п. 295.9.6 ПКУ за такі землі ЄП сплачує саме орендодавець таких земель.

2. НГО* одиниці площі сільгоспземель. Для різних категорій земель для розрахунку ЄП беруть різну НГО. Так, якщо ФОП чи юрособи володіють або користуються (п. 2921.2 ПКУ):

* Нормативно-грошова оцінка.

— сільгоспугіддями (ріллею, сіножатями, пасовищами і багаторічними насадженнями), то беруть НГО одного гектара, проіндексовану станом на 1 січня базового податкового (звітного) року;

— землями водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) — НГО ріллі в АР Крим або в області, проіндексовану станом на 1 січня базового податкового (звітного) року.

Одразу постає запитання: де взяти НГО для розрахунку податку? До 01.01.2019 р. для цього було два варіанти:

— або взяти «базову» НГО, що була проведена на 01.07.95 р., і самостійно її проіндексувати на кумулятивний коефіцієнт індексації, розрахований за період від цієї дати до року розрахунку податкових зобов’язань;

— або отримати НГО у місцевому органі Держгеокадастру чи з електронного сервісу «Публічна кадастрова карта України» (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta).

З початку 2019 року все змінилося, і на сьогодні лишився всього один варіант.

Щоб дізнатися розмір НГО сільгоспугідь, усі претенденти на сільгоспЄП мають отримати витяг із технічної документації про НГО земельної ділянки

Робити так потрібно через те, що протягом 2018 року по всій країні проводилася загальнонаціональна (всеукраїнська) НГО земель сільгосппризначення (див. п. 11 розд. «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 р. № 2246-VIII). На сьогодні, як стверджує інформація на сайті Держгеокадастру, проведення НГО земель сільгосппризначення за межами населених пунктів закінчилося. А Мінагрополітики, у свою чергу, наказом від 16.11.2018 р. № 552 уже затвердив НГО таких земель. Цей наказ почав діяти з 01.01.2019 р., а отже і нова НГО сільгоспземель, яку слід використовувати для розрахунку податкових зобов’язань з сільгоспЄП, також.

Тож радимо всім аграріям, які розраховують податкові зобов’язання з сільгоспЄП, отримати перед нарахуванням податкових зобов’язань довідку про НГО сільгоспземель.

До відома! Розмір НГО земель сільгосппризначення для всіх земель, що знаходяться за межами населених пунктів, можна, без отримання довідки, побачити на порталі «Загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення» (https://ngo.land.gov.ua/uk/about/). Тут ви не тільки зможете відшукати НГО конкретної ділянки, а й замовити витяг (довідку) про НГО.

Індексувати НГО, що почала діяти з 01.01.2019 р., при розрахунку зобов’язань на 2019 рік на жодні коефіцієнти індексації не потрібно

Питань з індексацією не має бути і протягом кількох наступних років. Адже на період з 2017 по 2022 рр. при індексації НГО слід застосовувати індекс споживчих цін у розмірі 100 %, тобто індексувати НГО на одиницю (п. 5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

3. Ставки податку. При розрахунку податку на 2019 рік слід застосовувати ставки ЄП, наведені в п. 293.9 ПКУ (ці ставки діяли і в минулому році). Їх розмір наведемо у таблиці.

Ставки податку для платників сільгоспЄП

Вид сільгоспугідь

Ставка сільгоспЄП на 2019 рік, %

загальна

у гірських зонах та на поліських територіях*

Рілля, сіножаті та пасовища

0,95

0,57

Багаторічні насадження

0,57

0,19

Сільгоспугіддя, що перебувають в умовах закритого ґрунту

6,33

Землі водного фонду

2,43

* Перелік таких зон та територій визначено постановами КМУ від 11.08.95 р. № 647 та від 25.12.98 р. № 2068.

Якщо у вас на руках є всі вищезгадані показники, то, щоб розрахувати розмір податкових зобов’язань з ЄП, їх просто потрібно перемножити.

Сума ЄП визначається окремо щодо кожної земельної ділянки, що перебуває у власності або в користуванні у сільгосптоваровиробника. 
Про те, як заповнити єдиноподаткову звітність платникам сільгоспЄП, розповімо у найближчих номерах.

висновки

  • У 2019 році стати платником сільгоспЄП мають право як юридичні особи, так і ФОП.
  • Щоб стати платником сільгоспЄП, аграрій має дотримуватися вимог, передбачених у п.п. 4 п. 291.4 ПКУ, а також до 20 лютого подати до відповідного контролюючого органу необхідний пакет документів.
  • Щоб нарахувати податкові зобов’язання з сільгоспЄП, аграрій має знайти добуток площі сільгоспугідь, НГО одиниці такої площі і ставки податку.
  • З 01.01.2019 р. був оновлений розмір НГО сільгоспугідь. Тому, щоб дізнатися розмір НГО одиниці сільгоспугідь, яку використовують для розрахунку податкових зобов’язань із сільгоспЄП, отримайте довідку (витяг) про НГО у Держгеокадастрі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі