Теми статей
Обрати теми

Терміни повернення відрядженим залишку інвалюти

Павленко Олексій, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.25 Бази знань

висновок документа

Невикористаний залишок ввезеної в Україну готівкової інвалюти підлягає оприбуткуванню в касу протягом трьох днів і зарахуванню на поточний рахунок в інвалюті протягом п’яти банківських днів (з моменту оприбуткування)

Відповідь нагадала старий анекдот, як спілкувалися російською два кавказці, що не знають мови: «Как дэла»? — «Патаму что!».

У податківців запитали: в який термін працівник, що відряджався за кордон, повинен повернути невикористаний залишок готівкової інвалюти?

Оскільки нові НБУшні нормативи (на відміну від старих) таких термінів не передбачають, то фіскали вирішили схитрувати. Консультація цілком складається з цитат, вирваних з п. 16 розд. I Положення № 5*. Щоб її оцінити, відкриваємо і читаємо разом, шановний читачу, цей пункт.

* Затверджено постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Усі його норми явно присвячені лише розрахункам за зовнішньоекономічними операціями. Перший абзац говорить, що такі розрахунки здійснюються виключно через рахунки у банках. Але в другому абзаці наведено виняток із цього правила, з яким чітко пов’язаний абзац третій (ним і намагаються маніпулювати фіскали). Там йдеться про ситуацію, коли нерезидент (згідно з умовами експортного контракту) оплачує працівникові, що відряджається з України, готівковою іноземною валютою експлуатаційні витрати, пов’язані з обслуговуванням транспортного засобу, використовуваного резидентом за кордоном. Саме про термін оприбуткування залишку такої (!) іноземної валюти, ввезеної працівником, що відряджається в Україну, і йде мова в третьому абзаці, з контексту якого фіскали намагаються вихоплювати слова про строки оприбуткування в касі і зарахування інвалюти на поточний рахунок і поширювати їх на усі інші (у тому числі загальні) випадки.

Категорично не згодні. Оскільки вважаємо, що це речення третього абзацу (про триденний термін повернення інвалюти в касу і п’ятиденний — для внесення у банк) застосовне тільки до ситуації з експортним контрактом. Такий висновок ми робимо з останньої фрази (умова про оприбуткування) абзацу другого і з останнього речення абзацу третього.

А крім того, це підтверджує в третьому абзаці і фраза в дужках (про зарахування цієї інвалюти на розподільчий рахунок — оскільки вона йде в рахунок оплати за експортним контрактом). Моторні фіскали, цитуючи в консультації п. 16, цей фрагмент з нього навмисно викинули!..

Повторимо: нові НБУ-нормативи, включаючи і Положення № 5, терміни повернення готівкової інвалюти, виданої працівнику, що відряджався, не встановлюють. Тому, коли б не був повернений працівником, що повернувся з відрядження, залишок інвалюти, податківці не можуть застосовувати драконівські штрафи за порушення валютного законодавства.

Наразі єдина норма, що встановлює терміни повернення не витраченої у відрядженні інвалюти, це п.п. 170.9.2 ПКУ. І, згідно з ним, не витрачені у відрядженні суми мають бути повернені в касу (чи перераховані працівником на банківський рахунок) роботодавця, що видав грошові кошти, до або під час подання авансового звіту. Якщо працівникові видавалася готівкова інвалюта, то термін подання звіту і повернення невитраченої суми — до закінчення 5-го банківського дня**, що настає за днем, в якому працівник завершує відрядження. І наслідки несвоєчасного повернення (як і граничні терміни повернення) цієї суми (у вигляді включення її в дохід працівника, що відряджався) зараз встановлені ПКУ, і аж ніяк не валютним законодавством.

** Якщо працівник, що відряджається, знімав готівкову інвалюту з корпоративної картки, то термін подання звіту/повернення невитраченої суми інвалюти визначається вже згідно п.п. 170.9.3 НКУ і становить 3 дні з дня закінчення відрядження!

Ось такі наперсточники зараз працюють у фіскальних органах ☹. Тож будьте обережні!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі