Теми статей
Обрати теми

Реорганізація і ПДВ-(пере)реєстрація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство планує здійснити реорганізацію. Чи потрібно у цьому випадку проводити ПДВ-розреєстрацію реорганізованої юрособи і ПДВ-реєстрацію юрособи, утвореної в результаті реорганізації?

Реорганізацією підприємства є злиття, приєднання, поділ, виділення або перетворення з наступним переходом до підприємств, що утворилися в результаті реорганізації усіх майнових прав та обов’язків реорганізованого підприємства.

У результаті реорганізації (у формі злиття, приєднання, поділу, перетворення) юридична особа припиняється, а майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ст. 104 і 106 ЦКУ). Таким чином, реорганізація є одночасно способом припинення діяльності діючої юридичної особи та способом утворення нової юрособи.

Загальні правила. Особливості ПДВ-реєстрації у випадку реорганізації підприємства прописано в п. 183.17 ПКУ.

Особа, яка утворилася в результаті реорганізації платника ПДВ, реєструється як інший новоутворений платник

Це стосується у тому числі й ситуації, коли до особи, утвореної в результаті реорганізації, обов’язки зі сплати ПДВ перейшли у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Тобто якщо юрособа реорганізується, вона підлягає ПДВ-розреєстрації (п.п. «б» п. 184.1 ПКУ), після чого утворена в результаті реорганізації юрособа реєструється як новий платник. ПДВ-розреєстрацію реорганізованого підприємства може бути ініційовано самим платником після складання комісією з реорганізації передавального акта або розподільчого балансу (п. 5.2 Положення № 1130). Але навіть якщо реорганізоване підприємство не виявить ініціативи, фіскали все одно анулюють його ПДВ-реєстрацію за самостійним рішенням (п. 184.2 ПКУ).

Виділення. При реорганізації шляхом виділення (ст. 109 ЦКУ) ситуація дещо особлива. Тут ПДВ-реєстрація виділеної юрособи відбувається без ПДВ-розреєстрації особи, з якої вона виділилася (БЗ 101.03). Юрособа, що виділилася просто, реєструється як новостворене підприємство, а реорганізована юрособа залишається платником, яким вона була до реорганізації.

Перетворення. Окрема розмова — реорганізація шляхом перетворення, тобто зміни організаційно-правової форми (ст. 108 ЦКУ). До особи, утвореної шляхом перетворення, правила п. 183.17 ПКУ не застосовуються. Така особа реєструється платником ПДВ в порядку, що його визначено п. 3.15 Положення № 1130. Тут усе залежить від дати держреєстрації особи, що утворилася в результаті реорганізації. Якщо це — дата держреєстрації платника ПДВ — юрособи, припиненої в результаті перетворення, ПДВ-реєстрація проводиться за процедурами перереєстрації (п. 183.15 ПКУ, пп. 4.1 і 4.2 Положення № 1130).

Якщо ж датою держреєстрації є дата завершення перетворення, утворена в результаті реорганізації юридична особа протягом 10 робочих днів, що настають за цією датою, одночасно подає фіскалам: (1) заяву про ПДВ-реєстрацію особи, утвореної в результаті перетворення (ф. № 1-ПДВ); (2) заяву про ПДВ-розреєстрацію реорганізованої (перетвореної) особи (ф. № 3-ПДВ)*.

* Якщо Заяву на ПДВ-реєстрацію підприємства, утвореного в результаті перетворення не подано у 10-денний строк, фіскали просто анулюють ПДВ-реєстрацію перетвореного підприємства (п. 3.15 Положення № 1130).

За таких обставин утворена в результаті перетворення особа вважається платником ПДВ з дати внесення запису до Реєстру платників ПДВ. При цьому ПДВ-розреєстрація перетвореної особи може відбуватися як за ініціативою платника, так і на підставі рішення фіскалів (див. листи ДФСУ від 28.09.2018 р. № 4227/6/99-99-15-03-02-15/ІПК і від 24.06.2019 р. № 2885/6/99-99-15-01-01-15/ІПК).

До дати ПДВ-реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, ця юридична особа використовує дані ПДВ-реєстрації перетвореного підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі