Теми статей
Обрати теми

Контракт більше, ніж «поріг реєстрації»

Нестеренко Максим, податковий експерт
Новостворене підприємство у червні придбало товарів на суму 1,2 млн грн. У липні здійснили постачання товару за одним контрактом на суму 1,5 млн грн. Коли підприємство має зареєструватися платником ПДВ? Як оподатковується ПДВ сума перевищення (500 тис. грн.) над 1 мільйоном?

Постачання і придбання. Згідно п. 181.1 ПКУ під обов’язкову ПДВ-реєстрацію потрапляє особа, у якої 1 млн грн. перевищує загальна сума від здійснення ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання товарів чи послуг. Натомість із визначення термінів «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) і «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ) випливає, що постачанням для суб’єкта господарювання є передача товарів чи послуг (див. статтю на с. 5).

Тож постачаннями є «вихідні» операції (відвантаження), а також отримання попередньої оплати від покупців за товари, роботи чи послуги, які підприємство збирається продавати. Що ж до «вхідних» операцій, цебто операцій з придбання, то вони не є постачанням. Відтак обсяги цих операцій у розрахунок 1-мільйонного обсягу згідно з п. 181.1 ПКУ не включаються і жодного впливу на обов’язковість ПДВ-реєстрації не мають.

Дата ПДВ-реєстрації. Ми вже з’ясували, що для цілей обов’язкової ПДВ-реєстрації враховуємо виключно операції з постачання, а на операції з придбання уваги не звертаємо. Відтак червневий обсяг придбань у сумі 1200000 грн. для ПДВ-реєстрації жодного значення не має. Натомість перевищення 1-мільйонного обсягу ПДВ-оподатковуваних операцій з постачання відбулося в липні 2019 року, коли було відвантажено товарів на 1500000 грн.

Згідно з п. 183.2 ПКУ у разі обов’язкової ПДВ-реєстрації Заява (ф. № 1-ПДВ) подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто 1-мільйонного обсягу оподатковуваних операцій. Тобто у нашому випадку Заяву треба було подати на початку серпня 2019 року. А конкретно: оскільки 10.08.2019 р. припадає на вихідний день (субота), Заяву слід було подати не пізніше 12.08.2019 р. (п. 183.6 ПКУ).

І не важливо, що від дати держреєстрації ще не минуло 12 календарних місяців: якщо 1-мільйонний обсяг «набіг» за менший період, ПДВ-реєстрація є обов’язковою, незалежно від того, за скільки місяців «набрався» цей обсяг. У Заяві зазначається обсяг оподатковуваних операцій за фактичну кількість місяців, протягом яких «накапав» 1-мільйонний обсяг (БЗ 101.02). Якщо ж Заяву не було подано, діє п. 183.10 ПКУ (див. статтю на с. 11).

Зауважте: для того аби ПДВ-реєстрація була обов’язковою, повинна мати місце фактична ПДВ-подія: відвантаження товарів чи отримання авансу за них. Якщо ж підприємство лише уклало контракт, але фактичного постачання не відбулося, говорити про ПДВ-реєстрацію зарано. Навіть якщо сума контракту більше 1 млн грн. Норм, аналогічних до п. 9.4 Закону про ПДВ щодо обов’язкової ПДВ-реєстрації за фактом укладення контракту на суму понад 1 млн грн., ПКУ наразі не містить.

Сума перевищення. Особа, яка підлягає обов’язковій ПДВ-реєстрації, вважається платником ПДВ із дати внесення запису щодо неї в Реєстр платників ПДВ. У свою чергу, такий запис вноситься протягом 3 робочих днів після надходження Заяви (п. 183.9 ПКУ). Натомість нараховувати ПДВ має право лише зареєстрований платник (п. 201.8 ПКУ).

Відтак за усіма операціями новоспеченого платника, в яких «перша подія» відбулася до дати ПДВ-реєстрації, ПДВ-зобов’язання не нараховуються. Це стосується у тому числі й суми перевищення фактичного обсягу ПДВ-оподатковуваних операцій (яке змусило підприємство зареєструватися платником ПДВ) над 1-мільйонним обсягом.

Тобто, байдуже, на яку суму було перевищено 1-мільйонний «поріг» — на 500000 грн. чи на 50 грн., ПДВ-подія за операціями в сумі такого перевищення на момент ПДВ-реєстрації вже відбулася. А отже, ПДВ-зобов’язань немає (див. с. 25).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі