Теми статей
Обрати теми

ОСББ не дає документів

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство — власник приміщення в житловому будинку, де створено ОСББ. Оплачуємо ОСББ експлуатаційні витрати та вивезення сміття. Які документи повинен давати ОСББ? Чи можна відображати такі витрати, якщо ОСББ не дає жодних документів?

Вважаємо, що в цій ситуації ОСББ повинен забезпечити вас документами щодо сплачених вами експлуатаційних платежів та вивезення сміття. Причому неважливо, оплачуєте ви їх у вигляді внесків або окремими платежами. Оскільки ОСББ — це дуже своєрідна «організація», то на практиці форми таких документів (коли вони видаються) можуть різнитися залежно від рівня «фахівця», який веде документацію в ОСББ.

Тому спочатку (з посиланням на Закон про бухоблік, ПКУ тощо) вимагайте від керівника ОСББ, щоб вони оформляли ваші експлуатаційні витрати первинним документом — щомісячним актом, у якому б містилися всі обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік. Вважаємо: керівник ОСББ зобов’язаний врахувати той факт, що власником приміщення є юридична (а не звичайна фізична) особа, і забезпечити вас для обліку таких витрат усіма необхідними первинними документами: як за попередні місяці, так і в майбутньому — за всі подальші місяці. Якщо отримаєте відмову, витребуйте хоча б надати вам якусь довідку та/або розшифровки рахунків і тарифи комунальних служб, які підтвердять ці витрати ОСББ, що компенсовані вами.

Проте якщо ваші вимоги/прохання ефекту не матимуть, то вам доведеться вирішувати цю проблему «власними силами». Блага справа, зміни, внесені до Закону про бухоблік і Положення № 88, тепер дозволяють підприємствам набагато легше викручуватися в подібних («бездокументних») ситуаціях. Адже чинна редакція п. 2.6 Положення № 88 дає зелене світло відображенню «бездокументних» госпоперацій у бухобліку. Оскільки, як не крути, госпоперації повинні відображатися в бухобліку у періоді їх здійснення (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік), і необхідність їх відображення не залежить від періоду отримання первинних документів від постачальників.

І в ситуаціях, коли ви з якихось причин не отримали від контрагента (ОСББ) первинку на відповідні послуги, то цілком можете оформити її самостійно — внутрішнім документом. Таким внутрішнім первинним документом має бути акт (а не бухгалтерська довідка, як колись).

Для того, щоб оформити госпоперацію своєю первинкою, п. 2.6 Положення № 88 висуває ряд умов: 1) така можливість має бути передбачена правилами документообігу підприємства; 2) первинка контрагентів відсутня на момент завершення складання облікових регістрів за звітний період; 3) власний акт має бути складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг. Думаємо, в цій ситуації вам не складно буде дотриматися цих трьох умов.

Тому в разі відмови ОСББ видати документи ви можете скласти внутрішній акт, дізнавшись тарифи на експлуатаційні витрати і вивезення сміття у служб, що надають відповідні послуги, щоб ви змогли «персоніфікувати» в акті загальну суму ваших витрат (і платежів) за різні види послуг. Адже ОСББ виступає тільки посередником між мешканцями і безпосередніми виконавцями (згаданими службами) щодо приймання і передачі грошових коштів за певні види комунальних послуг. Щоправда, за вивезення сміття ОСББ оплачує загальною сумою, і тут питання персоніфікації таких витрат і підтвердження коректності розрахунку суми, сплачуваної вами, може все одно впертися в необхідність отримання хоча б довідки про такий розрахунок від ОСББ...☹

Крім того, додатковим свідченням про понесені вами витрати тут будуть розрахункові документи (платіжні доручення, квитанції тощо), які підтверджують факт оплати вами ОСББ компенсації експлуатаційних витрат і вивезення сміття. Але все-таки спробуйте домогтися від ОСББ якщо не актів, то хоча б виставляння рахунків на оплату згаданих витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі