Теми статей
Обрати теми

Дощова каналізація в рахунку: чи можна відображати ПК?

Ольховик Ольга, податковий експерт
У рахунку від водоканалу, крім фактично наданих за приладами послуг, зазначено і дощову каналізацію (йде повз лічильник, визначається розрахунковим шляхом). Чи можна ставити податковий кредит (ПК) за таким рахунком?

На наш погляд, відобразити ПК за таким рахунком можна тільки в частині послуг, вартість яких визначається за приладами обліку. А «неприладову» частину можна включити до складу ПК тільки на підставі податкової накладної (ПН). Хоча податківці, схоже, взагалі проти відображення ПК за такими змішаними рахунками. Пояснимо детальніше.

Згідно з п.п. «а» п. 201.11 ПКУ платник має право відобразити ПК за рахунком за послуги, вартість яких визначається за приладами обліку, без отримання ПН.

При цьому ПК може бути сформований одержувачем на підставі рахунку тільки при дотриманні таких умов:

— постачається послуга (а не товар!);

— вартість послуг визначається за показаннями приладів обліку;

— рахунок містить загальну суму платежу, суму ПДВ і податковий номер постачальника послуг (детальніше про те, за яких умов рахунок є підставою для ПК, див. на с. 6).

Тобто право на «рахунковий» ПК поширюється тільки на послуги, вартість яких визначається за приладами обліку. І тільки на фактично надані за приборами послуги. Тому:

1) відображати ПК на підставі рахунку, виписаного на «неприладові» послуги, не можна;

2) передоплатний рахунок для ПК теж не підійде — у ньому не буде показників приладів.

Але у вашому випадку в рахунку від водоканалу зазначені як фактично надані послуги, вартість яких визначена за показаннями приладів обліку, так і інші послуги (дощова каналізація), вартість яких визначена розрахунковим шляхом.

Чи заважає це платникові відобразити за таким рахунком ПК у частині вартості «приладових» послуг?

На наш погляд, не заважає. Звичайно, тільки в разі, якщо цей рахунок відповідає всім іншим переліченим вище вимогам. А ось відобразити ПК за іншими «неприладовими» послугами покупець зможе виключно на підставі ПН.

Хоча податківці, схоже, взагалі проти відображення ПК за такими змішаними рахунками. В усякому разі, в листі ГУ ДФС у Львівській обл. від 19.11.2018 р. № 4869/ІПК/13-01-12-01-10 сказано таке: ПКУ не передбачено віднесення до складу ПК без отримання ПН суми ПДВ, що міститься у рахунку, в якому частина послуг з водопостачання та водовідведення є розрахунковою величиною та перевищує показники приладів обліку.

Як бачите, податківці говорять не про частину суми ПДВ, яка відповідає вартості «неприладових» послуг, а про всю суму ПДВ, що міститься в такому змішаному рахунку. Тому безпечніше, звичайно, ПК за таким рахунком не відображати зовсім, а дочекатися зареєстрованої ПН.

До речі, «неприладові» послуги трапляються не лише в рахунках водоканалу. Рахунки за електроенергію часто містять плановий платіж, що теж не має жодного відношення до «приладових» показників. Відображати таку планову величину у складі ПК на підставі рахунку, звичайно ж, не можна. Підтверджують це і податківці (див. лист ДФСУ від 11.09.2018 р. № 3987/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі