Теми статей
Обрати теми

Відшкодування збитку — дохід ФОП-спрощенця

Адамович Наталія, податковий експерт, Альошкіна Наталя, податковий експерт, Амброзяк Наталя, юрист, Винокуров Дмитро, головний редактор журналу «Податки & бухоблік», Костюк Дмитро, заступник головного редактора, Ольховик Ольга, податковий експерт, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань, Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП — на другій групі, займається оптовою торгівлею, відправляє кур’єрською доставкою товар. Кур’єрська служба не довезла товар (він пропав). І згідно з претензією нам повернули гроші в розмірі, зазначеному в претензії. Чи буде це доходом в Книзі обліку доходів?

У разі потреби відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб’єкт господарювання, чиї права або законні інтереси порушені, звертається до такого порушника з письмовою претензією. Це право передбачено ч. 2 ст. 222 ГКУ. При цьому кошти, що надійшли на підставі виставленої претензії, включаються в дохід одержувача-єдиноподатника. Обґрунтуємо свою відповідь.

За загальним правилом (п. 292.1 ПКУ) до єдиноподаткового доходу ФОП включається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Виняток із загального правила становлять пасивні доходи, у тому числі страхові виплати і відшкодування. Зверніть увагу: тут йдеться саме про страхове відшкодування, а це не наш випадок.

Крім того, п. 292.11 ПКУ передбачає ще перелік виплат, які не включаються в дохід єдиноподатника. І тут про відшкодування збитків, отриманих у результаті задоволення претензії, також немає ні слова.

Ще один момент. Дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, не враховується при визначенні обсягу доходу, що дає право суб'єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку або перебувати на спрощеній системі в наступному податковому періоді (п. 292.15 ПКУ). Тобто отримані суми коштів обкладаються єдиним податком, але в той же час не враховуються в граничному обсязі доходу, дотримання якого дає право платнику зберегти статус єдиноподатника. Оскільки ФОП на другий групі спрощенки сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, то для нього важливо, що таке відшкодування збитків «по суду» не буде враховуватися в розрахунку граничного обсягу доходу. Але (!) в п. 292.15 ПКУ акцент зроблений на примусовому відшкодування збитків — за рішенням суду. У нашому ж випадку виплата здійснюється добровільно, згідно з виставленою претензією, а значить, на неї це правило не поширюється.

Таким чином,

враховуючи «гумовий» п. 292.1 ПКУ, в якому надано визначення єдиноподаткового доходу, суму отриманого відшкодування збитків, згідно з виставленою претензією, необхідно включати в дохід єдиноподатника

Щоправда, у минулому у фіскалів проскакувала консультація, де вони не вважали суму коштів, отриману в результаті задоволення виставленої претензії, доходом юрособи-єдиноподатника. Аргументували це всього лише тим, що такі надходження не названі в ст. 292 ПКУ (лист ДПСУ від 07.09.2012 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217). Вважаємо, покладатися на це лояльне роз’яснення і використовувати такий підхід для ФОП-єдиноподатника не варто. Тим паче, що в іншому своєму роз’ясненні (див. лист ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.2017 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14) фіскали говорять уже інакше, називаючи єдиноподатковим доходом усю суму грошових надходжень, не згаданих у п. 292.11 ПКУ.

Що стосується фіксації сум доходу в обліку ФОП на другій групі єдиного податку, зазначимо таке. Підприємець-єдиноподатник повинен вести Книгу обліку доходів (далі — Книга) шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (п.п. 296.1.1 ПКУ). Форма і порядок ведення такої Книги затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579. Згідно з ч. 3, 5 і 7 п. 6 цього наказу отриману суму доходу, зокрема суму відшкодування збитку, єдиноподатник відображає в графах 2, 4 і 6 Книги. На підставі інформації із цієї Книги заповнюється податкова декларація платника єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі