Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу — 2020

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Кінець літа — початок осені — найсприятливіший час для того, щоб зайнятися календарем робочого часу (виробничим календарем) наступного року. Повірте — це незамінна річ у роботі будь-якого роботодавця. Та і скажемо вам по секрету, жвавий інтерес до календаря робочого часу виявляють при перевірці інспектори праці. Чому? Зараз усе розповімо.

Календар робочого часу полюбляють інспектори праці. Адже саме з нього вони можуть почерпнути таку важливу і цінну інформацію, як кількість робочих днів у працівника у відповідному місяці (у році в цілому), норму тривалості робочого часу для такого місяця (року), кількість передсвяткових днів, в які тривалість робочого дня (зміни) при 40-годинному робочому дні зменшується на годину.

Маючи цю інформацію, а також маючи під рукою табель обліку робочого часу, розрахункові відомості, графіки виходу на роботу або графіки змінності (якщо працівник з підсумованим обліком робочого часу), інспектори праці завжди зможуть з’ясувати, чи дотримувалося підприємство трудового законодавства.

Тому до формування календаря робочого часу на 2020 рік треба підійти з усією відповідальністю.

Складає його кожен роботодавець самостійно. Орієнтир тут — установлені на підприємстві тривалість робочого тижня (п’ятиденна або шестиденна), вихідні дні, тривалість щоденної роботи (зміни). Тобто єдиного для усіх роботодавців календаря робочого часу не існує.

З якого боку підійти до складання календаря, якщо раніше ніколи цим не займалися? Пропонуємо пройти цей шлях разом.

Крок 1. Визначаємося з режимом робочого часу, встановленим працівникам. Пам’ятаємо, що його нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень. Але разом із нормальною тривалістю окремим працівникам може бути встановлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП), неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

Крок 2. Визначаємося з тривалістю робочого тижня (п’ятиденна або шестиденна), вихідними днями, тривалістю щоденної роботи працівників.

Крок 3. Для кожного місяця календарного року і всього за 2020 рік визначаємо:

— кількість календарних днів;

— кількість святкових і неробочих днів (див. ст. 73 КЗпП);

— кількість вихідних днів. Важливо! Якщо святковий/неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний робочий день (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Так, у 2020 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю святковий день 8 березня (Міжнародний жіночий день) припав на неділю — вихідний день. Тому неділя 8 березня залишається святковим днем, а вихідний день переноситься на понеділок 9 березня;

— кількість днів, робота в які не проводиться (тобто кількість вихідних, святкових/неробочих днів);

— кількість робочих днів;

— кількість робочих днів, що передують святковим і неробочим (число місяця, в яке скорочується тривалість робочого дня). В такі дні тривалість робочого дня (зміни) працівників з нормальною тривалістю робочого часу зменшується на 1 годину.

Далі озброївшись показниками тривалості робочого дня протягом робочого тижня, а також враховуючи кількість звичайних робочих днів і робочих днів, що передують святковим і неробочим, підраховуємо норму робочого часу для різних категорій працівників, залежно від тривалості робочого часу на робочий тиждень.

Проте якщо у вас є працівники, які працюють за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу на день протягом робочого тижня, або ви використовуєте такий режим роботи для розрахунку календарної норми робочого часу працівникам із підсумованим обліком робочого часу, то вважайте, що вам пощастило! Ви можете скористатися розрахунками, наведеними Мінсоцполітики в додатку до листа від 29.07.2019 р. № 1133/0/206-19.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними в суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі