Теми статей
Обрати теми

Коли податковий борг загрожує сільгоспЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДФСУ від 04.04.2019 р. № 1432/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

висновок документа

Анулювання реєстрації платника сільгоспЄП з ініціативи контролерів здійснюється за результатами документальної перевірки, якою зафіксовано наявність податкового боргу станом на 1 січня базового (звітного) року

Щоб аграрій міг працювати на сільгоспЄП, він не повинен мати станом на 1 січня базового (звітного) року податковий борг, за винятком безнадійного, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) (п.п. 291.51.3 ПКУ). Розмір такого боргу значення не має.

При цьому якщо аграрій, в якого є такий податковий борг:

— уперше подає документи на перехід на сільгоспЄП, то його просто не включать до Реєстру платників сільгоспЄП;

— уже перебуває на сільгоспЄП, то податкова може скинути його з сільгоспЄП тільки шляхом виключення з Реєстру платників сільгоспЄП (п. 299.1 ПКУ). Але щоб це зробити, фіскали мають прийти на перевірку і за її результатами анулювати реєстрацію платником сільгоспЄП. Звісно, якщо аграрій сам, побачивши своє порушення, не відмовиться від перебування на сільгоспЄП.

Враховуючи це, у листі, що коментується, фіскали слушно наголошують, що саме рішення податківців, оформлене за результатами документальної перевірки стосовно наявності боргу на 1 січня, є підставою для позбавлення діючого платника сільгоспЄП права на сільгоспЄП.

На практиці ж відбуваються дещо інші дії. Так, коли податковий борг має вже діючий платник сільгоспЄП, то податківці чинять по-іншому. Вони, виявивши борг, просто відмовляють у підтвердженні статусу платника сільгоспЄП на наступний рік.

Цими діями фіскали порушують вимоги ПКУ. Реєстрація платника сільгоспЄП є безстроковою і може бути анульована лише шляхом виключення з Реєстру платників сільгоспЄП (п. 299.10 ПКУ). Податківці ж просто відмовляють аграрію у проходженні процедури підтвердження статусу платника сільгоспЄП, навіть не зважаючи на те, що той подає всі документи, необхідні для такого підтвердження.

Аграрії, в яких є борг на 1 січня, користуються цим упущенням, щоб і далі працювати на сільгоспЄП. Про це свідчать, наприклад, постанови ВСУ від 29.03.2018 р. у справі № 804/2321/17 та від 07.02.2019 р. у справі № 804/3117/17*. У них служителі Феміди зазначають, що наявність податкового боргу не є підставою для відмови у підтверджені статусу платника сільгоспЄП, а стосується саме факту перебування на сільгоспЄП, зокрема, не дає змоги аграрію набути статусу платника сільгоспЄП, але не є перешкодою для підтвердження статусу такого платника.

* Відповідно reyestr.court.gov.ua/Review/73044128 та reyestr.court.gov.ua/Review/79671985.

Тобто якщо податкова не підтвердила статус аграрія як платника сільгоспЄП через наявний податковий борг, то можна спробувати відсудити статус платника сільгоспЄП.

Питання тут в іншому: а чи варто це робити? Наявність податкового боргу на 1 січня не дає права аграрію бути на сільгоспЄП. І якщо ви навіть відсудите своє поновлення у лавах сільгоспЄП, то це буде піррова перемога.

Після цього податківці можуть прийти до вас на перевірку і за її результатами через наявність податкового боргу на 1 січня і, як наслідок, невідповідність вимогам для сільгоспЄП нарахують податки/збори та штрафні санкції (штрафи) за несвоєчасну сплату і декларування податків і зборів, від сплати яких звільнявся аграрій у періоди, коли не міг бути платником сільгоспЄП, а саме: податку на прибуток, земподатку, рентної плати тощо (абзац другий п. 299.11 ПКУ). При цьому сам аграрій має перейти на загальну систему, починаючи з наступного місяця після місяця, у якому встановлено таке порушення.

Тому радимо аграріям не допускати податкового боргу на 1 січня, а якщо це зробили, самостійно стати загальносистемником, щоб потім не було гірше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі