Теми статей
Обрати теми

Наслідки нереєстрації платником ПДВ

Нестеренко Максим, податковий експерт
У попередніх статтях ми говорили про умови для обов’язкової ПДВ-реєстрації. Однак не завжди суб’єкти господарювання, які зобов’язані зареєструватися платниками ПДВ, своєчасно виконують цей обов’язок. Що чекає на тих, хто не зареєструвався платником ПДВ, хоча мав би це зробити? Давайте поговоримо про це!

Отже, операції суб’єкта господарювання досягнули 1-мільйонного обсягу, але він не виконав свій обов’язок щодо ПДВ-реєстрації. Таку ситуацію регламентує спеціальний п. 183.10 ПКУ. Згідно із зазначеною нормою будь-яка особа (п.п. 14.1.139 ПКУ), яка підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації і у випадках та в порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, не подала заяву:

— несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника;

— не має права нараховувати ПК та отримувати бюджетне відшкодування цього податку.

Із другим наслідком все більш-менш зрозуміло. А от про перший наслідок потрібно поговорити більш детально. Адже із ним все набагато складніше.

«Дедлайн» для ПДВ-реєстрації

«Спеціалізований» п. 183.10 ПКУ не говорить про дату, з якої особа, яка повинна зареєструватися платником ПДВ, але не зробила цього, несе відповідальність на рівні зареєстрованого платника. Тож визначати цю дату доводиться опосередковано.

Згідно з п. 183.2 ПКУ при обов’язковій ПДВ-реєстрації реєстраційна заява (ф. № 1-ПДВ) подається не пізніше 10-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто 1-мільйонного обсягу оподатковуваних операцій. Запис у Реєстрі платників ПДВ фіскали роблять протягом 3 робочих днів після надходження реєстраційної Заяви. Для ПДВ-«зобов’язанців» саме з дати цього запису починається «життя» у статусі платників ПДВ (п. 183.9, п. 3.11 Положення № 1130).

Тож за загальним правилом суб’єкт господарювання, який підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, вважається платником ПДВ із дати внесення запису до Реєстру платників ПДВ. Ясна річ, якщо реєстраційну Заяву (ф. № 1-ПДВ) суб’єкт господарювання не подавав, то і запису в такому Реєстрі немає. Від якої ж дати відштовхуватися?

У фіскалів на це запитання вже давно сформовано однозначну відповідь. Відповідно до УПК № 588,

обов’язок щодо нарахування та сплати ПДВ-зобов’язань виникає для забудька з дня, наступного за граничним днем, який установлений для подання Заяви

Тобто з 11-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто загального обсягу оподатковуваних операцій, який зобов’язує до ПДВ-реєстрації. Цієї позиції фіскали дотримуються вже багато років і неодноразово її підтверджували, у тому числі й у цьому році (див., наприклад, листи ДФСУ від 30.01.2019 р. № 323/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 11.04.2019 р. № 1553/5/99-99-15-03-02-16/ІПК і від 14.05.2019 р. № 2168/6/99-99-13-02-03-15/ІПК).

Відповідальність на рівні платника

Отже, ми визначилися з датою, починаючи з якої у забудькуватих ПДВ-«зобов’язанців» починають «запитувати» на рівні зареєстрованих платників. Якщо, наприклад, 1-мільйонний обсяг оподатковуваних операцій було перевищено в червні 2019 року, Заяву за ф. № 1-ПДВ потрібно було подати не пізніше 10.07.2019 р. Суб’єкт господарювання, який цього не зробив, потрапляє під дію п. 183.10 ПКУ починаючи з 11.07.2019 р.

Усі операції з постачання товарів чи послуг (пп. 14.1.185, 14.1.191 ПКУ), здійснені таким суб’єктом господарювання починаючи з 11.07.2019 р., мають для нього ті ж самі ПДВшні наслідки, що й для зареєстрованого платника. Тобто кожне відвантаження і кожний аванс починаючи з цієї дати — це податкові зобов’язання з ПДВ*.

* Окрема розмова — коли 1-мільйонний обсяг сформовано за рахунок ПДВ-пільгованих операцій. Про це читайте у статті «Нереєстрація «хронічного пільговика»: які наслідки?».

ПДВ-зобов’язання в порядку, передбаченому п. 183.10 ПКУ, виникатимуть у платника за період починаючи від 11.07.2019 р. і до дати фактичної ПДВ-реєстрації

Тобто ПДВ на цей період фактично перетвориться на податок з обороту, адже права на податковий кредит до фактичної ПДВ-реєстрації не буде.

Очевидно, що внаслідок відсутності своєчасної ПДВ-реєстрації суб’єкт господарювання: (1) не подав декларацію (декларації) з ПДВ за період (періоди) починаючи з липня 2019 року; (2) не сплатив суми податкових зобов’язань з ПДВ, які в нього виникали починаючи з 11.07.2019 р.

Звісно, ПДВ-забудьку доведеться доплатити податкові зобов’язання за здійснені без ПДВ-реєстрації оподатковувані операції**. А яка відповідальність очікує на нього за такі порушення? Тут можливі два варіанти розвитку подій.

** Окрема розмова — якщо у ПДВ-«зобов’язанця» оподатковуваних операцій не було (див. у статті «Нереєстрація «хронічного пільговика»: які наслідки?»).

Варіант 1. Факт нереєстрації виявлено податковим органом при перевірці. Тут — усе просто, жорстко і прозаїчно. Суб’єкт господарювання отримує штраф згідно з п. 123.1 ПКУ (25 % від суми визначеного фіскалами ПДВ-зобов’язання). При цьому ще в УПК № 588 наголошувалося: фіскали за таких обставин мають визначати суму податкових зобов’язань без урахування сум придбань з ПДВ. Тобто фактично ідеться про штраф у розмірі 25 % від суми ПДВ, що перетворився на податок з обороту. Про цей же штраф говорить і БЗ 101.27.

А як щодо штрафу згідно з п. 120.1 ПКУ за неподання декларації з ПДВ? За логікою, він теж повинен бути. Однак у вже загаданій консультації із БЗ 101.27 фіскали про цей штраф не згадують. Судова практика також свідчить, що у більшості випадків фіскали штраф за неподання декларації до ПДВ-забудька не застосовують. Однак є і випадки, коли фіскали нараховували такий штраф (див. постанови ВС від 06.02.2018 р. у справі № 817/496/15***).

*** Див.: reyestr.court.gov.ua/Review/72289975.

Варіант 2. Факт нереєстрації виявив сам суб’єкт господарювання. Таке теж можливо. Забудькуватий ПДВ-«зобов’язанець» згодом схаменувся і намагається виправитися ще до перевірки. Але чи вийде в нього щось зробити із періодом починаючи з 11.07.2019 р. і до дати фактичної ПДВ-реєстрації?

Звісно, подати декларацію з ПДВ за «проґавлені» періоди ПДВ-«зобов’язанець» вже не зможе. Її можуть подавати лише зареєстровані платники (п. 203.2 ПКУ), і перший звітний ПДВ-період починається з дня ПДВ-реєстрації (п.п. «а» п. 202.1 ПКУ). Але чи може ПДВ-«зобов’язанець» самостійно сплатити суму ПДВ, визначену згідно з п. 183.10 ПКУ, не чекаючи, поки її нарахують при перевірці?

Наразі фіскали у БЗ 101.01 категорично відповідають: не може. Аргументи вони вбачають у п. 201.8 ПКУ, де сказано, що право на нарахування ПДВ надається виключно особам, зареєстрованим як платники в порядку, передбаченому ст. 183 ПКУ. Якщо пристати на цю позицію, виходить, що ПДВ-«зобов’язанець», який виявив власну забудькуватість щодо ПДВ-реєстрації і хоче самостійно виправити свою помилку, є цілком безпорадним.

Раніше фіскали в УПК № 588 визнавали право ПДВ-забудька самостійно сплатити ПДВ-зобов’язання, визначені згідно з п. 183.10 ПКУ (ср. ). За такого підходу у ПДВ-«зобов’язанця» принаймні є теоретична можливість уникнути штрафу згідно з п. 123.1 ПКУ і звести ситуацію до меншого штрафу — за несвоєчасну сплату (п. 126.1 ПКУ). Хоча є певні сумніви щодо того, чи можна вважати самостійно сплачені ПДВ-зобов’язання, розраховані ПДВ-забудьком, узгодженими в контексті ст. 54 ПКУ і роз’яснень фіскалів щодо того, яке грошове зобов’язання вважається узгодженим (БЗ 135.06).

І насамкінець. Часом стається так, що ПДВ-«зобов’язанець» подав Заяву за ф. № 1-ПДВ, але фіскали відмовили йому у реєстрації через недоліки у заповненні такої Заяви (наприклад, недостовірні дані). За таких обставин фіскали мають запропонувати суб’єкту господарювання виправити недоліки і подати нову Заяву (п. 3.9 Положення № 1130).

Якщо ж ПДВ-«зобов’язанець» не подав виправлену Заяву протягом 5-ти календарних днів починаючи з дати отримання відмови, фіскали, посилаючись на п. 63.9 ПКУ, обіцяють йому ту ж саму відповідальність, що і «звичайному» ПДВ-забудьку (БЗ 101.27).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі