Теми статей
Обрати теми

Усе про розмінну монету

Ольховик Ольга, податковий експерт
Часто й повсюдно доводиться чути: «Готуйте, будь ласка, дрібні гроші». А не виявивши в гаманці необхідну купюру/монету, буває, отримуємо у відповідь більш грізне: «У мене немає здачі». Покупець-бухгалтер у цей момент розуміє, що касира не забезпечили необхідною кількістю розмінної монети. Саме про неї, про розмінну монету, зараз і поговоримо.

Попри те, що у сфері розрахунків сьогодні «рулить» безготівка, на живі гроші попит, як і раніше, існує. Тож забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі здачі (так званої розмінної монети) — обов’язок будь-якого підприємства/підприємця, що здійснює готівкові розрахунки з покупцями (п. 22 Положення № 148*). Щоправда,

* Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

кількість та номінали розмінних грошей законодавство не встановлює

Суб’єкт господарювання визначає це самостійно на підставі аналізу потреби в розмінних грошах за певний проміжок часу. Причому жодних затверджених нормативкою правил розрахунку тут немає.

Єдиний законодавчо врегульований нюанс: суб’єкт господарювання може не забезпечувати наявність тих номіналів монет/банкнот, карбування та випуск/додатковий випуск в обіг яких припинено НБУ.

На сьогодні НБУ припинив карбування і випуск монет номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок (п. 1 постанови № 25**). Тож про їх наявність у касі можна не турбуватися. Якщо такі монети відсутні, суб’єкт господарювання заокруглює загальну суму покупки до десяти копійок у бік збільшення чи зменшення за загальними правилами арифметичного заокруглення (п. 22 Положення № 148, п. 4 постанови № 25). При цьому в чеку мають зазначатися дві суми: до та після заокруглення (п. 5 постанови № 25).

** Постанова Правління НБУ від 15.03.2018 р. № 25.

Зверніть увагу: монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок залишатимуться в обігу до прийняття НБУ окремого рішення про їх вилучення (п. 1 постанови № 25). Тому суб’єкт господарювання зобов’язаний:

1) приймати їх в оплату від покупців;

2) у разі їх наявності в касі — видати покупцю здачу. Тобто заокруглювати суму покупки за наявності здачі не можна.

І ще: сума розмінної монети не повинна перевищувати встановленого на підприємстві ліміту залишку каси. Інакше, щоб уникнути перевищення ліміту, її доведеться щодня здавати до банку, а наступного дня отримувати знову.

Відповідальність за відсутність розмінної монети

Податківці під час проведення перевірок підприємств у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані контролювати забезпечення постійної наявності розмінних грошей в їх касах (пп. 4 п. 58 Положення № 148).

Відсутність грошей для видачі здачі є порушенням порядку проведення готівкових розрахунків. А за це посадові особи підприємства/ФОП можуть притягатися до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 16315 КпАП — у розмірі від 1700 до 3400 грн., а за повторне аналогічне порушення, вчинене протягом року, — від 8500 до 17000 грн. Отже, забувати про розмінну монету не варто.

Хоча головний стимул тут навіть не небезпека бути оштрафованим, а підтримання репутації торговця. Адже покупець, «нарвавшись» на відсутність здачі, цілком імовірно, що вибере для себе більш дбайливого продавця. Тим більше, якщо випрошувати здачу у касирів доводиться регулярно.

Оформляємо документи

Наказ. Перше, що варто зробити, — оформити наказ про забезпечення розмінною монетою. У ньому фіксують усі правила роботи з розмінними грошима. Зокрема, суму розмінної монети, порядок та періодичність її видачі й повернення з операційної каси. Можна зазначити також номінали розмінних банкнот/монет та їх кількість. Приклад наказу про забезпечення розмінною монетою див. на рисунку.

img 1

Приклад наказу про забезпечення розмінною монетою

Розмінна монета в касі підприємства. Якщо підприємство (відокремлений підрозділ, що веде касову книгу) отримує розмінну монету у банку, на отриману суму складають прибутковий касовий ордер (ПКО). Реквізит «Прийнято від» у такому ПКО не заповнюють (п. 32 Положення № 148). Якщо ж відокремлений підрозділ, що веде касову книгу, отримує розмінну монету з центральної каси підприємства, то оформляють ПКО, у якому заповнюють усі реквізити.

Видачу розмінної монети в операційну касу оформляють видатковим касовим ордером (ВКО).

Крім того, для обліку виданої розмінної монети може використовуватися Книга обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки (типова форма № КО-5).

Щоправда, таку книгу є сенс вести тільки у разі, якщо у підприємства є кілька операційних кас. Це допомагає уникнути оформлення ВКО на кожного касира.

У такому разі розмінна монета видається старшому касиру (на нього ж складають ВКО). А він перед початком робочого дня видає її іншим касирам під підпис у книзі. У кінці робочого дня касири здають залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру знову ж таки під підпис у книзі (п. 43 Положення № 148). Ну, а старший касир уже здає отриману суму до каси.

Розмінна монета в місці проведення розрахунків. Внесення/видача готівки з місця проведення розрахунків, не пов’язані з проведенням розрахункових операцій, повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення»/«службова видача» (п. 6 розд. III Порядку № 547*). Тому,

* Порядок реєстрації та застосування РРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.16 р. № 547.

отримуючи розмінну монету, касир операційної каси проводить в РРО операцію «службове внесення». А повертаючи розмінну монету — операцію «службова видача»

Підтвердженням того, що відповідну суму внесено до РРО як розмінну монету, є Z-звіт, у якому відображається інформація про службове внесення (БЗ 109.06). Щоправда, Z-звіт обов’язково друкувати тільки у тому разі, якщо протягом дня здійснювалися розрахункові операції. Якщо ж мали місце тільки службові операції, без нього цілком можна обійтися (п. 9 ст. 3 Закону про РРО, БЗ 109.09).

Якщо підприємство (відокремлений підрозділ) працює без РРО і використовує КОРО та розрахункові книжки (РК), то суму отриманої розмінної монети вписують у корінець розрахункової квитанції з позначкою «службове внесення». А суму вилученої — з позначкою «службова видача» (п. 7 підрозд. 2 розд. III Порядку № 547/1**). У КОРО суми отриманої/вилученої розмінної монети будуть відображені в графі 5/6 КОРО на господарську одиницю.

** Порядок реєстрації та ведення РК, КОРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Де зберігати розмінну монету?

Підприємства мають право тримати в неробочий час у своїх касах (у тому числі й операційних) готівкові суми у межах ліміту каси (п. 15 Положення № 148). Тому щодня обнуляти операційну касу і здавати розмінну монету до основної каси та/або банку необхідності немає. При цьому контролювати наявність/суму розмінної монети можна шляхом проведення інвентаризації операційної каси (п. 46 Положення № 148). До речі, періодичність її проведення можна також застерегти в наказі про забезпечення розмінною монетою.

Про те, що будь-яких обмежень щодо строку зберігання розмінної монети на місці проведення розрахунків законодавство не встановлює, говорять і податківці. І справедливо додають: підприємство має право самостійно визначити періодичність здавання розмінної монети до каси (див., наприклад, лист № 11023***). Попри те, що цю позицію було висловлено ще за часів дії старого касового положення, підстав для її перегляду Положення № 148 не дає. Щоправда, є один виняток:

*** Лист ДФСУ від 19.05.2016 р. № 11023/6/99-99-14-05-01-15.

якщо для обліку використовується Книга КО-5, то залишок в операційних касах слід обнуляти щодня, як того вимагає п. 43 Положення № 148

Зберігати розмінну монету в касі РРО зручно тим, що немає необхідності щодня складати ПКО/ВКО. Не потрібні в цьому випадку й щоденні операції «службова видача». А ось операцію «службове внесення» все одно доведеться виконувати щодня перед початком роботи — для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, здійснюваної після виконання Z-звіту (п. 6 розд. ІІІ Порядку № 547).

Хоча і «службове внесення» для перенесення залишку знадобиться тільки в тому разі, якщо модель РРО, що використовується, при проведенні Z-звіту обнуляє суму грошової скриньки (кінцевий залишок). Якщо ж версія програмного забезпечення (ПЗ) РРО не обнуляє кінцевий залишок, то його сума автоматично зберігається в пам’яті РРО. Тому операцію «службове внесення» для перенесення залишку на такому РРО робити не потрібно. Підтверджують це й податківці (див. лист ГУ ДФС у Харківській обл. від 21.03.2019 р. № 1145/ІПК/20-40-14-10-21).

Облік розмінної монети

Розмінну монету, передану з каси підприємства до операційної каси, відображають проводкою: Дт 301/1 «Готівка в національній валюті в операційній касі» — Кт 301 «Готівка в національній валюті».

Зверніть увагу:

розмінна монета не є коштами, виданими під звіт. Адже вона залишається в касі підприємства

Так, касир несе за цю суму (втім, як і за будь-яку іншу суму, що є в операційній касі) повну матеріальну відповідальність (п. 44 Положення № 148), але це зовсім не робить його підзвітною особою.

До речі, податківці в листі № 11023 це також підтверджують.

А яка відповідальність загрожує у разі, якщо підприємство вело облік розмінної монети як підзвітних коштів?

Якщо сума розмінної монети в обліку пішла в підзвітну суму (Дт 372), але при цьому була оприбуткована в операційній касі (було здійснено операцію «службове внесення»), то тут «світить» лише адмінштраф за порушення порядку РРО-розрахунків згідно зі ст. 1551 КУпАП: на касира — у розмірі від 34 до 85 грн. і на посадових осіб підприємства — у розмірі від 85 до 170 грн. А в разі повторного порушення протягом року штрафи становитимуть відповідно від 85 до 170 грн. та від 170 до 340 грн. (БЗ 109.20).

До речі, не виключено, що цей штраф з огляду на малозначність порушення суди не застосують (див. постанову Богунського районного суду м. Житомира від 22.03.2018 р. у справі № 295/2513/18)*. ☺

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/72893069

Теоретично тут, звичайно, має місце ще й порушення правил бухгалтерського обліку. Але оскільки адмінштраф згідно зі ст. 1642 КпАП (у розмірі від 136 до 255 грн. та від 170 до 340 грн. — у разі повторного порушення протягом року) можуть накладати тільки органи держфінінспекції (ст. 2341 КпАП), то «нарватися» на нього в житті можуть тільки бюджетники.

Якщо ж, відправивши розмінну монету до підзвітної суми, її не оприбуткували в операційній касі, то тут додаються ще два штрафи:

1) за невідповідність суми готівки на місці проведення розрахунків сумі, зазначеній у денному звіті РРО (загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня). Щоправда, такий штраф «світить» тільки у тому разі, якщо сума невідповідності перевищить 10 % мінімальної зарплати, встановленої на початок року (у 2019 році це 417,30 грн.). Та й сума такого штрафу становить усього 1 грн. Але це тільки за перше порушення протягом календарного року. А за повторне — вже 100 % вартості проданих з порушенням товарів (послуг) (п. 1 ст. 17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 г № 265/95-ВР);

2) за неоприбуткування відповідно до п. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. № 436/95 — у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

А ось, наприклад, штрафувати за неподання авансового звіту тут недоречно. Адже податківці виявлять, що в підзвіт було видано розмінну монету. А отже, ні про який авансовий звіт тут годі й говорити.

висновки

  • Суб’єкти господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки з покупцями, зобов’язані забезпечувати наявність розмінної монети в касі.
  • Сума розмінної монети, видана в операційну касу, не є коштами, виданими під звіт касиру.
  • При внесенні розмінної монети в касу РРО здійснюють операцію «службове внесення». А при її вилученні — операцію «службова видача».
  • Підприємство самостійно вирішує, де зберігати розмінну монету: в касі РРО чи в основній касі підприємства.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі