Теми статей
Обрати теми

Коригування ПН при компенсації

Павленко Олексій, податковий експерт
За договором оренди в січні сплачено аванс за компенсацію електроенергії в обсязі 5000 кВт за ціною 2,11055 грн. за кВт і виписано на суму авансу ПН. У березні орендар використав 1535 кВт і йому був оформлений акт на цей обсяг, але вже за новою ціною — 2,14336 грн. Чи потрібно робити коригування ПН і змінювати там ціну електроенергії?

Вважаємо, що тут усе залежить від того, як ви складали ПН на суму авансового платежу за компенсацію електроенергії. Це питання чітко нормативами не врегульоване. Податківці в БЗ 101.17 рекомендують при складанні ПН на операції з відшкодування орендарем орендодавцеві вартості послуг, пов’язаних з утриманням і обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), у графі 2 розділу Б ПН зазначати «Послуги з оренди», у графі 3.3 зазначати код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016:2010, у графі 4 зазначати «послуга».

Якби ПН оформлялася вами так, як того вимагають фіскали, то у вас, найімовірніше, у графі 6 розділу Б ПН («Кількість…») була б зазначена одиниця («1»), а в графі 7 («Ціна…») стояла б загальна сума «компенсаційної» передоплати (за всі 5000 кВт). У такому разі жодних коригувань цієї ПН робити не слід було б, адже жоден з реквізитів ПН унаслідок зміни тарифу не змінився. У бухобліку на підставі акта просто спишеться відповідна (більша — оскільки розрахована вже за новою, підвищеною, ціною) сума заборгованості з передоплати.

Проте, судячи з вашого запитання (оскільки в ньому згадана зміна ціни в ПН), ви, схоже, заповнювали цю «передоплатну» ПН «за схемою» перепродажу товару (електроенергії). Тобто — зазначаючи в графі 6 ПН кількість кВт (5000), а в графі 7 — згадану першу ціну/тариф (2,11055 грн.).

Але оскільки, як ми згадали, чіткий порядок заповнення ПН на компенсацію комунальних послуг та енергоносіїв відсутній, то ми не вважаємо такий («перепродажний») варіант заповнення ПН некоректним*, нехай навіть він і не відповідає тому («послужному») варіантові, який (див. вище) пропонується фіскалами.

* Детальніше про це читайте на с. 13 цього номера.

Але в такому разі при зміні (збільшенні) тарифу зачеплено такі обов’язкові показники «передоплатної» ПН, як ціна та кількість (див. п. 201.1 ПКУ). Тому вам необхідно буде скласти до цієї ПН «нульовий» РК, у якому буде вже декілька позицій з «електроенергією»: одна — за старою ціною, друга — за новою. При цьому залишок ще неотовареної суми передоплати ви можете цим РК зробити або за первісною ціною (2,11055), або за вже підвищеною (2,14336). Друге, мабуть, розумніше — адже надалі ціна (тариф) навряд чи знизиться.

Водночас загальна сума компенсації й обчислений із неї ПДВ у ПН не змінюються.

Таким чином, вам слід виписати РК ніби на зміну номенклатури (код причини коригування — 104), повністю відмінусувавши позицію «електроенергія» з первісною ціною і замінивши її в ПН на дві позиції (з новими порядковими номерами рядків!): один рядок з тією кількістю кВт спожитої електроенергії, яка була компенсована за старою ціною, другий — з новою ціною на решту кількості електроенергії — те, що вже спожито за цією новою ціною (1535 кВт), і те, що ще недоотоварено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі