Теми статей
Обрати теми

Орендар компенсує комуналку готівкою: що з РРО

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Орендар вирішив компенсувати комуналку, пов’язану з орендою приміщення, готівковими коштами. Чи потрібно застосовувати РРО?

Як ви вже знаєте, комунальні платежі орендарем можуть відшкодовуватися двома способами:

— у складі орендної плати;

— окремими сумами.

У першому випадку відбувається отримання коштів за оренду, а в другому — приймання транзитних комунальних коштів. У розрізі цих двох форм розрахунку й розглянемо порядок застосування РРО.

За загальним правилом суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій у готівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. По суті, ключовими для цілей застосування РРО в нашому випадку є дві умови (ст. 3 Закону про РРО):

— наявність розрахункової операції та

— факт надання послуг.

Спочатку розглянемо ситуацію з отримання готівки за оренду (відшкодування комуналки у складі орендних платежів).

Орендні платежі. Спори з фіскалами з приводу застосування РРО при готівковому розрахунку за оренду йдуть уже давно.

Річ у тому, що оренда вважається послугою суто для податкових цілей (п.п. 14.1.185 ПКУ). У той час як згідно із ЦКУ договір оренди не може бути віднесений до договору про надання послуг. Оскільки предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі здійснення певної дії або діяльності (ст. 901 ЦКУ). Про це свого часу зазначалося в листі Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Таким чином, за своєю суттю оренда не може вважатися послугою, отже, застосовувати до неї вимоги ст. 3 Закону про РРО підстав немає

Податківці ж не здають позицій і продовжують підтягувати податкове визначення терміна «послуга» і наполягають на застосуванні РРО в цьому випадку (див., наприклад, лист ДФСУ від 11.04.2016 р. № 8020/6/99-99-22-03-07-15, 109.03 БЗ).

«Транзитна» комуналка. Якщо відшкодування комунальних витрат при оренді здійснюється окремими платежами, то, по суті, маємо справу з «транзитними» комунальними коштами. Чи є отримання таких «транзитних» коштів розрахунковою операцією?

На нашу думку, ні. Дивіться самі.

Розрахункова операція згідно зі ст. 2 Закону про РРО — це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг). У цьому випадку фактичної реалізації послуг орендодавець не здійснює, а отримує плату за комунальні послуги з метою подальшого її перерахування виконавцеві послуг. Саме тому розрахункової операції тут немає. Немає розрахункової операції, немає підстав застосовувати РРО.

Варто, щоправда, відзначити, що податківці, схоже, жодного зв’язку з тим, надана комунальна послуга безпосередньо одержувачем готівкових коштів чи кошти проходять через нього транзитом, не бачать.

Так, наприклад, у схожій ситуації податківці наполягають на тому, що при здійсненні мешканцями розрахунків за електро-, водопостачання та водовідведення не безпосередньо постачальникам, а через посередника (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків), такі посередники теж повинні застосовуватися РРО (див. лист ДФСУ від 04.11.2015 р. № 23517/6/99-22-07-03-15).

Враховуючи наполегливість фіскалів у питанні застосування РРО, на сьогодні безпечніше отримувати відшкодування комунальних витрат при оренді в безготівковій формі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі