Теми статей
Обрати теми

Банк повернув зарплату: як облікувати?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство виплачує заробітну плату на банківські картки. У одного співробітника на дату виплати зарплати картка виявилася заблокованою. Банк того ж дня повернув суму зарплати, що належить йому, а також пропорційну суму банківської комісії на поточний рахунок підприємства. Як правильно провести ці операції в обліку?

Зарплату працівника, повернену на поточний рахунок підприємства, можна облікувати на субрахунку 661 або ввести для цих цілей додатковий субрахунок (припустимо, 664 «Зарплата, повернена банком»): Дт 661 — Кт 313 методом «червоне сторно», Дт 311 — Кт 313 і якщо вирішили використати субрахунок 664: Дт 661 — Кт 664. А суму поверненої банківської комісії — відобразити коригуючою проводкою: Дт 92 — Кт 311 методом «червоне сторно». Пояснимо детальніше.

Зарплата. Депонованою заробітною платою є готівка, отримана суб’єктом господарювання для виплат, пов’язаних з оплатою праці і не виплачена у встановлений термін окремим фізичним особам (п.п. 6 п. 3 «касового» Положення, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148). Заборгованість підприємства за виплатами працівникам у разі отримання підприємством готівки для виплати через касу і неотримання її працівниками у встановлений термін відображається проводкою: Дт 661, 663 — Кт 662 «Розрахунки за депонентами» (див. Інструкцію про застосування Плану рахунків…, затверджену наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291). Тобто

депонентний субрахунок 662 призначений виключно для обліку не виплаченої працівникам готівки

Тому у вашому випадку його не задіюють.

Крім того, врахуйте: відповідальність за ст. 265 КЗпП за невиплату, несвоєчасну виплату, виплату заробітної плати не в повному обсязі у вашому випадку до роботодавця застосовуватися не повинна. Адже його вини в тому, що працівник не повідомив про блокування картки і не отримав зарплату, немає. Роботодавець виконав вимоги трудового законодавства: у встановлені терміни перерахував зарплату. Зарплата не була зарахована на картку з незалежних від нього причин.

Водночас рекомендуємо в день, коли банк повернув вам грошові кошти, письмово повідомити працівника про те, що його заробітна плата не була зарахована на картку, і запропонувати йому варіанти отримання зарплати (наприклад, отримати готівкою в касі підприємства або надати реквізити іншої банківської карти, якщо вона є у працівника).

У повідомленні також можна вказати, що у випадку, якщо до наступної виплати працівник не надасть інформацію про розблокування карти або нові банківські реквізити, то виплата буде здійснена готівкою.

Зауважимо, що терміни виплати завислої зарплати окремо в трудовому законодавстві не визначені. Тому вважаємо, що тут можна діяти за аналогією із ст. 116 КЗпП, в якій встановлені терміни розрахунку при звільненні. Вимоги ст. 115 КЗпП теж треба врахувати. Тобто така зарплата має бути виплачена у наступну виплату зарплати. А якщо працівник звернеться раніше — не пізніше наступного дня після пред’явлення працівником вимоги про виплату. До того ж рекомендуємо відповідний порядок і терміни виплати заробітної плати, не отриманої працівниками з їх вини, прописати в колективному договорі підприємства.

Комісія. Суму банківської комісії, поверненої підприємству в тому ж звітному періоді, в якому сталося її списання, відображають методом «сторно»: Дт 92 — Кт 311. А дохід на суму поверненої комісії визнають у тому випадку, якщо повернення відбулося в іншому звітному році: Дт 311 — Кт 719.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі