Теми статей
Обрати теми

Зміна облікової політики/оцінки і декларація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство вносить зміни до своєї облікової політики та облікових оцінок. Як це вплине на декларацію з податку на прибуток?

Облікову політику (ОП) підприємство може змінити (п. 9 П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»): (1) або якщо це наказує зробити бухнормативка (змінюються вимоги П(С)БО); (2) або за своїм рішенням. Докладно про це читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 102, с. 36.

Які наслідки має перегляд ОП для бухобліку, фінзвітності і податковоприбуткової декларації?

Зміни облікової політики. Існує два способи відображення у фінзвітності змін ОП: ретроспективний і перспективний. Перспективний метод використовується тоді, коли суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року неможливо визначити достовірно (п. 13 П(С)БО 6). Відтак, пріоритет має ретроспективний спосіб. Згідно з п. 11 П(С)БО 6 ОП застосовується до подій і операцій з моменту їх виникнення. Тому п. 12 П(С)БО 6 вимагає відображати у фінзвітності вплив перегляду ОП на події й операції минулих періодів. Тобто

застосовувати нову ОП до подій та операцій слід таким чином, неначе вона застосовувалася завжди, а не з моменту її встановлення

Унаслідок цього коригування впливає на показники не лише поточного і майбутніх періодів, але й на показники минулих звітних періодів. При цьому вплив нової ОП на події та операції минулих періодів відображають у тій же послідовності, що і при звичайному виправленні бухпомилок. Тобто після внесення змін до ОП виконуємо такі дії.

Крок перший. Коригуємо сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. Визначаємо суму, на яку потрібно коригувати сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року в результаті зміни ОП, після чого проводимо власне коригування. Якщо замість нерозподіленого прибутку у фінзвітності підприємства на початок звітного року відображено непокритий збиток, то коригувати доведеться саме його (див. лист Мінфіну від 23.02.2010 р. № 31-34000-20-10/3939).

Якщо зміни ОП зачіпають не лише нерозподілений прибуток, але й інші статті фінзвітності, то вхідні залишки за такими статтями на початок поточного звітного періоду також підлягають коригуванню. Наприклад, якщо переглядається метод оцінки вибуття запасів, то в коригуванні будуть задіяні рахунки класу 2. В бухобліку таке коригування відображаємо кореспонденцією за дебетом (кредитом) рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» з кредитом (дебетом) відповідного рахунку (субрахунку) обліку статті активів, зобов’язань, власного капіталу.

Крок другий. Надаємо порівняльну фінансову інформацію щодо попередніх звітних періодів.

Крок третій. Показуємо перелічені показники у фінзвітності за звітний рік.

Крок четвертий. Визначаємо вплив зміни ОП на фінрезультат попередніх періодів для цілей податку на прибуток. Внаслідок зміни ОП податок на прибуток може і не змінитися. Така ймовірність є, наприклад, у високодохідників, а також у малодохідників, які розраховують податкові різниці з власної ініціативи. Якщо ж податок на прибуток змінюється, то коригування раніше нарахованого податку на прибуток показують кореспонденцією Дт 44 — Кт 641/«Податок на прибуток» (у разі донарахування податку) або Дт 641/«Податок на прибуток» — Кт 44 (у разі зменшення податку).

Крок п’ятий. Показати виправлені показники у звітності з податку на прибуток. Ані ПКУ, ані наказ Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897 не розглядають ситуацію зі зміною ОП. А фіскали, схоже, схиляються до того, що зміна бухоблікових правил сама по собі не призводить до необхідності подавати уточнюючу декларацію (УД) чи додаток ВП. Подавати їх потрібно, тільки якщо платник саме виявив помилки, а не змінив правила бухобліку (див. лист ДФСУ від 24.05.2018 р. № 2322/6/99-99-15-02-02-15/ІПК). Рекомендуємо підкріпити цей висновок індивідуальною консультацією саме на вашу адресу.

На наш погляд, подавати УД до декларації з податку на прибуток за минулі бухоблікові періоди, щодо яких внаслідок перегляду ОП коригувався рахунок 44, не потрібно. Адже коригується не власне результат діяльності за минулі періоди, а змінюються правила відображення цього результату в бухобліку. Натомість «уточнюючі» правила ст. 50 ПКУ працюють у тому випадку, якщо в майбутніх податкових періодах платник виявляє помилки, що містяться в поданій ним раніше податковій декларації. У нашій ситуації про помилку не йдеться. Усі коригування викликані спеціальними правилами бухобліку, про які в ПКУ немає жодного слова.

Але навіть якщо ви і подасте УД, таке самовиправлення не буде пов’язане з допущеною помилкою. А отже подання УД при зміні ОП, на нашу думку, не повинне призводити до самоштрафу. Відтак, якщо зміна ОП призводить до збільшення податку на прибуток, рекомендуємо при заповненні УД або додатка ВП (в електронному вигляді) відключити функцію автоперерахунку, аби уникнути автоматичного нарахування самоштрафу.

Зміни облікової оцінки. Під обліковою оцінкою (ОЦ) розуміють попередню оцінку, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами (п. 3 П(С)БО 6). Прикладами ОЦ є встановлення строку корисного використання і ліквідаційної вартості необоротних активів.

Переглядатися ОЦ може у випадках, коли змінилися обставини, на яких базувалася ОЦ, або отримана додаткова інформація (п. 6 П(С)БО 6). Наслідки зміни ОЦ включають до Звіту про фінрезультати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також у наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди (п. 8 П(С)БО 6). Тобто

зміни в ОЦ завжди відображають перспективно

Отже, при перегляді ОЦ жодних коригувань нерозподіленого прибутку на початок року і повторного надання порівняльної інформації робити не доведеться. Як і подавати УД чи додаток ВП для уточнення декларацій за минулі періоди.

Всі наслідки таких змін слід включати до тієї ж статті Звіту про фінрезультати, яка раніше використовувалася для відображення доходів і витрат, пов’язаних з об’єктом такої оцінки (п. 7 П(С)БО 6).

Зауважте: підприємство повинно розкривати зміст і суму змін в ОЦ, які мають суттєвий вплив на поточний період або, як очікується, суттєво впливатимуть на майбутні періоди (п. 21 П(С)БО 6).

Отже, зміна ОП і ОЦ — це різні речі. Тому підприємству потрібно визначитися з тим, що відбулося: перегляд ОП чи зміна в ОЦ. Якщо зробити це неможливо, то бухоблікову новацію слід розглядати як зміну ОЦ (п. 14 П(С)БО 6).

З П(С)БО на МСФЗ. Це — окремий випадок зміни ОП. Перехід з нацстандартів бухобліку на міжнародні, як правило, супроводжується змінами в ОП. Адже підходи П(С)БО і МСФЗ до бухобліку деінде відрізняються.

При такому переході підприємство повинно: (1) визнати всі статті, визнання яких вимагають МСФЗ; (2) не визнавати статті, якщо МСФЗ це забороняють; (3) перекласифікувати статті, які воно визнало згідно з П(С)БО інакше, ніж згідно з МСФЗ; (4) застосовувати МСФЗ під час оцінювання всіх визнаних статей (п. 10 МСФЗ 1 «Перше застосування МСФЗ»).

Отримані різниці коригують через показник нерозподіленого прибутку (п. 11 МСФЗ 1). Особливість тут у тому, що новоспечений МСФЗшник при поданні першої МСФЗшної звітності подає також обов’язкові узгодження між МСФЗ і П(С)БО (пп. 24, 25 МСФЗ 1).

Уточнювати декларацію з податку на прибуток за «П(С)БОшні» періоди МСФЗшнику-новачку не потрібно. Власне, вже згаданий вище лист ДФСУ від 24.05.2018 р. № 2322/6/99-99-15-02-02-15/ІПК прямо стосується саме зміни ОП МСФЗшником-новачком.

Отже, зміна правил бухобліку сама по собі не тягне за собою автоматичне уточнення показників «прибуткової» декларації. Необхідно визначити, які саме зміни бухоблікових правил мали місце і як вони вплинуть на об'єкт оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі