Теми статей
Обрати теми

Орендодавець — як ФОП, а користувач комунпослуг — як фізособа

Ярмак Марія, юрист
Договір між орендодавцем (ФОП) і постачальником комунальних послуг укладено як з фізичною особою. Які можуть бути наслідки?

Погодьтеся, такі обставини трапляються достатньо часто. Наприклад, у власності фізособи, яка водночас є підприємцем, знаходиться житло. Його переобладнали під офіс і здають в оренду від імені ФОП. Або ж у фізичної особи у власності первісно нежитлові приміщення, які він здає в оренду як ФОП. При цьому підприємець оплачує комунальні послуги як звичайна фізособа. Усе тому, що договори на постачання комунальних послуг для такого приміщення укладені з фізичною особою, а не з ФОП.

Основна проблема, з якою може зіткнутися ФОП (він же фізособа, він же орендодавець), — це різниця в тарифах. Адже для суб’єктів господарювання і для звичайних фізичних осіб тарифи на споживання комунальних послуг різні.

Так, для фізичних осіб тариф на спожиту електроенергію до 100 кВт·год на місяць (включно) становить 0,90 грн. з ПДВ за 1 кВт·год. І цей тариф однаковий по всій Україні.

А для суб’єктів господарювання (у тому числі ФОП) тариф установлюється залежно від місцезнаходження і категорії споживача: непобутовий або малий непобутовий*. Наприклад, для малого непобутового споживача в Києві (постачальник — ТОВ «Київські енергетичні послуги») тариф становитиме 48,96 грн. за 1 МВт·год без ПДВ. У Харкові ж (постачальник — ПрАТ «Харківенергозбут») для цих же суб’єктів тариф — 57, 90 грн. за 1 МВт·год без ПДВ**.

* Малий непобутовий споживач — це непобутовий споживач, що купує електроенергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електромереж з договірною потужністю до 50 кВт (п. 42 ч. 1 ст. 1 Закону № 2019).

** Тарифи можна знайти на офіційному сайті НКРЕКП, див. за посиланням: www.nerc.gov.ua

Припустимо, постачальник комунальних послуг виявив, що фізособа використовує комунальні послуги не у житлово-побутових цілях. У цьому випадку через різницю в тарифах утворюється заборгованість, яку постачальник комунальної послуги намагатиметься з вас стягнути.

Утім, виявити ці моменти не так-то просто. Спецнорм, що регулюють таку процедуру, немає. Та й визначити комунальникам період, з якого вони робитимуть перерахунок, не завжди вийде. Адже ФОП може сказати, що розпочав використовувати приміщення у підприємницькій діяльності щойно.

Але практика показує, що постачальникам іноді вдається отримати різницю в тарифах. Найчастіше в пастку потрапляють нотаріуси. Наприклад, у постанові ВС від 22.02.2018 р. у справі № 359/7497/16-ц*** судді задовольнили позов теплопостачальника про стягнення з нотаріуса заборгованості, що утворилася через різницю в тарифах.

*** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/72459860#

Слуги Феміди встановили: відповідач, здійснюючи нотаріальну діяльність у житловому приміщенні, користується послугами постачання теплової енергії не для задоволення власних житлово-побутових потреб.

Суд дійшов висновку: нотаріус повинен оплачувати послуги теплопостачання за тарифами для самозайнятих осіб.

Так само Верховний Суд вирішив ситуацію у своїй постанові від 28.11.2018 р. у справі № 361/6987/13-ц****, також стягнувши з нотаріуса заборгованість з опалення та підігріву води, що виникла через злощасну різницю в тарифах.

**** Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/78978404

Тому тут, по суті, два шляхи: здавати приміщення й оплачувати комунальні послуги як ФОП або сподіватися, що вас все обійде стороною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі