Теми статей
Обрати теми

«Що впало, те пропало»: про повторну ПДВ-реєстрацію

Нестеренко Максим, податковий експерт
Лист ДФСУ від 12.06.2019 р. № 2682/6/99-99-12-02-01-15/ІПК

висновок документа

Особа, яка реєструється платником ПДВ повторно (після анулювання попередньої реєстрації), вважається новим платником. Така особа не має право подавати ПДВ-звітність та реєструвати в ЄРПН ПН/РК за період її попередньої ПДВ-реєстрації.

Підприємство внаслідок рейдерського захоплення протягом тривалого часу не провадило господарську діяльність. Унаслідок цього фіскали провели процедуру ПДВ-розреєстрації на підставі п.п. «г» п. 184.1 ПКУ.

Внаслідок вимушеної ПДВ-розреєстрації підприємство постало перед проблемою. А саме: опинилися у «підвішеному» стані складені таким підприємством ПН, які не було зареєстровано у ЄРПН на дату захоплення. Крім того, внаслідок захоплення підприємство тривалий час не подавало декларації з ПДВ.

Згодом підприємство повторно зареєструвалося платником ПДВ і спробувало виправити наслідки прикрої ситуації. Саме після повторної реєстрації підприємство звернулося до фіскалів з проханням роз’яснити наслідки неподання ПДВ-декларацій та нереєстрації «завислих» ПН.

Фіскали у листі, що коментується, не вигадали нічого кращого, ніж констатувати безпорадність нового-старого платника ПДВ. Річ у тім, що особа, яка пройшла через ПДВ-розреєстрацію, втрачає свій унікальний ІПН, який було присвоєно йому при реєстрації (п. 183.18 ПКУ). Адже ІПН зберігається за платником ПДВ лише до моменту анулювання його ПДВ-реєстрації (п. 1.6 Положення № 1130).

Натомість при повторній реєстрації ПДВ-розреєстрованого підприємства йому присвоюється вже інший ІПН, а не повертається попередній. Єдиний виняток — скасування ПДВ-розреєстрації через суд або через податковий орган вищого рівня. Тоді навіть при повторній ПДВ-реєстрації на дату рішення суду або податкового органу платнику повертається попередня дата його ПДВ-реєстрації (п. 5.10 Положення № 1130).

В усіх інших випадках повторно зареєстрований платник ПДВ не має стосунку до попереднього платника (п. 3.13 Положення № 1130). Адже і в ПН, і в ПДВ-деклараціях, які складатиме платник після повторної ПДВ-реєстрації, зазначатиметься інший ІПН. І рахунок у СЕА (та, відповідно, ліміт) у такого платника теж буде інший (п. 8 Порядку № 569).

Тож повторно зареєстрований платник не зможе ані зареєструвати у ЄРПН податкові накладні, які він не встиг зареєструвати при попередній реєстрації, ані подати ПДВ-декларації, які він при такій реєстрації не подав. Фіскали лише розводять руками і констатують, що застосують штрафи згідно з пп. 120.1 і 1201.2 ПКУ, якщо при перевірці підприємства за період його попередньої ПДВ-реєстрації знайдуть незареєстровані накладні і неподані декларації.

При цьому фіскали наголошують: п. 1201.2 ПКУ не передбачає жодних винятків для ситуації, коли ПН не зареєстровано внаслідок рейдерського захоплення*. Залишається сподіватися хіба що на строк давності, передбачений ст. 102 ПКУ. Якщо фіскали не прийдуть із перевіркою до закінчення зазначеного строку — отже, вас пронесло*.

* Виняток — якщо ідеться про незареєстровані ПН, складені в періодах, за які узагалі не було подано ПДВ-декларацію. За таких обставин строк давності, передбачений п. 102.1 ПКУ, не застосовується (п.п. 102.2.1 ПКУ).

Тож факт рейдерського захоплення ніяк не пом’якшує відповідальність підприємства за відсутність ЄРПН-реєстрації ПН і неподання ПДВ-декларацій. А повторна ПДВ-реєстрація ніяк цю проблему не вирішує. І хоча вини платника у цьому випадку немає — без суду відвернути штрафи навряд чи вийде. Залишається лише сподіватися, що у світлі антирейдерського курсу нової влади (див. Указ Президента України від 22.07.2019 р. № 542/2019) цю проблему теж буде законодавчо врегульовано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі