Теми статей
Обрати теми

Прощавай, квартиро, за комунальні борги

Ярмак Марія, юрист
Ще зовсім нещодавно інформаційний простір заполонила новина про те, що за борги з комуналки відбиратимуть квартиру. Але перш ніж панікувати і збирати валізи, пропонуємо розібратися з проблемою. Чи так усе однозначно?

Так, примусово продати квартиру і погасити таким чином борг з комуналки можуть. Але це крайній захід! У разі появи заборгованості відразу ніхто відбирати у вас житло не буде.

Першою сходинкою для таких серйозних кроків є суд. Спочатку виконавець житлової або комунальної послуги звертається до місцевого суду загальної юрисдикції.

При цьому зверніть увагу: заборгованість стягуватиметься з урахуванням індексу інфляції і 3 % річних (ч. 2 ст. 625 ЦКУ, п. 3 ч. 1 ст. 161 ЦПКУ). І це понад пеню за несвоєчасну сплату комунальних платежів за ч. 1 ст. 26 Закону № 2189 (ці норми розпочнуть діяти з 01.05.2019 р.) 0,01 % за кожен день прострочення*. Такий висновок випливає із судової практики застосування «пеневих» норм Закону № 1875, що діє частково (див. постанову ВС від 22.01.2019 р. у справі № 437/2726/13-ц**).

* Див. детальніше про пеню на с. 2 цього номера.

** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/79313864

Після того як комунальники отримали виконавчий документ про стягнення суми заборгованості, вони звертаються до державного або приватного виконавця. Далі в хід ідуть норми Закону № 1404 та Інструкції № 512.

Але навіть після того, як виконавець відкрив провадження, відразу стягувати заборгованість за рахунок квартири він не буде.

Спочатку примусове стягнення проводиться за рахунок наявних у боржника грошових коштів та інших цінностей. І тільки після того як таких не виявиться або їх недостатньо для погашення боргу — стягнення буде проводитися за рахунок майна. У тому числі й нерухомого.

До речі, боржник може запропонувати види майна або предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу. Але в цьому випадку остаточне рішення щодо послідовності стягнення все ж залишається за виконавцем (ч. 5 ст. 48 Закону № 1404). Також боржник може написати заяву, і виконавець ініціює стягнення із заробітної плати/пенсії/стипендії чи інших доходів такого боржника (ч. 2 ст. 68 Закону № 1404).

Крім квартири, жодного майна немає — отже, обов’язково заберуть цю нерухомість? Звісно, ні.

За загальним правилом погашення заборгованості за рахунок єдиного житла боржника не проводиться.

Відбирати єдину квартиру в межах виконавчого провадження можуть, тільки коли сума боргу перевищує суму у 20 мінзарплат (у 2019 році — 83460 грн.) (ч. 7 ст. 48 Закону № 1404).

Зверніть увагу: у разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, виконавець отримує дозвіл в органів опіки та піклування. Якщо такий дозвіл не наданий, виконавець продовжує виконання рішення за рахунок іншого майна боржника або повертає виконавчий документ стягувачеві (п. 28 Інструкції № 512).

Як відбувається стягнення заборгованості за рахунок нерухомості?

Якщо коротко, то спершу виконавець накладає арешт на це майно. Потім воно продається через публічні торги. Порядок реалізації майна передбачений Порядком реалізації заарештованого майна, затвердженим наказом Мін’юсту від 29.09.2016 р. № 2831/5. Виручені суми спрямовуються в рахунок погашення боргу.

Як бачите, за наявності певних умов ви все ж можете втратити квартиру за борги з комуналки. Але за першою ж появою боргу панікувати не потрібно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі