Теми статей
Обрати теми

Бюджетні кошти і реєстрація ПДВшником. Коли немає права на ПК

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство планує з вересня 2019 року зареєструватися платником ПДВ. У серпні нами були виконані роботи для бюджетної організації, і цим же місяцем закритий з ними акт виконаних робіт. Оплата за цими роботами надійде тільки у вересні, тобто коли ми будемо зареєстровані платником ПДВ. Податкові зобов’язання (ПЗ) у нас виникнуть при отриманні оплати, тобто у вересні. При цьому всі матеріали для виконання цих робіт були придбані в серпні, а оплачені у вересні. Чи можна включити ПДВ, сплачений у вартості таких матеріалів, до складу податкового кредиту (ПК)?

Відразу скажемо, що ви не маєте права на ПК за матеріалами, закупленими до дати набуття вами статусу платника ПДВ. Цей висновок справедливий незалежно від факту використання таких матеріалів у роботах, що виконуються для бюджетної організації. Пояснимо свою відповідь.

Насправді ПКУ передбачає касовий метод податкового обліку ПДВ (п.п. 14.1.266 ПКУ). Суть його полягає в тому, що виникнення ПЗ визначається за датою зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (до каси) платника податків (або за датою отримання інших видів компенсацій). Дата виникнення права на ПК визначається за датою списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податків (або за датою надання інших видів компенсацій).

Проте цей метод у чистому вигляді можуть/повинні застосовувати тільки особи, визначені пп. 187.1, 187.10 ПКУ і п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

У разі ж постачання товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів п. 187.7 ПКУ усього лише прописує особливий порядок нарахування ПЗ. А саме, датою їх виникнення вважається дата зарахування бюджетних коштів на рахунок постачальника — платника податку. Причому такий особливий порядок нарахування ПЗ нічого спільного з касовим методом податкового обліку не має (101.13 БЗ). Тобто, за загальним правилом,

при постачаннях з оплатою за рахунок бюджетних коштів ПЗ нараховують після оплати (надходження платникові грошових коштів), тоді як ПК визначають за правилом «першої події»

До речі, як зазначають податківці (див. 101.23 БЗ), оскільки постачання за рахунок бюджетних коштів до касового методу не належить, то в декларації з ПДВ не потрібно і ставити відмітку в полі «Відмітка про застосування касового методу податкового обліку». Це поле заповнюють, тільки коли ПЗ і ПК виникають за грошима для операцій, обумовлених у пп. 187.10 і 187.1 та у п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Таким чином, при постачанні з оплатою за рахунок бюджетних коштів дата виникнення ПЗ припадає на дату отримання грошових коштів, тобто вересень 2019 року. Водночас дата виникнення права на ПК за матеріалами, закупленими для здійснення таких робіт, визначається в загальному порядку за правилом «першої події» (п. 198.2 ПКУ). Ну а оскільки в періоді, на який припадає дата «першої події», — отримання матеріалів — ваше підприємство не було платником ПДВ, відповідно права на ПК за такими придбаннями у вас немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі